Ördög Nóráék kisboltja 2.0 – Az új hely is nagyot megy

Ördög Nóráék kisboltja 2.0 – Az új hely is nagyot megy

A tavalyi szezon egyik legnépszerűbb gasztro-turisztikai attrakciója volt a Balaton-parton Nánásiék kisboltja Akarattyán. Olyat robbant a hely, hogy a lakosok már szinte lázadást szítottak a konstans hömpölygő vendégsereg ellen. Ördög Nóra és férje azonban nem adták fel és megnyitották bezárásra kényszerült kisboltjuk szellemi örökösét, amely már saját konyhával, sőt saját merch-csel is büszkélkedhet – számolt be a streetkitchen.hu-nak az egykori műsorvezető.

Új hely, új bolt, minden más a régi

Mint Ördög Nóra elmondta: sok tervük volt arra vonatkozóan, hogyan tudnák csökkenteni a kisbolt körül kialakult zajt és a forgalmat, de végül inkább meghozták azt a döntést, hogy elköltöztetik a boltot. Az új helyszín pedig az Akarattya elején található körforgalom lett, ami szerintem is egy sokkal jobb hely. Ez a körforgalom jelenleg szerintem a Balaton egyik szégyene: kétes választékú bolt, butikok és félig leomlott csárdák egymás mellett, ebbe vittek most életet Nánásiék. Végre nemcsak a kiégett fű, a beton és a parkoló autók látványa tűnik fel, hanem a színes betűk és a hangulatos kerthelyiség is. Ördög Nóra azt mondta, megszerették a helyet, pedig eleinte féltek, hogy túlságosan hangos lesz az út miatt. De ahogy ott üldögéltem, nekem fel sem tűnt a forgalom.

Nemcsak kaja, ruha is

A koncepció maradt ugyanaz, ami tavaly volt: alapvetően egy kisbolt, ahová igyekeztek a kifejezetten jó minőségű kistermelői árukat és a mindennapi élethez szükséges dolgokat összegyűjteni. Illetve egyre több a merchandise termék is, ami ugyan nem szükséges a mindennapi élethez, viszont jól értékesíthető. Ezeknek a dolgoknak nyilván nem én vagyok a célközönsége, de egy kutyás pólóra majdnem befizettem, de aztán rájöttem, hogy a saját kutyám biztos megsértődne.

Meglepően sok egyébként a boltban a ruha, és legalább a felét a reklámtermékek teszik ki. Az új helyszín mellett szépen csendben üzemel tovább pár utcával arrébb a régi kisbolt is, most már tényleg mint boltocska, így ha csak élelmiszert vásárolnánk, azt is érdemes felkeresni.

A gasztronómiai kínálat láttán én elsőre csalódott voltam, hiszen tavaly a MÁK Bisztróval összeállva Mizsei János csodás ételkreációkat készített. (Ezek most is kóstolhatók egyébként, csak nem itt, hanem a Várkert Bazárban.) Nánásiék azonban most úgy döntöttek, ha már befektettek egy új helybe és saját konyhába, akkor az ételt is maguk készítik. Az alapkoncepció azt volt, hogy lefedjék egy átlagos, gyerekes család igényeit nagyjából úgy, mintha otthon lennének. Mint mondja, ők nem vendéglátósok, és nem is akarnak annak tűnni.

Családi étlap

Az étlap megtervezésekor magukból indultak ki, így kapható négyféle reggeli és négyféle pizza, aminek a tésztáját maguk készítik helyben, ez egy kifejezetten vékony tésztás, ropogós változat. Van belőle pármai sonkás, csípős, sonkás-kukoricás (a gyerekeknél nagy favorit), illetve sima margherita. Szintén helyben készülnek a töltött lepények, valamint a reggelik (tükörtojás, rántotta, virsli és bundás kalács). Az ételkínálat az egész napot lefedi tehát, az estéhez pedig prémium italokat is válogattak. Nem helyben készülnek viszont a sütemények, a saláták és bowlok, amikre magunk válogathatjuk össze a hozzávalókat. A kajakínálat tényleg alap, cserébe viszont igyekeznek nagyon gyorsak lenni, hogy elkerüljék a tavalyi év hosszú sorait. Így végül is úgy éreztem, jó kompromisszum született.

Reggelizni már viszonylag jó áron, 1000-1500 forint között lehet. A Mici kedvence a bundás kalács például kifejezetten nagy adag, de nem kicsik a tojásos ételek is. A két gyerek pizza 1700-1800 forint, méretben ez sem kicsi, csak nincs rajta anyi feltét, mint például Nóri kedvencén, amire pármai sonka, mascarpone és parmezán is került, így ára 3590 Ft. Meleg lepényt 1300 forintért, egy csavaros fagyit pedig 550-ért lehet kapni. A legdrágábbak a bowlok: 2500-4500 forint között (utóbbin tonhal van).

Hatalmas vonzerő

Hogy a Nánásiék brandnek mekkora vonzereje van, jól mutatja, hogy más helyek is elkezdtek ide orientálódni. Máris épül mellettük egy kézműves fagylaltozó is, és a kicsivel arrébb lévő Csörcsil büfé is teljesen megújult (ráfért már). Nánásiék esetében tehát már egy fecske is nyarat tud csinálni. Nyilván sok nyár eltelik még Balatonakarattyán, mire ez a körforgalom révbe ér, és elnyeri méltó funkcióját. Ördög Nórának erre is sok terve van, többek között közösségi kertet is terveznek. De valami legalább már elindult, és ennek nagyon örülök.

És hogy mennyire veszi komolyan a műsorvezető a balatoni projektet? Úgy fogalmaztak, hogy nagyon. Mint Ördög Nóra mondja, a tavalyi kisbolt valóban csak játéknak indult, de a idei év már véresen komoly, és nagy dolgokat terveznek még itt. Többek között egész éves nyitvatartást, és mivel az új helyszín jóval nagyobb lett, mint a tavalyi, elfér jó pár asztal majd bent is.




Kapcsolódó

35 kiló feletti gigaponttyal dőlt meg a balatoni rekord

A korábbi csúcsot márciusban állították fel egy 34,8 kilós példánnyal. - - Április 21-én, vasárnap ve
Elolvasom

Van, ahol majdnem harminc százalékkal nőtt a szállások ára a Balatonon

A brutális emelkedést a balatonalmádiban elérhető szállások átlagára fémjelzi legjobban. - - Tavalyhoz
Elolvasom

Hatalmas változások jönnek a Budapest és a Balaton közti közlekedésben – mutatjuk a részleteket

Szinte minden buszjáratot felszámolnak, ami a főváros és Balatonfüred között közlekedik. - - Május 1-t
Elolvasom