Bakancslistás helyek a Balaton körül – Barnagi Kálvária

Bakancslistás helyek a Balaton körül – Barnagi Kálvária

Barnag a Balaton-felvidék kevésbé ismert, de nem kevésbé ragyogó gyöngyszemeinek egyike, amely a tótól, kis túlzással, mindössze egy nagyobb kőhajításra fekszik. A falu hitéletében a kereszténység mindkét főbb irányvonala erősen képviseltette magát az idők során, erről mi sem tesz meggyőzőbb tanúbizonyságot, mint maga a település címere, amelyen egy katolikus és egy református templom látható. A kálváriát pedig egész Veszprém megye legrégebbi ilyen típusú emlékművei közt tartják számon.

A falu északkeleti határában a kápolna és a hozzá tartozó temető melletti domboldalra fut ki a Jézus Krisztus szenvedéseit reprezentáló keresztút, de az indító kápolna még a katolikus templom mögött kezdődő dűlő jobb oldalán található, mindjárt az első három stáció társaságában. A kanyarodó ösvényen további négy állomással találkozhatunk, míg végül el nem érünk a végső, ligetes domboldalhoz, a jellegzetes Balaton-felvidéki táj ölelésében.

A Kálvária története egy hármas kereszthez vezethető vissza, melyet még a 18. század elején állíttattak a település hívei. A megváltót és a két latort ábrázoló alkotás 1798-ban eredetileg nyolc stációval és egy kápolnával bővült. Az út elején ekkor a Fájdalmas Anya szobra állt, az állomásokon pedig fából faragott figurák elevenítették meg Krisztus szenvedésének történetét, ám ezeket kisvártatva falfestményekre cserélték.


A stációk az évszázadok alatt persze teljesen erodálódtak és a sokszor elszegényedett barnagiak nem mindig tudták kigazdálkodni a megfelelő karbantartás erőforrásait. Az együttes jelenlegi verzóját a Német Kisebbségi Önkormányzat kezdeményezte. A főkápolna és az emlékművek végül 2003 és ’12 között újulhattak meg a kisebbségi önkormányzat saját forrásai mellett állami támogatásból. A stációkon Somogyi Győző, Kossuth-díjas festőművész alkotásai láthatók.

Fotók: barnag.hu


Kapcsolódó

Bakancslistás helyek a Balaton körül – Tóni bácsi kunyhója, Szentgál

Kevés annyira otthonos erdei pihenőhely van az országban, mint a Szentgál külterületén létesített Tóni bács
Elolvasom

Bakancslistás helyek a Balaton körül – Kási vár, Nyim

A Somogy megyei Nyim község külterületén állnak egy Árpád-kori vár maradványai, melyeket a természet mára o
Elolvasom

Bakancslistás helyek a Balaton körül – Taliándörögdi Űrtávközlési állomás

A héten rovatunk egy igazi kuriózumot vesz górcső alá, a 47 éve épült taliándörögdi Űrtávközlési állomást,
Elolvasom