Enyedi Csaba, a Hungast cégcsoport kommunikációs igazgatója elmondta, hogy az a jó ebéd, amelyet elfogyaszt a gyerek, és ez különösen igaz annak fényében, hogy hazánkban évente fejenként 50 kg élelmiszerhulladék keletkezik a közétkeztetésben.
Szupermenza program célja, hogy az egészséges és változatos ételek mellett a gyerekek és a pedagógusok számára az étkezési környezetet is vonzóvá tegyék.
Bercsényi László, Balatonalmádi város polgármestere örömmel üdvözölte a változást, melynek megvalósulását az önkormányzat anyagilag is támogatta. Külön kiemelte annak fontosságát, hogy a projekt keretében a tálalókonyhákúj megjelenést kaptak, az újszerű környezetben minden gyermek szívesen étkezik, hiszen az egészséges ételek mellett modernasztalok és székek, grafikák, edukatív tartalmak dobják fel az étkezőhelyiséget, így nem csak jóllakhatnak, de okosodhatnak is a gasztronómiával kapcsolatban a gyerekek.
Butt Dóra, a Magyar-Angol Tannyelvű Gimnázium főigazgatója számára a legfontosabb, hogy 35 év után végre megújult az intézmény menzája, a XXI. századi elvárásoknak megfelelő új, önkiszolgáló étkezőt kaptak a gimnazisták.
A rögtönzött ünnepség közben folyamatosan érkeztek a diákok, elégedetten és maradéktalanul fogyasztották el az ebédjüket. Talán azok értékelik a legjobban az új rendszert, akik a korábbit is megtapasztalták. – A legalapvetőbb változás, hogy nem egy adott mennyiséget kapunk, hanem mindenki magának tud merni, s szerintem ez határozottan jobb, mert így kevesebb a pazarlás, és ha valaki éhes maradt, még tud szedni magának – mondjaVers Léna, 11. osztályos tanuló. A szintén 11.-es Nagy Milán is örömmel fogadta az új rendszert: – Többféle kínálatból lehet tetszés szerint válogatni és ez nagyszerű, ráadásul az allergének is fel vannak tüntetve. Nagyon finom az étel, én azt gondolom, hogy összességében finomabb, mint korábban.
Az almádi gimnázium menzáján létrejött projekt összköltsége közel 10 millió forint, melyet a szolgáltató Hungast cégcsoport és Balatonalmádi Város Önkormányzata 50-50%-ban finanszírozott. A technológiát és a design elemeit a szolgáltató valósította meg, míg a város az éttermi bútorzat cseréjét, a falak festését és az elektromos rendszer kiépítését vállalta magára.
Balatonalmádi város új vezetésének fontos üzenete a város lakói számára, hogy a gyerekek minél komfortosabban érezzék magukat a városban. “Azt szeretnénk, ha előbb-utóbb valóban elmondhatnánk magunkról, hogy Balatonalmádi gyerekbarát település. Ebben a szemléletben a menza fontos szerepet tölt be” – tájékoztatott Szűcs Péter, alpolgármester. Nagy eredmény, hogy a kidobott étel mennyisége is csökkent. A korábbi mintegy 50 kg napi hulladékkal szemben jelenleg csupán 1-2 kg élelmiszer pazarolódik el. Már egyeztetünk a Hungast cégcsoporttal arról is, hogy a ki nem tálalt maradék étel, melyhez nem nyúlt senki, se kerüljön a kukába. Már felvettük a kapcsolatot olyan szervezetekkel, akik el tudják ezt juttatni a rászorulóknak, így szinte semmi sem vész kárba. Már eldöntött tény, hogy az úton megyünk tovább, és a szupermenzát bevezetjük a város két általános iskolájában is. Biztosak vagyunk abban, hogy a 2026-ban már szabadszedéses rendszerben ebédelhetnek a Györgyi Dénes és a Vörösberényi Általános Iskola diákjai is.