Páratlan égi jelenségek várnak ránk október második felében

Páratlan égi jelenségek várnak ránk október második felében

Különleges együttállásokat figyelhetünk meg, amennyiben a felhőzet, illetve annak hiánya, ezt lehetővé teszi.

Megint telihold lesz, aminek a potenciális üstökösészlelés miatt most kevésbé örülünk, lesz viszont együttállásunk is, és átállunk a téli időszámításra – hívta fel a figyelmet a National Geographic.

Telihold 17-én

Az októberi telihold 17-én köszönt ránk, nem a legjobbkor, hiszen fényével akadályozza a C/2023 A3 (Tsuchinshan–ATLAS) üstökös megfigyelését. A holdkelte keleti határainknál ezen az alkonyon 17:30-kor, Budapesten 17:42-kor, nyugaton 17:52-kor lesz.

Az éjszaka közepén égi kísérőnk elég magasra, 56-57 fokra emelkedik majd. A telihold előnye ilyenkor az, hogy szépen bevilágítja az őszi tájat, amely október közepén már színes lombokkal ékes, így ilyenkor lehet érdemes éjszakai tájképet, vagy épp csillagíves tájképet fotózni. Mivel szerencsére már a vadászat miatti lezárások is véget értek, ezért újra nyugodtan hódolhatunk az éjszakai égbolt iránti szenvedélyünknek, felkereshetjük kedvenc erdőnket, rétünket.

Hold-Fiastyúk közeli együttállás 19-én

A közeli együttállás jól hangzik ugyan, azonban holdunk ekkor 92 százalékos megvilágításban kel fel a Fiastyúk mellett alig egy fokkal, ez pedig azt jelenti, hogy a fénye nagyon el fogja nyomni a halmaz csillagainak fényét. Fotón ugyan megjeleníthető lesz az együttállás, ám puszta megfigyelés szempontjából nem igazán értékes.

A Hold egészen közel jár majd a Fiastyúk csillagaihoz, de most hazánkból nem látható csillagfedés. A halmaz Atlas nevű csillagától 3-4 ívpercre halad el a Hold este 22:30 körüli percekben. Hajnalra a távolság 3-4 fokra nő, ekkor sokkal jobban kivehetők lesznek a Fiastyúk csillagai, de ekkor se lesz feltűnő jelenség a halmaz.

Hold-Mars együttállás 24-én

Későn kel a páros, 23 óra körül már láthatjuk őket az északkeleti ég alján. Az 54 százalékos Hold jobb oldalán, tőle jó 3 fokra, picit alacsonyabban lesz a Mars. Az éjszaka során a távolságuk nőni fog, hajnalra már 4,5 fok választja el őket egymástól.

Hold-Jászol-halmaz együttállás 25-én

Az őszi-téli hónapok során rendszeres együttállást produkál a Hold a Jászol-halmazzal, ebben a hónapban a 43 százalékos Hold mellett kb. 3 fokkal jobbra láthatjuk a halmazt. A páros éjfélkor kel fel az északkeleti égen, távolságuk hajnalra 4,5 fokra nő majd.

Kezdődik a téli időszámítás 27-én

Ki tudja, meddig kell még évente kétszer tekergetni az óráinkat? E sokak számára zavaró, és ma már energiafelhasználás szempontjából is jelentéktelen esemény 2024 őszén október 27-én zajlik, hajnal 3-kor 2-re kell visszaállítani az órát.

Ez azért jó hír, mert így hamarabb élvezhetjük a csillagos ég látványát is, a csillagászati sötétség már 18:30-tól beáll.

Hajnali holdsarló 30-án, és 31-én egy kis extrával

30-án még 5 százalékos megvilágításban kel a Hold, ekkor több mint 2 órával a Nap előtt, teljesen sötét horizonton bukkan fel. Keleti határainknál a holdkelte ideje 03:58, Budapesten 04:09, nyugaton 04:19 lesz.

31-én nemcsak a Hold – immár csupán 1,5 százalékos megvilágításban – kel fel, hanem orvul a Hold mögé bújva a Spica is. A Szűz legfényesebb csillaga holdkelte után negyed órával fog előbukkanni a Hold jobb oldali (nem megvilágított) pereme mellett. Ezt érdemes lesz megfigyelni, és bár a Spica fényes, a kibukkanás folyamata izgalmasabb, ha binokuláron, távcsövön át figyeljük. A 31-i holdkelte ideje keleti határainknál 05:04, Budapesten 05:16, nyugaton 05:25 lesz.

Mivel a csillag kibukkanásától még kb. 50 percünk lesz napkeltéig, láthatjuk, ahogy percről percre távolodik a Hold peremétől. E csillag fényessége hasonló a Szaturnuszéhoz, így aki néhány hete a Szaturnusz-fedést figyelte, annak most hasonló, azonban a cérnavékony sarló miatt még szebb élményben lehet része.

A C/2023 A3 (Tsuchinshan-ATLAS), a várva várt üstökösünk végre látható lesz

Az alkonyi égen láthatjuk a várva várt őszi üstököst, 12-ét követően, minden alkonyon egyre ideálisabb magasságban. Sajnos a holdfény ezt a jelenséget is elrontja kissé, de az őszies időjárás is ellenfél lehet.

A teliholdat követően, 20-21. után már sötétebb égen figyelhető az ekkora azért némiképp halványodó üstökös. Az üstökös helyének napi, pontos adatait planetáriumszoftverek, applikációk vagy a The Sky Live weboldal segítségével kereshetjük meg.

Ha fotózunk, ezt sokkal könnyebb lesz megtenni, hisz egy több másodperces fotón már akkor is feltűnik az üstökös, ha szabad szemmel nem vesszük észre. Persze reménykedjünk abban is, hogy a nyáron elmaradt hidegfrontok és ciklonok nem mind egyszerre akarják bepótolni az elmaradást, és lesz azért néhány derült, tiszta esténk október végén.


Forrás: National Geographic
Fotó: Önök küldték / Snajder Mihály

Kapcsolódó

Nem nagyon kapkodtak az ötmilliárdos tihanyi ingatlan után

A szóban forgó üdülő épületei majdnem húsz éve állnak használaton kívül. - - Első körben nem sikerült
Elolvasom

Kiterjedt kerékpártolvaj hálózatot buktattak le a balatonalmádi rendőrök

A nyomozás végül még a határon túlra is kiterjedt - tájékoztatott a police.hu. - - Egy budapesti lakos
Elolvasom

Tetemes drogfogással végződött a dörgicsei party

A négy őrizetbe vett személy közül kettejük letartóztatását kezdeményezték a hatóságok - tájékoztatott a po
Elolvasom