Cégkivonat, cégmásolat, cégtörténet – mikor lehet rájuk szükség?

Cégkivonat, cégmásolat, cégtörténet – mikor lehet rájuk szükség?

Céges ügyek intézésekor gyakran lehet találkozni a cégkivonat, a cégmásolat és a cégtörténet kifejezésekkel. A cikkben annak járunk utána, hogy mikor lehet rájuk szükség és mit jelentenek. 

Hivatalos ügyintézések során szükség lehet ezekre az igazolásokra, ugyanis segítenek a vállalkozások ellenőrzésében. Érdemes rendbe tenni a fogalmakat. A CEGKIVONATMOST oldalán cégkivonat és cégmásolat egyaránt letölthető angol, német és francia nyelven.

A cégkivonat 

A cégkivonat egy hivatalos dokumentum, amely a cégjegyzékben szereplő adatokat tartalmazza és tanúsítja. Azonban azzal fontos tisztában lenni, hogy nem tartalmazza a múltbéli adatokat, kizárólag azok szerepelnek benne, amelyek a kiállításkor épp aktuálisak. 

Hiteles változatot a nap 24 órájában le lehet tölteni. Legyen szó banki vagy pályázati ügyintézésről, esetleg vállalati bankszámlanyitásról, a cégkivonatnak 30 napon belülinek kell lennie ahhoz, hogy elfogadják. 

Cégmásolat, cégtörténet

Ebben az esetben azért rendkívül egyszerű a helyzet, mert gyakorlatilag a kettő ugyanaz. A cégmásolat tekinthető a hivatalos megnevezésnek, de sok esetben cégtörténetként is emlegetik. Ez a dokumentum a vállalkozás teljes történetét tartalmazza a bejegyzéstől kezdve, a lekérés napjáig. Részletes betekintést nyújt tehát a vállalat múltjába. 

Szóval ebben az esetben azok az információk is megismerhetőek, amelyek időközben törlésre kerültek. Ennek köszönhetően pontosan lehet látni, hogy például mikor történt ügyvezetőváltás vagy székhelymódosítás. 

Erre a dokumentumra akkor lehet szükség, amikor valamilyen ok miatt fontos, hogy ne csak a pillanatnyi kép legyen ismert az adott vállalat helyzetéről, hanem a teljes története. Jellemzően erre például cégvásárláskor vagy komolyabb üzleti kapcsolat létesítése esetén kerül sor. Továbbá szükség lehet rá banki hitel igénylésekor, peres ügyekben és pályázati ügyintézéskor is. 

A hitelesség szerepe

Cégkivonat és cégmásolat is elérhető ma már az interneten ingyenesen, de azzal fontos tisztában lenni, hogy ezek csak információgyűjtésre alkalmasak, mert nem biztos, hogy a legfrissebb adatokat mutatják. Amennyiben a hivatalos ügyintézés során derül ki, hogy nem megfelelőek a dokumentumok, akkor az nem kevés bosszúsággal járhat. 

Szerencsére ma már online, egyszerűen és gyorsan meg lehet rendelni a szükséges közhiteles cégmásolatot vagy cégkivonatot. Például a CEGKIVONATMOST oldalán biztonságos bankkártyás fizetéssel, ahol perceken belül elküldésre kerül a dokumentum a megadott e-mail címre. Amennyiben papír alapú változatra van szükség, az pedig elsőbbségi postai küldeményként vagy futárral érkezik. 

Külföldi ügyintézés esetén szükség lehet a dokumentumok esetében Apostille hitelesítésre. Ma már ez is gyorsan és egyszerűen elintézhető, legfeljebb két munkanapot vesz igénybe, így nem kell sok szabadidőt feláldozni az utánajárásra és ügyintézésre.

Kapcsolódó

Betörték az új keszthelyi polgármester autójának szélvédőjét, a kereket kilyugatták

Az esetről maga dr. Tóth Gergely számolt be a közösségi oldalán. - -
Elolvasom

Így védje meg otthonát az elektromos eredetű tűztől

Az elektromos rendszerek és hálózatok manapság már mindenhol körülveszik az embereket, szinte lehetetlen an
Elolvasom

Milyen előnyei vannak a rendszeres kirándulásnak?

A kirándulás szó hallatán mindenkinek a túrázás jut az eszébe. Sokan pont ezért riadnak vissza, hiszen sokk
Elolvasom