Balatoni sudár pontyot készítettek a Bocuse d’Or magyar döntőjében

Balatoni sudár pontyot készítettek a Bocuse d’Or magyar döntőjében

Dalnoki Bence, a Michelin-csillagos Stand Étterem sous chefje és commis-ja (segédje), Nyikos Patrik nyerte a Bocuse d’Or nemzetközi szakácsverseny magyar döntőjét csütörtökön Budapesten, így ők képviselhetik az országot az európai döntőn, amelyet szintén a magyar fővárosban rendeznek meg jövő márciusban.

A Magyar Bocuse d’Or Akadémia közleménye szerint a döntőben négy szakács, Dalnoki Bence mellett Huszár Tibor, a nyírbátori Kakukk Étterem kreatív séfje, Kelemen Roland, a hajdúszoboszlói Hunguest Hotel Aqua-Sol séfje, a tavalyi hazai döntő második helyezettje és Adamek Balázs, a székesfehérvári Diófa Étterem konyhafőnöke mérte össze tudását.
    

A második helyen Kelemen Roland és Fodor Noel commis végzett, a harmadik Adamek Balázs és Kocsis Marcell commis lett.     
    

A legjobb csapat díját szintén Dalnoki Bence és Nyikos Patrik kapta, és Dalnoki Bence nyerte el a médiazsűri különdíját is. A legjobb commis Fodor Noel lett.
    

A döntőn először adták át a Magyar Bocuse d’Or Akadémia életműdíját, amelyet Bíró Lajos séf vehetett át.
    

A Hungexpón megrendezett döntőn a versenyzőknek a megszokott módon két ételt kellett készíteniük, egy hal- és egy húsételt. A halétel kötelező alapanyaga a balatoni sudár ponty volt, amelyből éttermi stílusú tányért kellett készíteni. A haltányér kötelező eleme volt a bezdáni pirospaprika is.
    

A hústéma kötelező alapanyaga a mangalica volt, amelynek bármely részét felhasználhatták. További kötelező elem volt a tarja és a nyelv is. A hústémában legalább három különböző köretnek és legalább egy mártásnak kellett szerepelnie. A csapatok reggel egy meglepetés alapanyagot is kaptak, a snidlinget.
    

Dalnoki Bence a Michelin-csillagos Stand Étterem sous chefje, aki tanulóéveit rögtön Szulló Szabina és Széll Tamás csapatában kezdte meg, saját szavaival élve: mindent tőlük tanult. Bocuse d’Or versenyen még nem indult, de 2019-ben ő képviselte Magyarországot a Calgaryban megrendezett Chaîne des Rôtisseurs versenyen – írták róla az MTI-hez eljuttatott közleményben.
    

A csütörtöki megmérettetésen a kóstolózsűri tagja volt Hamvas Zoltán, a Magyar Bocuse d’Or Akadémia elnöke, Bíró Lajos, Erdei János, Tiago Sabarigo, Rácz Jenő, Sárközi Ákos, Barna Ádám és Jahni László. A konyhai zsűriben Széll Tamás, Lutz Lajos, Vajna Tamás, Nyíri Szása, Segal Viktor és Harmath Csaba kapott helyet.

Forrás: mti.hu
Fotó: facebook.com/magyarbocusedorakademia

Kapcsolódó

Siófoki bordélyházat számoltak fel a rendőrök

Az egyik gyanúsított lakásának tetőterében folyt a dajdaj. - - A siófoki nyomozók prostitúció elősegít
Elolvasom

Ismét szakrális helyként lesz látogatható a megújult Szent Imre Templom Veszprémben

Befejeződött a falképek restaurálása a veszprémi Szent Imre (piarista) Templomban, ahol a 19-20. századford
Elolvasom

Bakancslistás helyek a Balaton körül – Vajda Péter-kilátó, Bakonybél

A Gerence-patak völgyében fekvő Bakonybél, ahogy a település neve is fémjelzi, az Öreg-Bakony központi falv
Elolvasom