Ez várhat 2021 hotelpiacára

Ez várhat 2021 hotelpiacára

Nem nagy meglepetés, hogy a pandémia megannyi turisztikai ágazat mellett a hotelipart is gyakorlatilag nullára redukálta. A rövid nyári pezsgés után ősszel ismét gyorsan a padlón találta magát a szektor. A tavalyi adatokhoz képest a visszaesés körülbelül 56%-os. Az új esztendő feladatait és lehetőségeit a portfolio.hu cikke latolgatta.

Az egész ország megérezte a koronavírus hatásait, mégis érdemes különválasztani azokat a turizmusban tevékenykedőket akik a belföldiekre, és azokat, akik a külföldiekre alapozzák a bevételeik nagy részét – olvasható a portfolio.hu-n.  Nyáron ugyanis a belföldi turizmus szárnyalt, és ha egy-egy vendéglátóegység nem is tudta azzal a rövid dömping-időszakkal kompenzálni a teljes évi kiesését, legalább szép bevételi számokat láthatott 2020 harmadik negyedévére vonatkozóan. Ugyanakkor Budapest esetében egészen más volt a helyzet, kiapadtak a külföldi turistáktól származó bevételek, ami ahhoz vezetett, hogy még 2020 júliusában is kiugró mértékű, 84%-os csökkenést regisztráltak a vendégéjszakák számában a fővárosi kereskedelmi szálláshelyek. És akkor még a magánszálláshelyek, az éttermek, bárok, boltok bevételkieséséről nem is esett szó.

A nyári enyhe feléledés után, egy még kritikusabb második hullám közepén nehéz a hosszú távú következményeket levonni, hisz még azt sem tudható, hogy rövid távon hogyan alakul a járványhelyzet és a köré épülő szigorító intézkedéssorozat. Ezen túl más ismeretlen változók is vannak a kereskedelmi és magánszálláshelyek piacát is leíró képletben: más országok mikor engedik a lakosságot utazni, vagyis mikor kezdenek el szállingózni a külföldiek; mennyi hotel marad életbe; mennyi rövid távra kiadott lakás ragad most be hosszú távú kiadásra, és vajon lesz-e szigorítás az önkormányzatok részéről a magánszálláshelyek kiadható napjainak számára vonatkozóan.

A szállodapiaccal kapcsolatban minimum három fontos hatást lehet a jelen helyzetbe számba venni. Az egyik, hogy a moratórium sok szereplőt mentett meg a csődtől, a másik, hogy a fejlesztési kedv némileg csökken, vagy legalábbis csúsztatva van, a harmadik a hotelpiac töredezettsége az eltérő belföldi és külföldi vendégkereslet miatt.

Moratórium

Már készülnek a rutinos befektetők egy jó vételi lehetőségre, és biztosan lesz is számukra néhány bedőlt hotelprojekt. Ugyanakkor az is biztos, hogy a moratórium ezeket kitolta, illetve sok szállodatulajdonost meg is mentett a bezárástól. A hitelintézetek kereskedelmi ingatlannal fedezett projekthitel-állományának 55%-a volt moratóriumban 2020. június végén, az ingatlantípusok között a szállodafinanszírozásban volt a legmagasabb, 77 %-os a moratóriumba lépett hitelek aránya

Fejlesztési kedv

A BDO adatai alapján év elején még 5000 várható szobaszámot becsült a szakma a következő évekre, ehelyett most 2000-2500 szobára a reális. Azt is lehet látni, hogy 2021-re csúsztak a megnyitások, vannak befagyott projektek, illetve néhány még gyerekcipőben járó fejlesztés lakóprojektté alakulhat át.

Belföldi és külföldi turizmus

A nyári tapasztalatokból egyértelművé vált, hogy ha a nemzetközi turizmus kilábalása megakad, akkor az elsősorban a budapesti szállodák körében vezethet ideiglenes vagy tartós bezáráshoz. Mivel a hotel egy hosszú távú, akár 10-20 éves üzlet, nem törvényszerű, hogy az egy-másfél éves kiesés csődbe juttasson minden jó likviditással rendelkező szállodapiaci szereplőt. A hitelek törlesztése szempontjából a 2021 első fele viszont kritikus időszak lehet, és várhatóan ekkor ki is fog derülni, hogy kik tudtak játékban maradni.




Kapcsolódó

Olyan tiszta volt az idő, hogy Pécs is látszik egy Veszprémben készült fotón

Beinrohr László a kimagaslóan tiszta időjárási körülményeknek köszönhetően készíthette a megdöbbentő fényké
Elolvasom

Lopott rendszámmal, fúrógéppel akartak feltörni egy fonyódi bankautomatát, de kattant a bilincs

Őrizetbe vették a férfit, aki megpróbált feltörni egy bankautomatát Fonyódon - írja a police.hu. - - N
Elolvasom

„180 fokos társadalmi szemléletváltás kell” – továbbra is pusztulóban a balatoni nádas

Csak az elmúlt pár évben 6-7 hektárnyival ritkult meg a nádas a magyar tengeren. - - „A Balatonon 12
Elolvasom