Hőszivattyúk, a hatékony fűtő- és hűtőrendszerek

Hőszivattyúk, a hatékony fűtő- és hűtőrendszerek

A hőszivattyúk jelentik a hűtő- és fűtőrendszerek jelenét és jövőjét. Rendkívül hatékonyan és takarékosan képesek a kívánt hőfok megteremtésére a benti terekben.

A Fó-Ka Plussz Bt.-nél hőszivattyúk széles kínálatából tud válogatni minden érdeklődő.

Előzetes felmérés

Mint minden hűtő- és fűtőrendszer esetében, a hőszivattyúknál is elengedhetetlen az igények előzetes és pontos felmérése. Enélkül hiába a hatékony és korszerű berendezés, könnyen előfordulhat, hogy a teljesítmény alul vagy felül lesz kalkulálva. Ez a feladat elégtelen ellátásához vezethet, vagy ellenkező esetben egy feleslegesen nagy és drága rendszer beszereléséhez.

Fontos tehát a belső tér nagyságának a meghatározása, a kint jellemző hőmérséklet, valamint az épület szigetelésének a minősége, ezek ugyanis mind befolyással vannak a hőszivattyú szükséges teljesítményére.

Mi pontosan a hőszivattyú?

A hőszivattyú működésének lényege, hogy a természetben “ingyen” hozzáférhető energiaforrásokra épít. Ez lehet a napsugarak által felmelegített levegő, vagy épp a talajnak vagy a talajvíznek a hője. Ebből kifolyólag jóval kevesebb elektromos áramra van szüksége a berendezésnek, ezzel pedig rendkívül gazdaságos működést lehet elérni. Jellemzően 1 kilowattóra villamos energia felhasználásával ezek a rendszerek képesek akár 3-4 kilowattóra hőenergiát előállítani.

A gazdaságos működésű hőszivattyút kombinálni lehet például napelemes rendszerekkel, ami még tovább csökkenti a rezsiköltségeket, a megújuló energiának köszönhetően pedig nullára szorítható a károsanyag-kibocsátás.

A működés fűtés esetén négy alapvető lépésből áll.

  • A környezetből elvont hőforrás a hűtőközegbe érkezik, ahol ennek hatására megemelkedik a hőmérséklet. Ezzel egyidejűleg megváltozik a halmazállapot, és a folyékony anyagból gőz keletkezik.
  • A kompresszor gondoskodik a megfelelő hatékonyságról, hogy a lehető legtöbb energiát lehessen kinyerni a hőforrásból. Az első lépésben keletkezett gőzt sűríti a kompresszor, majd ezt továbbítja a kondenzátorba.
  • A kondenzátorban megint egy hőcserefolyamat zajlik le. A felmelegített, összesűrített gáz leadja a hőt a fűtővíznek.
  • Utolsó lépésként az expanziós szelepnél nyomásesés következik be a munkaközegnél, ami hőmérséklet-veszteséggel jár. Ezt követően az egész folyamat kezdődik elölről.

Karbantartás és szervizelés

A karbantartási munkálatokat minden esetben érdemes képzett szakemberre bízni. Egyáltalán nem ajánlott szabadidőnkben magunknak elvégezni. Ezek a berendezések rendkívül hosszú élettartammal rendelkeznek megfelelő odafigyelés mellett. A (jellemzően éves) karbantartást azért is érdemes elvégeztetni, mert sok gyártó ehhez köti a garanciát. Így egy idő előtti meghibásodás esetén a gyártó csak akkor vállalja a javítás vagy csere költségeit, ha a szakember által végzett éves ellenőrzés bizonyíthatóan megtörtént.

Kapcsolódó

A reklámtáblák egyéb felhasználási módjai

Bár lehet, hogy a reklámtáblákat elsődlegesen az üzletek nevének, logójának vagy a termékek, szolgáltatások
Elolvasom

Így tudsz több pénzt ingyen felvenni a bankszámládról, mint havi 150 ezer forint

Gondban vagy, mert szűk korlát számodra a havi 150 ezer forintos ingyenes készpénzfelvétel? Mutatunk néhány
Elolvasom

Hogyan forradalmasítja a vonalkódolvasó az adatgyűjtést?

Az elmúlt évtizedekben egyre elterjedtebbé váltak a vonalkódolvasó készülékek, amikkel a munka hatékonysága
Elolvasom