7 tipp, ami segít időben megszervezni a nyaralásunkat

7 tipp, ami segít időben megszervezni a nyaralásunkat

Ahogy közeledik a nyár, sokunkban felmerül a vágy, hogy kiszakadjunk a hétköznapok rohanásából, és végre egy kellemes vízparton lazíthassunk – akár a Balaton-partot, akár az olasz riviérát célozzuk meg. A nyaralás tervezése azonban sok fejfájást okozhat, ha nem vagyunk kellőképpen felkészülve a folyamat kihívásaira.

A következőkben nyolc olyan tippet adunk, amelyek segítenek, hogy zökkenőmentesen és időben tudjuk megszervezni a kikapcsolódást – így az valóban élvezetes és stresszmentes lesz! 

Ekkor érdemes tervezésbe kezdeni

Amikor csak lehetséges, 6-12 hónappal a kiszemelt dátum előtt kezdjük el a tervezést! Ez időt ad nekünk arra, hogy mindenféle stressz nélkül tudjuk válogatni a kedvezőbb árú – az idő előrehaladtával minden csak drágább lesz, kivéve az egészen last-minute utakat – repjegyek és szállások között. 

De ugyanez igaz a különböző programokra is: nemcsak olcsóbban kijöhetünk belőlük, de akadnak olyan helyszínek, ahová nem fogunk tudni bejutni, ha nem váltunk jegyet már jó előre. Például: Madrid legnagyobb múzeumaiban vagy éppen Amszterdamban a Van Gogh Múzeumban hetekkel előre elfogynak a jegyek.

Nézzük meg a költségvetésünket!

Mielőtt bármit is eldöntenénk, vizsgáljuk meg, hogy pontosan mekkora összeget fogunk tudni rászánni a nyaralásra – ez ugyanis a legtöbb további lépést meghatározza majd. Ha időben elkezdjük a tervezést, annak számos előnye van, egyebek mellett az is, hogy van még időnk gyűjtögetni a nagy utazásig. (Jó ötlet lehet beállítani egy automatikus havi utalást a számlánkról egy takarékszámlára, így minden hónapban félreteszünk egy bizonyos összeget.) Ha pedig nagyobb büdzsével rendelkezünk, akkor kényelmesebben telhet a pihenés vagy akár egy drágább desztinációt is megcélozhatunk. 

Vegyük elő a bakancslistánkat!

Ha már megvan egy körülbelüli költségvetés, akkor vegyük elő a bakancslistánkat, és vegyük sorra, hogy mely desztinációk férnek bele a jelenlegi költségkeretbe. Ha még nincs ilyen listánk, akkor érdemes egyet összeállítani: ezen ne csak úti célok szerepeljenek, hanem olyan élmények is, mint a folyami hajókázás, egy borkóstoló, vagy éppen bizonyos kultúrák felfedezése! 

Amennyiben megtaláltuk a tökéletes célpontot, készíthetünk akár egy hangulattáblát is, amellyel elkezdhetünk ráhangolódni a készülődésre, tervezésre.

Ellenőrizzük a naptárunkat!

A nyaralás dátumait elsősorban a helyszín és a költségvetés tükrében célszerű ütemezni. Az év különböző szakaiban ugyanis egészen más élményt adhat egy-egy desztináció, ugyanakkor a turistaszezonon kívül sokkal kedvezőbben utazgathatunk. Itt érdemes mérlegelni, hogy számunkra melyik tényező esik nagyobb súllyal a latba – persze az is lehet, hogy épp a különleges élményeket keressünk, például a téli Olaszországot fedeznénk fel, amivel duplán jól járunk. 

Ugyanakkor mindenképpen meg kell néznünk a saját naptárunkat is. Mikor nagyobb a hajtás a munkahelyen, mikor nem tudnak minket nélkülözni? Melyek a nyugisabb időszakok, amikor bátran kieshetünk a munkából akár több hétre is? Szívesen utaznánk valamilyen ünnep alkalmával, vagy akkor mindenképpen itthon lennénk a családdal? Ezeket mind-mind végig kell gondolnunk. 

Foglaljunk repülőjegyeket és szállásokat!

Amikor az időpont és az úti cél már megvan, elkezdhetünk böngészni a szállások és repjegyek között. Mindkét esetben érdemes az összehasonlító oldalakon böngészni, hogy megtalálhassuk a legjobb ajánlatokat. A foglalásokat azonban érdemes mindig közvetlenül a szolgáltatónál lebonyolítani, hiszen ez megkönnyíti a dolgunkat, ha esetleg panasszal szeretnénk élni vagy ha valamilyen kérdésünk merül fel. 

Tervezzük meg a pakolást!

A repjegyek megvásárlása előtt még van egy teendőnk: kitalálni, hogy mekkora csomaggal szeretnénk útnak indulni – hiszen ezt is meghatározza a vásárolt jegy típusát. Az utastérbe általában egy közepes méretű hátizsákot engednek fel, plusz összegért egy nagyobb táskát vagy bőröndöt is felvihetünk, aminek el kell férnie a fejek feletti tárolókban. 

Ne feledjük, hogy a legtöbb légitársaság maximum 10 darab, maximum 100 milliliteres folyadékot enged fel a fedélzetre. Így, ha például mindennap szoktunk proteinshake-et fogyasztani, és erről az utazás során sem mondanánk le, érdemes nem bekeverve, por formátumban magunkkal vinni azt. Ugyanakkor a feladott csomagban – ami általában maximum 30 kg lehet – ennél több folyadékot is szállíthatunk. Ezekkel a számokkal mindenképp kalkuláljunk előre, mégpedig mindig adott légitársaságra vonatkoztatva! 

Sokkal könnyebb a dolgunk, ha nem repülünk. Amennyiben csak egy hosszú hétvégére készülünk például a Balatonnál, bőven elég lehet egy hátizsák. Különösen akkor, ha azt tervezzük, hogy végig a parton fogunk pihenni fürdőruhában, a kezünkben egy hűsítő limonádéval vagy proteinshake-kel, a fenti példánál maradva.

Találjuk ki az útvonalat!

Ez talán a legizgalmasabb rész: elkezdhetjük összeállítani a programjainkat, így biztosak lehetünk abban, hogy mindenre lesz időnk és lehetőségünk az út során. Némi kutatás és tervezés segíthet egy olyan útvonal összeállításában, ami mindenkit boldoggá tesz majd: a különböző utazási blogok például remek kiindulópontot jelenthetnek, és számos rejtett kincset fedezhetünk fel a tanácsaikat követve.

Ezzel együtt már elkezdhetünk kutatni a legjobb ajánlatok között is, ami az egyes programokat illeti. A hangulatos hajóutak, izgalmas vezetett túrák vagy éppen gasztroprogramok általában előre betelnek, de ha időben kapcsolunk, ez nekünk nem jelenthet problémát!

Kapcsolódó

A vízálló laminált padlókról röviden

A padlóburkolatok között nagyon sok eltérés lehet. Nem csupán megjelenésükben, mintázatukban, hanem anyaguk
Elolvasom

Egy robotpilóta időt spórol neked a marketingben is!

Már nem álom, hogy akkor is pénzt keress, amikor éppen nem dolgozol. A marketing automatizálása éppen ezt j
Elolvasom

Ezekben tud segíteni egy kiváló online marketing szakember

Egy online marketing szakember profi a maga területén, épp ezért nyugodtan kérhetjük a segítségét, ha haték
Elolvasom