Ezek lettek az év legszebb balatoni házai

Ezek lettek az év legszebb balatoni házai

A szakmailag is nívós építészeti díjpályázatot immár ötödik alkalommal hirdették meg.

Az Év Balatoni Háza 2022 építészeti díjpályázat legújabb győzteseit Balatonakarattyán, az egyik különdíjat kapó épületben, az új református templomban hirdették ki három kategóriában. Balatonhenyei lett az Év Balatoni Lakóháza, balatonszárszói az Év Balatoni Üdülője, és balatonfüredi az Év Balatoni Középülete – írja a hirbalaton.hu.

A Nők a Balatonért Egyesület (NABE) és a Balatoni Szövetség 2022-ben ötödik alkalommal hirdette meg a balatoni építészeti díjpályázatot, amelynek lebonyolítását a szakminisztérium a Lechner Tudásközponton keresztül támogatta.

A felhívás célja a minőségi építészet népszerűsítése, megismertetése a tágabb közönséggel, figyelemfelhívás a Balaton környezetében épített példaértékű épületekre.

A Bíráló Bizottságban a Magyar Építész Kamara, a Magyar Építőművészek Szövetsége, a három érintett megye építész kamarája, a NABE és a BSZ képviselője kapott helyet. A bizottság elnöke Lánszki Regő az Építési és Közlekedési Minisztérium Építészeti államtitkára volt.

A pályázatra elektronikusan lehetett nevezni a kiemelt üdülőrégió (BKÜ) területén épült, 2013. január 1. után használatba vett épületekkel 2022. november 30.-ig a megvalósult épületek terveivel, illetve a házról és környezetéről készült fotókkal.

Fabacsovicsné Kovács Krisztinának, a bíráló bizottság titkárának tájékoztatása szerint rekordszámú, 23 pályamű érkezett be, amiből 7 lakóépület, 10 középület és 6 az üdülő/gazdasági épület kategóriában. A beérkezett pályázatokból elő-bírálat után a zsűri kiválasztott tízet, melyet a helyszínen is megtekintett. A helyszíni szemle után került sor a bíráló bizottság ülésére, melyen az alábbi eredmények születtek.

***

Az Év Balatoni Háza 2022. építészeti díjpályázat díjazottjai:

A díjak mellett a három kategória-nyertes összesen bruttó 1 000 000 Ft pénzjutalomban is részesült.



Forrás: hirbalaton.hu
Fotó: Balatoni Szövetség

Kapcsolódó

Úgy tűnik mégis megépülhet a korábban tervezett vízisport park Balatonvilágoson

A civil lakosság heves ellenérzésekkel reagált az ötletre már annak felmerülésekor is. - - Mégis épülh
Elolvasom

Olyan tiszta volt az idő, hogy Pécs is látszik egy Veszprémben készült fotón

Beinrohr László a kimagaslóan tiszta időjárási körülményeknek köszönhetően készíthette a megdöbbentő fényké
Elolvasom

Lopott rendszámmal, fúrógéppel akartak feltörni egy fonyódi bankautomatát, de kattant a bilincs

Őrizetbe vették a férfit, aki megpróbált feltörni egy bankautomatát Fonyódon - írja a police.hu. - - N
Elolvasom