Elkészült Váli Péter különlegessége: a hat évig seprőn érlelt hagyományos budai zöld pezsgő

Az idén 25 éves fennállását ünneplő, Magyarország Legszebb Kisbirtokának választott badacsonyörsi Váli Birtok egy egyedülálló és izgalmas újdonsággal örvendezteti meg a borkedvelőket: napokon belül piacra kerül a pincészet első, hagyományos eljárással készült 2018-as évjáratú Budai Zöld pezsgője, amelyet hat évig seprőn tartva érleltek. Ilyen hosszú érleléssel, hagyományos eljárással készült budai zöld pezsgő sem Magyarországon, sem máshol a világon még nem készült.

Egyedülálló pezsgő egy ritka fajtából

A pezsgő alapanyagát kifejezetten pezsgőkészítésre szüretelték, majd hosszú évekig érlelték seprőn, a degorzsálásra pedig idén tavasszal került sor. A hagyományos eljárás (méthode traditionnelle, méthode champenoise) különlegessége abban rejlik, hogy a másodlagos erjedés a zárt palackban, seprőn történik, ami finom, krémes buborékokat, jellegzetes komplex aroma- és ízjegyeket kölcsönöz a pezsgőnek. Bár a „Champagne” név kizárólag a francia Champagne-régióban készült pezsgőkre vonatkozik, a technológiát a világ számos országában használják és különböző néven illetik. Váli Péter legújabb tétele is ezen évszázados, klasszikus metodikát követi, ötvözve hozzá a Badacsonyi borvidék és saját pincészete stílusának hagyományait. A budai zöld fajta, mely feljegyzések alapján a budai szőlőkertekben is fellelhető volt a filoxéra előtt, ma csupán 6 hektáron található az egész világon, és ez lényegében a Balaton északi partján helyezkedik el, ahol Badacsony 5 hektárral a legfontosabb hely.

„Elképesztően izgalmas, összetett, komplex és krémes szerkezetű pezsgő, finom toast-os jegyekkel, amely a komoly érlelés ellenére mégis megőrzi a budai zöld fajta frissességét és könnyedségét. Üde, jól iható, hosszú és kellemes lecsengésű pezsgő. A 25 évnyi tapasztalat, a precíz, következetes munka és a számtalan eddig elért szakmai elismerések sora biztosítékot jelentenek arra, hogy az új pezsgő is méltó tétele lesz a Váli-kínálatnak.” – mondta Váli Péter, a pincészet alapítója és borásza. Mint hozzátette: az egyedülálló pezsgő bevezetése különleges fejezetet nyit a birtok életében, hiszen a pince filozófiája most új formában teljesedik ki.

Tradíció és innováció találkozása egy palackban

A most bemutatásra kerülő budai zöld pezsgő a Váli Birtok eddigi munkásságának egyik csúcspontja, mely egyszerre tiszteletadás a magyar szőlőfajták hagyományának és egy bátor, innovatív lépés a prémium pezsgők világában. A hagyományos eljárással készített 2018-as évjáratú Budai Zöld pezsgő egyedülálló módon kapcsolódik a badacsonyi terroirhoz, különleges gasztronómiai élményt nyújtva. Az új pezsgő a következő napokban válik elérhetővé a Váli Birtok webshopján, a pincénél és partnereiknél, valamint a jubileumi rendezvényeken elsőként kóstolhatják meg az érdeklődők.


Kapcsolódó

Telefont és egy tálca sört lopott egy ajkai férfi

Az ajkai rendőrök elfogták a 27 éves helyi betörőt - írja a police.hu. - - Bejelentés érkezett a rendő
Elolvasom

Őszi hajózási szezon vette kezdetét a Balatonon

Szeptember 8-tól október 26-ig őszi menetrend szerint, ritkábban járnak a balatoni menetrend szerinti hajój
Elolvasom

137 hallgatóval indul az első tanév a Debreceni Egyetem siófoki campusán

Az intézmény siófoki kirendeltsége három karon indít képzéseket. - - A pótfelvételi eljárás lezárultáv
Elolvasom