Emléktáblát adtak át Balázs Árpádnak Balatonfüreden

A város vezetése a díszpolgári cím mellett ezzel a gesztussal is szerette volna kifejezni nagyrabecsülését a zeneszerző iránt.

Balázs Árpád zeneszerző, a város díszpolgára leleplezte saját emléktábláját a Ferencsik János Zeneiskola udvarán. A nemzetközileg elismert zeneszerző 87. születésnapját ünnepelte a hétvégén – számolt be a balatonfured.hu.

“Két évvel ezelőtt, 85. születésnapján ültetett egy tiszafát Balázs Árpád itt a zeneiskola udvarán, amely azóta szépen nő. Most 87. születésnapja alkalmából, úgy gondoltuk, álljon itt egy emléktábla is, amelyet stílusosan egy kottaállvány tart. Így a város két zenész díszpolgára, Ferencsik János karmester és Balázs Árpád zeneszerző egymás mellett lehetnek az iskola udvarán” – mondta Steguráné Ormándi Barbara, a zeneiskola igazgatója.

Balázs Árpád a tőle megszokott vehemenciával és közlékenységgel köszönte meg az emléktáblát, majd megjegyezte: a tiszafák száz évig élnek, beleegyezne abba, hogy ezt elfelezzék egymás között, és ő is meg a fa is éljen még ötven évet.

“Büszkeséggel és örömmel tölt el, hogy ezzel az emléktáblával Ferencsik János közelébe kerültem. Számomra nagyon fontos volt ő, emberként, karnagyként, művészként egyaránt. Többször vendégeskedtem nála itt, a Tamás-hegyen, sőt, nálam van a kedvenc boros demizsonja” – mondta Balázs Árpád, aki hangsúlyozta: Balatonfüred szerelmese, amikor csak teheti, eljön a városba.

“Bóka István polgármester úr itt a városban előlegezte meg nekem, hogy szerinte a Mindenki című rövidfilm, amelyben Bodzavirág című művem szerepel, Oscar-díjat kap majd. Így is lett, ezzel a film és az alkotásom is a zenetörténet részévé vált” – fogalmazott a zeneszerző, aki mosolyogva említette sokan a Kockásfülű nyúl szerzőjeként ismerik, amire szintén büszke.

Az emléktábla avatáson a zeneiskola kórusa, tanárai és diákjai együtt énekeltek a zeneszerző tiszteletére.

Balázs Árpád a budapesti Zeneakadémián Farkas Ferencnél tanult zeneszerzést. Gazdag életművében a zenés színpadi művek, oratóriumok, kantáták, vonós- és fúvószenekari darabok, hangszeres szóló- és kamaraművek, kórusművek, filmzenék, népdalfeldolgozások, pedagógiai művek egyaránt megtalálhatók.

Több zenei tárgyú, pedagógiai célú könyvet is írt. Memoár kötete, a Válogatott életeim – benne mások mellett a Sztravinszkijhoz, Brittenhez, vagy Sosztakovicshoz fűződő személyes kapcsolatának dokumentumaival – 2012-ben jelent meg. Műveivel hazai és nemzetközi versenyeken több mint 50 díjat nyert. Munkásságát a magyar állam számos kitüntetéssel, többek között 1970-ben Erkel-díjjal, 1981-ben Érdemes Művész címmel, 2000-ben Köztársasági Elnöki Aranyéremmel ismerte el. 2002-ben Magyar Örökség díjjal tüntették ki, Salzburgban pedig az Európai Tudományos és Művészeti Akadémia rendes tagjává választották.

A Bodzavirág című kórusművére épülő Mindenki című film 2017-ben elnyerte a legjobb élő szereplős rövidfilmnek járó Oscar-díjat. 2019-ben róla nevezték el Kiskunfélegyháza zeneiskoláját. Öt település díszpolgára. Zeneszerzői stílusát egykori mestere, Farkas Ferenc így jellemezte: „a divatos áramlatok múló szeszélyeit már növendék korában is gondosan elkerülte. Hű maradt ahhoz a nemes magyar hagyományhoz, melynek első mestere Kodály Zoltán volt… Ami más, ugyancsak népszerű szerzőktől megkülönbözteti, az a műgond, az ízlés és a minden népszerűség mellett is mindig megnyilvánuló művészi igény.”

Forrás: balatonfured.hu

Kapcsolódó

Szőlőültetvények segíthetnek a kutatóknak megálmodni a „klímabarátabb” mezőgazdaságot

A klímaváltozás miatt jelenleg is átalakuló időjárási viszonyok között szükség van olyan új, klímabarát me
Elolvasom

Halloweeni gyerekhajót indít Siófokról és Balatonfüredről a BAHART

Szellemes meglepetésssel készül a hajózási társaság a gyerkőcöknek október 26-án. - - A Balatoni Hajóz
Elolvasom

A Pannon Egyetem előrelépett a Times Higher Education ranglistán

A felsőoktatási intézmények kiválóságának legnagyobb presztízsű megmérettetése a Times Higher Education (TH
Elolvasom