A nagyon szépen korszerűsített, modern borházból indult a látogatásunk, amely belülről mégis oázisként őriz egy darabot a régmúlt időkből. Ez a patinás épület ugyanis a 19. század derekán a Festetics majorsági birtok gazdasági épülete volt. Egészen különleges élmény a több száz éves tartógerendák alatt bort kóstolni, főleg ha olyan szeretettel és szakértelemmel készül, mint itt, Rádpusztán. Természetesen a minőség sem hazudtolta meg magát.
Némi Jurassic Park utóérzés uralkodott el rajtunk mikor Jeeppel vittek fel minket a szőlőhegyre, a végtelen karók és tőkék birodalmába, ahonnét az északi part tanúhegyeinek vonulata és a Balaton fényes víztükre mellett a szemközti halastó is előttünk nyúlt el. Sikerült tiszta időt kifognunk, úgyhogy igazán semmi panaszunk nem lehetett. Házigazdáink legörgettek egy nagy boroshordót a kocsi platójáról, hogy az szolgáljon kinti konyhánk ideiglenes, de annál autentikusabb munkapultjaként.
A koncepciót alapvetően két fogásra tagoltuk. Az egyik a testes vörösbor mellé egy nehezebb húsokból, kolbászokból és hurkából álló tál paradicsomos babsalátával, melyet szokásunktól eltérően ezúttal nem kemping gázon, hanem fémlapokból összeállítható, fatüzelésű úgynevezett hobokályhán készítettünk el. A másik étel a könnyedebb rozéhoz és fehérborhoz jobban illő bazsalikomos grillsajtból, camembertből és friss, gránátalmás madársalátából állt össze. Ez utóbbit már kemping gázon sütöttük ki.
A vendégszeretet és a borok is kifogástalannak bizonyultak, így némelyikünk még kissé be is csiccsentett a meglepően forró májusi délutánon és végül nagyon kellemes, maradandó élményekkel hagytuk magunk mögött a hatalmas szőlőbirtokot.
Instagram:
Rádpuszta Szőlőbirtok
Rabbit Chef’s