Ezért kell időben kezelni a tompalátást gyerekkorban

Ezért kell időben kezelni a tompalátást gyerekkorban

A tompalátás – vagy amblyopia – igen gyakori probléma, és egyre több gyermeknél diagnosztizálják. Alapvetően gyermekkorban alakul ki, de ha késlekedik a kezelés, akár súlyos látáskárosodás is lehet a következménye. Kulcsfontosságú a korai felismerése és kezelése a rendellenességnek – nemcsak a látásélességet befolyásolja ugyanis, hanem a fejlődést és ezzel együtt az életminőséget is. A továbbiakban azt foglaljuk össze, hogy a tompalátás hogyan kezelhető hatékonyan még gyermekkorban.

Mi a tompalátás?

Amikor az egyik szem látásélessége nem fejlődik ki megfelelően, akkor beszélhetünk amblyopiáról, azaz tompalátásról – noha a szem fizikai tulajdonságait tekintve egészséges. Legtöbbször a kancsalság vagy a nagymértékű dioptriakülönbség következményeként jelenik meg. Lényeg, hogy az agy és a szem közötti kapcsolat nem fejlődik ki megfelelően, így az agy „lekapcsolja” a gyengébben látó szemet, átadva a szerepet az erősebbik szemnek. A tompalátás a gyermek elmondása alapján kezdhetjük gyanítani, pontos diagnózis azonban csak orvosi vizsgálat útján jöhet létre. Ekkor a szemorvos tesztekkel ellenőrzi a látásélességet és a szemek működését.

Milyen következményekkel járhat, ha nem kezeljük időben?

Kulcsfontosságú kérdés, hogy a tompalátás kezelése időben – azaz a lehető legkorábban – megtörténjen, hiszen ennek hiányában maradandó károsodás jöhet létre már gyermekkorban. Egyebek mellett megjelenhet a térlátás és a mélységérzékelés, ez pedig jelentősen befolyásolja az életminőséget. Nehézséget okozhat a gyermeknek az olvasás, írás, a tanulás, a sport, de akár még az egyszerű szabadidős tevékenységek folytatásában is. Sajnos, ezek együttese hatással lehet az önbizalomra és a társas kapcsolatokra is, ami gyermekkorban talán még súlyosabb probléma, mint később. A tompalátás – ha nem kezelik – felnőttkorban is komoly hátrányt jelenthet, hiszen a látásvesztés nem javítható sem szemüveggel, sem kontaktlencsével. Erre már korábban is felhívta a figyelmet Dr. Nagymihály Attila tompalátás specialista.

Hogyan kezelhető a tompalátás már gyermekkorban?

Az első lépés, mint a legtöbb rendellenesség kezelésében a felismerés. Ha a gyermek panaszkodik a látására, fontos, hogy szülőként komolyan vegyük gyermekünk jelzéseit. A legkönnyebben felismerhető tünetek közé tartozik a kancsalság vagy a hunyorgás. Általában ekkor a szemorvosi vizsgálat után a jobban látó szemet lefedik, hogy a gyengébben teljesítő is „megerősödjön” – vagyis kényszermunkára fogják a „lusta felet”. Mindemellett alkalmazhatók speciális kontaktlencsék vagy szemüvegek is, melyek segítenek korrigálni a problémákat.

Egyes esetekben a szemorvos tanácsolhatja azt is, hogy végezzen a gyermek rendszeresen ortoptikai gyakorlatokat is, melyek célja, hogy megerősödjenek a szemizmok, és, hogy javuljon a szemek közötti koordináció. A kezelést mindenképpen szemész szakorvosnak kell irányítania, a szülőknek pedig aktívan részt kell venniük a kezelési folyamatban.

Az, hogy időben felismerjük a tompalátást, a későbbiek fényében elengedhetetlen, hiszen gyerekünk egész életét befolyásolhatja, hogy mennyire vesszük komolyan a problémát. Jó hír azonban, hogy a korai észleléssel és a megfelelő kezeléssel rengeteget javíthatunk a gyermek gyerek- és felnőttkori életének minőségén!

Kapcsolódó

Milyen kérdéseket tegyek fel egy keresőmarketing tanácsadónak?

Ha te is azok közé tartozol, akik jól döntöttek, és vállalkozásod online jelenlétét egy keresőmarketing tan
Elolvasom

Stílusos fa bútorok a minimalista otthonokba: Ötletek és inspirációk

A minimalizmus a lakberendezés világában is népszerű. Egyre inkább előtérbe kerülnek az egyszerű vonalak, a
Elolvasom

Modern mosógépek: ahol a hatékonyság és energiatakarékosság találkozik

A mosógép a háztartás egyik legfontosabb berendezése. Ma már azonban nem csak az fontos, hogy hatékonyan tá
Elolvasom