Ezért kell időben kezelni a tompalátást gyerekkorban

Ezért kell időben kezelni a tompalátást gyerekkorban

A tompalátás – vagy amblyopia – igen gyakori probléma, és egyre több gyermeknél diagnosztizálják. Alapvetően gyermekkorban alakul ki, de ha késlekedik a kezelés, akár súlyos látáskárosodás is lehet a következménye. Kulcsfontosságú a korai felismerése és kezelése a rendellenességnek – nemcsak a látásélességet befolyásolja ugyanis, hanem a fejlődést és ezzel együtt az életminőséget is. A továbbiakban azt foglaljuk össze, hogy a tompalátás hogyan kezelhető hatékonyan még gyermekkorban.

Mi a tompalátás?

Amikor az egyik szem látásélessége nem fejlődik ki megfelelően, akkor beszélhetünk amblyopiáról, azaz tompalátásról – noha a szem fizikai tulajdonságait tekintve egészséges. Legtöbbször a kancsalság vagy a nagymértékű dioptriakülönbség következményeként jelenik meg. Lényeg, hogy az agy és a szem közötti kapcsolat nem fejlődik ki megfelelően, így az agy „lekapcsolja” a gyengébben látó szemet, átadva a szerepet az erősebbik szemnek. A tompalátás a gyermek elmondása alapján kezdhetjük gyanítani, pontos diagnózis azonban csak orvosi vizsgálat útján jöhet létre. Ekkor a szemorvos tesztekkel ellenőrzi a látásélességet és a szemek működését.

Milyen következményekkel járhat, ha nem kezeljük időben?

Kulcsfontosságú kérdés, hogy a tompalátás kezelése időben – azaz a lehető legkorábban – megtörténjen, hiszen ennek hiányában maradandó károsodás jöhet létre már gyermekkorban. Egyebek mellett megjelenhet a térlátás és a mélységérzékelés, ez pedig jelentősen befolyásolja az életminőséget. Nehézséget okozhat a gyermeknek az olvasás, írás, a tanulás, a sport, de akár még az egyszerű szabadidős tevékenységek folytatásában is. Sajnos, ezek együttese hatással lehet az önbizalomra és a társas kapcsolatokra is, ami gyermekkorban talán még súlyosabb probléma, mint később. A tompalátás – ha nem kezelik – felnőttkorban is komoly hátrányt jelenthet, hiszen a látásvesztés nem javítható sem szemüveggel, sem kontaktlencsével. Erre már korábban is felhívta a figyelmet Dr. Nagymihály Attila tompalátás specialista.

Hogyan kezelhető a tompalátás már gyermekkorban?

Az első lépés, mint a legtöbb rendellenesség kezelésében a felismerés. Ha a gyermek panaszkodik a látására, fontos, hogy szülőként komolyan vegyük gyermekünk jelzéseit. A legkönnyebben felismerhető tünetek közé tartozik a kancsalság vagy a hunyorgás. Általában ekkor a szemorvosi vizsgálat után a jobban látó szemet lefedik, hogy a gyengébben teljesítő is „megerősödjön” – vagyis kényszermunkára fogják a „lusta felet”. Mindemellett alkalmazhatók speciális kontaktlencsék vagy szemüvegek is, melyek segítenek korrigálni a problémákat.

Egyes esetekben a szemorvos tanácsolhatja azt is, hogy végezzen a gyermek rendszeresen ortoptikai gyakorlatokat is, melyek célja, hogy megerősödjenek a szemizmok, és, hogy javuljon a szemek közötti koordináció. A kezelést mindenképpen szemész szakorvosnak kell irányítania, a szülőknek pedig aktívan részt kell venniük a kezelési folyamatban.

Az, hogy időben felismerjük a tompalátást, a későbbiek fényében elengedhetetlen, hiszen gyerekünk egész életét befolyásolhatja, hogy mennyire vesszük komolyan a problémát. Jó hír azonban, hogy a korai észleléssel és a megfelelő kezeléssel rengeteget javíthatunk a gyermek gyerek- és felnőttkori életének minőségén!

Kapcsolódó

A reklámtáblák egyéb felhasználási módjai

Bár lehet, hogy a reklámtáblákat elsődlegesen az üzletek nevének, logójának vagy a termékek, szolgáltatások
Elolvasom

Így tudsz több pénzt ingyen felvenni a bankszámládról, mint havi 150 ezer forint

Gondban vagy, mert szűk korlát számodra a havi 150 ezer forintos ingyenes készpénzfelvétel? Mutatunk néhány
Elolvasom

Hőszivattyúk, a hatékony fűtő- és hűtőrendszerek

A hőszivattyúk jelentik a hűtő- és fűtőrendszerek jelenét és jövőjét. Rendkívül hatékonyan és takarékosan k
Elolvasom