Kiemelt szerepet kaptak a halak és a halfogyasztás a nemrég megrendezett 6. Bakony Expón. A Peca-Kunyhó sátra az élő halakkal – kortól és nemtől függetlenül – rengeteg érdeklődőt vonzott. A horgászáruház csapata szerette volna megismertetni az emberekkel a környéken, és elsősorban a Balatonban élő halakat. Célul tűzték ki még a horgászat népszerűsítését is, és azt, hogy rábírják a látogatókat arra, hogy több halat egyenek.
13 különböző méretű akváriummal és egy három köbméteres dézsával várták a Bakony Expó látogatóit. Ezekben a növényevő halaktól a ragadozókig próbálták bemutatni a Balatonban megtalálható halakat. Hoztak a kiállításra amurokat, süllőket, pontyokat, keszegféléket, de csukát, balint, szélhajtó küszt és sügéreket is láthattak az érdeklődők a Balaton-vízzel feltöltött akváriumokban és tárolókban.
Fekete-Pordán Anita, a horgászáruház egyik tulajdonosa elmondta, hogy nagyon örültek a rengeteg érdeklődőnek, akik sok-sok kérdéssel bombázták őket. Mivel horgász emberekből álló csapatuk napi szinten kapcsolatban van a halakkal, ezért azt a sok információt, amellyel rendelkeznek a bemutatott halakról, próbálták megosztani a látogatókkal. Hoztak plakátokat és plüsshalakat is, emellett szerveztek kvízjátékot és előadásokat is, amelyek során bemutatták az egyes halfajtákat.
Az ismertetők végén a gasztronómia is terítékre került, vagyis hogy hogyan lehet finoman elkészíteni az adott fajok egyedeit. – A halak elkészítésétől nem kell félni, egyszerű megfőzni őket. Egyszer kell megtanulni, és utána biztos, hogy a család kedvencei lesznek – vélekedett Fekete-Pordán Anita, aki hozzátette még, hogy bár manapság egyre többen fogyasztanak halat, azért a horgászok és családtagjaik sokkal többet esznek az átlagnál.
Az emberek többsége inkább karácsony előtt gondol arra, hogy pontyot vagy keszeget vásároljon az ünnepi menühöz. A halételek népszerűsítésével ezen is szerettek volna változtatni a Bakony Expón.
Forrás: veol.hu Fotó: veszpreminfo.hu