Visszavonulót fújtak a balatonföldvári civilek a strandkikötő ügyében?

Visszavonulót fújtak a balatonföldvári civilek a strandkikötő ügyében?

A lakosság egy bizonyos része viszont, úgy tűnik, mégsem örül kitörően a per szüneteltetésének.

A volt politikus, Herényi Károly a Facebookon adta hírül, megegyezett a kikötőt építő Balabo Kft.-vel, hogy a szeptember 24-én a Kúria előtt esedékes per szüneteltetését kérik – olvasható a magyarnarancs.hu-n.

A Mosolygó Balatonföldvár Egyesület elnöke, korábbi parlamenti képviselő arról tájékoztatta a közvéleményt: a Nyugati strand kellős közepén épülő vitorláskikötőt a továbbiakban nem támadják (öt éve, 2019-ben kezdték megfellebbezni a kikötőépítéshez kiadott hatósági engedélyeket, mert szerintük strandra nem épülhet kikötő), a Balabo pedig létrehoz egy olyan alapítványt, amibe évente tízmilliókat fizet városfejlesztési célra. Herényi bejelentése derült égből villámcsapásként érte a kikötőügyet nyomon követő helyi közvéleményt, az egyesület Facebook-oldalát elárasztották a felháborodott, egyébként zömmel Mosolygó-szimpatizáns kommentelők, s időközben az is kiderült: magában az egyesületben sincs többsége az elnök által kialkudott egyezségnek, akár még „palotaforradalom” is kitörhet.

„Megalkuvás, csalódás”

A civil szervezet a június 9-i önkormányzati választáson három képviselőt juttatott a hétfős balatonföldvári képviselő-testületbe – az egyik a háromból Herényi Károly –, és az egyetlen bekerült függetlennel együtt októbertől már többségük lesz a három fideszessel szemben. A várost továbbra is a kormánypárti Holovits Huba vezeti, aki a polgármester-választáson a voksok 56 százalékát szerezte meg Herényi Károllyal szemben (44 százalék).

„Megalkuvás, nagy csalódás” – írják többen is a Mosolygó Balatonföldvár Egyesület Facebook-oldalán. Mások élesebben fogalmaznak, azt írva, hogy „megvette, bedarálta őket is a rendszer”, vagy hogy „ez a saját szavazóitok arcul csapása”. Megint más azt veti fel, hogy alpolgármesteri és más pozíciókat várnak „jutalmul” a Mosolygók. Az egyesületi elnök (októbertől önkormányzati képviselő) írásának már a felütése is érdekes, hiszen azt írták a bejegyzése elé: „Az alábbiakban Herényi Károly a Mosolygók képviseletében megválasztott önkormányzati képviselő írását olvashatják, azzal a lábjegyzettel, hogy a leírtakkal kapcsolatban az egyesületünkben jelenleg is kemény viták zajlanak. ”

Mostanra legalább „félkész” állapotba került Balatonföldvár Nyugati strandjának kellős közepén az az e-kikötő, amiről immár több éve folyik a jogvita, a 175 férőhelyesre tervezett megakikötő azonban azóta tovább épült. A Veszprém Vármegyei Kormányhivatal háromszor is zöld utat adott a kikötő építésének, a Herényi Károly által elnökölt Mosolygó Balatonföldvár Egyesület mindhárom esetben bíróságon támadta meg az engedélyt, s míg a Pécsi Törvényszék az első két alkalommal nekik adott igazat, harmadszorra, idén márciusban elutasította az érvelésüket. Ezek után került a kikötőépítés ügye az egyesület felülvizsgálati kérelme nyomán a Kúria elé, mely jelen állás szerint szeptember 24-én hozna döntést. Ám ahogyan Herényi hétfőn megírta, az egyesület kezdeményezi a per szüneteltetését – írja a portál.

A teljes cikk itt olvasható.


Forrás: magyarnarancs.hu
Fotó: Mosolygó Balatonföldvár / Facebook

Kapcsolódó

33 centivel billentette meg a Balatont a Boris

A különösen erős széllökések az óriási víztömegre is kifejtették a hatásukat. - - A Boris ciklon hétvé
Elolvasom

Több ezer fecske lelt menedéket egy balatoni kastélyban

A Balaton északi partján sajátos rafinériával reagáltak a fecskék a hirtelen bezuhant hőmérsékletre és az o
Elolvasom

Minden ötödik balatoni ellenőrzésnél talált hibát a NAV a nyáron

A Balatonnál és a Velencei-tónál a revizorok több mint háromezer vizsgálatot végeztek idén július 1. és au
Elolvasom