Balatoni pincészetek is a nyertesek közt a 2024-es Országház Bora versenyen

A megmérettetésen összesen 89 borászat indult az ország minden tájáról, sőt még a határon túlról is.

Kihirdették Az Országház Bora verseny idei győzteseit – számolt be a turizmus.com. A versenyen kilenc kategóriában adták át az elismeréseket az első három helyezettnek.

A 2024-es eseményen 18 magyarországi és 2 határon túli borvidék 89 borászata vett részt 185 borral. A rendezvényen kilenc kategóriában adták át az elismeréseket.

Olaszrizling kategóriában a Figula Pincészet, furmint kategóriában a Grand Tokaj Borászat, az egyéb fehérbor kategóriában pedig a Dobosi Birtok ért el első helyezést.

A pezsgő és a cabernet franc kategóriában a Sauska Borászat, a kékfrankosok között a Takler Borbirtok, a bikavérek közt a Schieber Borászat, kadarka kategóriában az Eszterbauer Borászat, végezetül a tokaji aszúk között a Gróf Degenfeld Szőlőbirtok hozta el az aranyérmet.

A díjátadón Rókusfalvy Pál nemzeti bormarketingért felelős kormánybiztos arra hívta fel a figyelmet, hogy a bor a magyaroknak nemcsak termék, hanem kultúra, hagyományaink és nemzeti örökségünk része. A magyar bor világa régi hagyományokra épül, melyet feladatunk megőrizni, ápolni – hangsúlyozta.

Meggyőződése szerint minden adott ahhoz, hogy a nemzetközi piacon a magyar bor felvehesse a versenyt, ehhez bátornak, innovatívnak kell lenni, gondoskodni a fenntarthatóságról. Méltó helyére kell visszahelyezni a magyar bor hírnevét a világban, növelni kell eszmei és anyagi értékét – emelte ki.

Légli Ottó, az Országház Bora zsűrijének elnöke az idei szőlőtermést értékelve kiemelte, hogy a borászok az idei évjáratról nem fognak megemlékezni, de a felmenőktől már megtanulhatták, hogy a borász maga a derű és a bölcsesség.

Az elismeréseket Kövér László házelnök adta át a nyerteseknek kedden a Parlament épületében.


Forrás: turizmus.com

Kapcsolódó

Szőlőültetvények segíthetnek a kutatóknak megálmodni a „klímabarátabb” mezőgazdaságot

A klímaváltozás miatt jelenleg is átalakuló időjárási viszonyok között szükség van olyan új, klímabarát me
Elolvasom

Emléktáblát adtak át Balázs Árpádnak Balatonfüreden

A város vezetése a díszpolgári cím mellett ezzel a gesztussal is szerette volna kifejezni nagyrabecsülését
Elolvasom

Halloweeni gyerekhajót indít Siófokról és Balatonfüredről a BAHART

Szellemes meglepetésssel készül a hajózási társaság a gyerkőcöknek október 26-án. - - A Balatoni Hajóz
Elolvasom