A Balaton éttermeit felvonultató kulináris útikönyv jelent meg

A Balaton éttermeit felvonultató kulináris útikönyv jelent meg

Összesen 305 éttermet, kocsmát, strandbüfét, lángosozót, illetve egyéb vendéglátóipari egységet mutat be a most megjelent Gasztrokalauz, de fűszerkertek, sajtkészítő műhelyek, fine dining éttermek is helyet kaptak a kiadványban és persze a vegán és “mentes” táplálkozást támogató vállalkozások sem maradhattak ki belőle.

305 éttermet, vendéglőt, strandbüfét, kocsmát, kávézót, lángosozót, hamburgerezőt, pékséget és egyéb helyet ajánl a nyaralók figyelmébe a Magyar Konyha magazin Balaton Gasztrokalauza, amely idén tizedszer jelent meg. A bemutatott helyek közül 45 új, ezek jórészt idén nyáron nyitottak.

A Gasztrokalauz nemcsak azt foglalja össze, hol és mit érdemes enni a Balatonnál, de bemutatja azt is, hogy a Balatonnál vendéglátást vinni nem csupán üzlet, életérzés is.

Tavalyhoz képest csökkent mind a kiadványba bekerült vendéglátóhelyek, mind az új helyek száma, a „régi kedvencek” azonban túlnyomórészt működnek.

Sokasodott a vega/vegán vonalat képviselő éttermek száma, és a „mentes étkezést” keresők is találnak már megfelelő helyeket.

A nápolyipizza-láz a Balatonon is érezhető, és a hamburgerre éheseknek sem kell hosszan keresgélniük. A könnyen értelmezhető strandételek a tóparti vendéglátás nyertesei, de nyilván a fine dining is jelen van a tó körül. A regionális gondolkodású éttermeknél továbbra is törekvés a helyi alapanyag, és a halak korábbinál jóval változatosabb használata.

Veszprémi pezsgés

A szerzők szerint a legnagyobb változás új helyek tekintetében Veszprém környékén van. A város ugyanis gőzerővel készül arra, hogy 2023-ban Veszprém és a Balaton régió lesz Európa Kulturális Fővárosa, az utcaképfejlesztési program támogatásával pedig már idén számos új vendéglátóhely nyitotta meg kapuit.

Fűszerkertek & sajtkészítők

Mint a közleményben hangsúlyozzák, a Magyar Konyha kiadványa nem étteremkalauz, hanem kulináris útikönyv, az éttermi kategóriák mindegyikéből megfogalmaz ajánlásokat.
Mutat vendégasztalokat, kulturbisztrót, halsütödét, retró ikonokat, fűszerkerteket, sajtkészítő műhelyeket, kockásabroszos kisvendéglőket, fine dining éttermeket és borászatokat egyaránt – mutatja be a gasztrokalauzt a közlemény.



Forrás: MTI
Fotó: MTI / player.hu

Kapcsolódó

6,9 évet késett a MÁV tavaly

Átlagosan minden ötödik vonat késett a társaság beszámolója szerint. - - Szombat reggel megjelent a MÁ
Elolvasom

Bakancslistás helyek a Balaton körül – Sarlós Boldogasszony templom, Farkasgyepű

Farkasgyepűt nagyszerű fekvése és különleges mikroklímája révén választották ki az ország egyik legjelentős
Elolvasom

Eladó az ikonikus Húszemeletes legfelső szintje Veszprémben

Az ingatlankomlexum jelenleg felújítandó, a kilátás viszont aligha lehet lenyűgözőbb máshol a városban. -
Elolvasom