Hőszivattyúk, a hatékony fűtő- és hűtőrendszerek

Hőszivattyúk, a hatékony fűtő- és hűtőrendszerek

A hőszivattyúk jelentik a hűtő- és fűtőrendszerek jelenét és jövőjét. Rendkívül hatékonyan és takarékosan képesek a kívánt hőfok megteremtésére a benti terekben.

A Fó-Ka Plussz Bt.-nél hőszivattyúk széles kínálatából tud válogatni minden érdeklődő.

Előzetes felmérés

Mint minden hűtő- és fűtőrendszer esetében, a hőszivattyúknál is elengedhetetlen az igények előzetes és pontos felmérése. Enélkül hiába a hatékony és korszerű berendezés, könnyen előfordulhat, hogy a teljesítmény alul vagy felül lesz kalkulálva. Ez a feladat elégtelen ellátásához vezethet, vagy ellenkező esetben egy feleslegesen nagy és drága rendszer beszereléséhez.

Fontos tehát a belső tér nagyságának a meghatározása, a kint jellemző hőmérséklet, valamint az épület szigetelésének a minősége, ezek ugyanis mind befolyással vannak a hőszivattyú szükséges teljesítményére.

Mi pontosan a hőszivattyú?

A hőszivattyú működésének lényege, hogy a természetben “ingyen” hozzáférhető energiaforrásokra épít. Ez lehet a napsugarak által felmelegített levegő, vagy épp a talajnak vagy a talajvíznek a hője. Ebből kifolyólag jóval kevesebb elektromos áramra van szüksége a berendezésnek, ezzel pedig rendkívül gazdaságos működést lehet elérni. Jellemzően 1 kilowattóra villamos energia felhasználásával ezek a rendszerek képesek akár 3-4 kilowattóra hőenergiát előállítani.

A gazdaságos működésű hőszivattyút kombinálni lehet például napelemes rendszerekkel, ami még tovább csökkenti a rezsiköltségeket, a megújuló energiának köszönhetően pedig nullára szorítható a károsanyag-kibocsátás.

A működés fűtés esetén négy alapvető lépésből áll.

  • A környezetből elvont hőforrás a hűtőközegbe érkezik, ahol ennek hatására megemelkedik a hőmérséklet. Ezzel egyidejűleg megváltozik a halmazállapot, és a folyékony anyagból gőz keletkezik.
  • A kompresszor gondoskodik a megfelelő hatékonyságról, hogy a lehető legtöbb energiát lehessen kinyerni a hőforrásból. Az első lépésben keletkezett gőzt sűríti a kompresszor, majd ezt továbbítja a kondenzátorba.
  • A kondenzátorban megint egy hőcserefolyamat zajlik le. A felmelegített, összesűrített gáz leadja a hőt a fűtővíznek.
  • Utolsó lépésként az expanziós szelepnél nyomásesés következik be a munkaközegnél, ami hőmérséklet-veszteséggel jár. Ezt követően az egész folyamat kezdődik elölről.

Karbantartás és szervizelés

A karbantartási munkálatokat minden esetben érdemes képzett szakemberre bízni. Egyáltalán nem ajánlott szabadidőnkben magunknak elvégezni. Ezek a berendezések rendkívül hosszú élettartammal rendelkeznek megfelelő odafigyelés mellett. A (jellemzően éves) karbantartást azért is érdemes elvégeztetni, mert sok gyártó ehhez köti a garanciát. Így egy idő előtti meghibásodás esetén a gyártó csak akkor vállalja a javítás vagy csere költségeit, ha a szakember által végzett éves ellenőrzés bizonyíthatóan megtörtént.

Kapcsolódó

Milyen kérdéseket tegyek fel egy keresőmarketing tanácsadónak?

Ha te is azok közé tartozol, akik jól döntöttek, és vállalkozásod online jelenlétét egy keresőmarketing tan
Elolvasom

Stílusos fa bútorok a minimalista otthonokba: Ötletek és inspirációk

A minimalizmus a lakberendezés világában is népszerű. Egyre inkább előtérbe kerülnek az egyszerű vonalak, a
Elolvasom

Modern mosógépek: ahol a hatékonyság és energiatakarékosság találkozik

A mosógép a háztartás egyik legfontosabb berendezése. Ma már azonban nem csak az fontos, hogy hatékonyan tá
Elolvasom