A Balaton éttermeit felvonultató kulináris útikönyv jelent meg

A Balaton éttermeit felvonultató kulináris útikönyv jelent meg

Összesen 305 éttermet, kocsmát, strandbüfét, lángosozót, illetve egyéb vendéglátóipari egységet mutat be a most megjelent Gasztrokalauz, de fűszerkertek, sajtkészítő műhelyek, fine dining éttermek is helyet kaptak a kiadványban és persze a vegán és “mentes” táplálkozást támogató vállalkozások sem maradhattak ki belőle.

305 éttermet, vendéglőt, strandbüfét, kocsmát, kávézót, lángosozót, hamburgerezőt, pékséget és egyéb helyet ajánl a nyaralók figyelmébe a Magyar Konyha magazin Balaton Gasztrokalauza, amely idén tizedszer jelent meg. A bemutatott helyek közül 45 új, ezek jórészt idén nyáron nyitottak.

A Gasztrokalauz nemcsak azt foglalja össze, hol és mit érdemes enni a Balatonnál, de bemutatja azt is, hogy a Balatonnál vendéglátást vinni nem csupán üzlet, életérzés is.

Tavalyhoz képest csökkent mind a kiadványba bekerült vendéglátóhelyek, mind az új helyek száma, a „régi kedvencek” azonban túlnyomórészt működnek.

Sokasodott a vega/vegán vonalat képviselő éttermek száma, és a „mentes étkezést” keresők is találnak már megfelelő helyeket.

A nápolyipizza-láz a Balatonon is érezhető, és a hamburgerre éheseknek sem kell hosszan keresgélniük. A könnyen értelmezhető strandételek a tóparti vendéglátás nyertesei, de nyilván a fine dining is jelen van a tó körül. A regionális gondolkodású éttermeknél továbbra is törekvés a helyi alapanyag, és a halak korábbinál jóval változatosabb használata.

Veszprémi pezsgés

A szerzők szerint a legnagyobb változás új helyek tekintetében Veszprém környékén van. A város ugyanis gőzerővel készül arra, hogy 2023-ban Veszprém és a Balaton régió lesz Európa Kulturális Fővárosa, az utcaképfejlesztési program támogatásával pedig már idén számos új vendéglátóhely nyitotta meg kapuit.

Fűszerkertek & sajtkészítők

Mint a közleményben hangsúlyozzák, a Magyar Konyha kiadványa nem étteremkalauz, hanem kulináris útikönyv, az éttermi kategóriák mindegyikéből megfogalmaz ajánlásokat.
Mutat vendégasztalokat, kulturbisztrót, halsütödét, retró ikonokat, fűszerkerteket, sajtkészítő műhelyeket, kockásabroszos kisvendéglőket, fine dining éttermeket és borászatokat egyaránt – mutatja be a gasztrokalauzt a közlemény.Forrás: MTI
Fotó: MTI / player.hu

Kapcsolódó

Rick Astley ismét érkezik a Paloznaki Jazzpiknikre

Többek között a Thievery Corporation, a Dirty Loops, az Incognito és Nik West is tiszteletét teszi a követk
Elolvasom

Tovább hevül az ünnepi láz a héten

A karácsonyváró hangulat tovább fokozódik, ami tisztán észrevehető a hét programkínálatán is. Idén motorral
Elolvasom

A Pannon Egyetem lesz a 2023-as EFOTT fesztivál házigazdája

A Pannon Egyetem lesz a 2023-as EFOTT házigazdája. Mivel az egyetem székhelye, Veszprém Európa Kulturális
Elolvasom