A Balaton fagyija 2019-ben az ILLATOS IZABELLA

A Balaton fagyija 2019-ben az ILLATOS IZABELLA

A hétvége megédesítéseként, Somogyi Renátával a Bringatanya, Somogyi fagylalt műhely tulajdonosával beszélgettünk a győztes íz történetéről és családi manufaktúrájukról.

 

Balaton.hu: Őszintén gratulálunk a győzelmetekhez.
Bemutatnád kicsit ILLATOS IZABELLÁT, mind ízvilágát és fantázianevét illetően is?

Somogyi Renáta: Alapvetően egy sorbet fagylaltról van szó, ami 70% Izabella szőlőből és 30% Othello szőlőből áll. Az Izabella szőlő az illatanyagokért, az Othello pedig a színvilágért és a zamatért felel a fagylalt ízében. Ezen kívül a fagyi nem tartalmaz tejterméket, glutént és vegán is egyben, így bármilyen ételintoleranciában szenvedők is nyugodtan fogyaszthatják. Teljesen naturális alapanyagokból készült, ennek is köszönheti intenzív ízvilágát.

 

B: Miért ezzel a fagylalttal indultatok idén, volt valamilyen trend amit vezetett Titeket? Esetleg a vendégeitek visszajelzései segítettek a választásban?

S.R.: A Balaton fagylaltja versenyen mindig plusz pontot jelent, ha helyi alapanyagokat használnak felm a versenyzők. Tavaly szeptemberben, szólt a Nagyapám, hogy ismét kellene menni segíteni Neki a szüretelésben, ami olyan jól sikerült, hogy menet közben kitaláltuk milyen jó lenne egy a szőlőből készülő gyümölcs alapú sorbet fagylalt – amiből egyébként lekvár is készült már a családban. A fagyival egészen áprilisig kísérleteztünk, de először csak Othelloval próbálkoztunk, majd egy borász barátunk adta az ötletet, hogy Izabellával együttesen talán el lehetne érni a vágyott karakteres ízt, hogy kellően parfümös gyömölcsös legyen.

 

 

B: Mit gondolsz mi juttathatott el Titeket a dobogó legfelső fokára? Miben látod a különlegességeteket?

S.R.: Egy finom, tiszta íz készítése és az egyediség volt elsődleges számunkra.
Versenyre nevezés előtt hónapokig teszteljük a fagylaltot a pultban és visszajlezést kérünk a vendégektől, barátoktól. Ezen felül úgy gondolom a helyi alapanyag, a kitűnő ízvilág és a hozzá passzoló megfelelő állag játszott a legfontosabb szerepet az idei eredményben.
A zsűriben többen is kiemelték a letisztult ízt és azt mondták szó szerint: “Olyan volt, mintha éppen a karóról lecsipegettet szemeket enném”, “A gyerekkoromat hozta vissza”.
Összességében az íz és az állag a legfontosabb, amit igyekeztünk egy hozzá illő szép letisztult díszítéssel megkoronázni.

 

B: Indultatok már korábban hasonló versenyen? Milyen tapasztalataitok vannak ezen a téren?

S.R.: Összesen 14 fagylalt díjunk van: hazai, nemzetközi porondon és a balatoni régióban is.
Az első versenyre 2016-ban neveztünk be.

 

B: Akkor biztosan rengeteg különlegességgel találkozhatnak Nálatok a fagyi rajongók. Milyen más ízeket tudnál kiemelni?

S.R.: Összesen 29 féle fagylalt van nálunk terítéken nap, mint nap. Közülük számtalan díjnyertes, mint a tavalyi az év fagylaltja, a Bazsalikomos málna vagy a 2017-ben szintén Balaton fagyija címet elnyerő Mandulás csók. Van még egy 2017-ben világbajnoki különdíjat nyert Év csokoládéja: 70,5% csokoládéval és maracujával, illetve Gesztenye vörösboros áfonyával, ami Szeged város különdíját kapta meg 2018-ban. Különleges még az Epres rebarbarás Philadelphia: krémsajttal, epervelővel és rebarbarával – szintén év fagyija bronz érmes 2018-ban, illetve a helyi névből eredő Gyenes Diós, ami korábbi a Balaton fagyija különdíjas lett.

 

 

B: Egyik izgalmasabban hangzik, mint a másik. Ezek után biztosan rengetegen el fognak látogatni Hozzátok ? Mondanál végezetül pár szót a Bringatanyáról, azok számára akik még nem ismernek Titeket?

S.R.: 2005-ben nyitotta meg kapuit a kis családi vállalkozás, ami akkor még csak megálló frissítőpontként üzemelt a balatoni bringa úton. Egy pályázat segítségével nőtte aztán ki magát a mostani formájába, ahol kézműves fagylaltokat, üdítőt, kávét és alkoholos italokat lehetett már kapni. Minden tekintetben családi manufaktúráról beszélhetünk, hiszen Édesanyám felel az értékesítésért, Édesapám és én pedig a fagylalt gyártásért, hogy mindig helyi alapanyagokat használjunk fel. Nagy hangsúlyt fektetünk a különböző továbbképzésekre, az itthoniakon kívül Olaszországba és Franciaországba is járunk bővíteni a tudásunkat, hogy minél finomabb fagyikkal várhassuk vendégeinket.

 

Fogadjátok még egyszer nagy gratulációnkat!

A Balaton.hu csapata

Kapcsolódó

Az év strandételét és Barcelona fogásait is kóstolhatjátok a Portban

Top 10 kikötői étterem, kedvenc balatoni gasztrohely és sorozatos döntős helyezések az Év Strandétele verse
Elolvasom

New York kedvenceivel indít a déli part legújabb gasztrokikötője!

A balatonmáriafürdői PORT étterem&panzió tulajdonosa, Balla György nem hogy elkeseredett volna a j
Elolvasom

Megnyitották a balatonfüredi borheteket

Megnyitották a balatonfüredi borheteket, a rendezvényen a borászok támogatását célzó 1,8 milliárd fori
Elolvasom

Chatbot funkcióval bővül az ÉletMentő applikáció

A Vodafone Magyarország Alapítvány és az Országos Mentőszolgálat ÉletMentő applikációja újabb funkcióval bő
Elolvasom

Rekordszámú jelentkező a Balaton-átevezésre

Rekordot jelentő, több mint 2000 nevezés érkezett a nyár egyik legnagyobb szabadidősport-rendezvényére, a j
Elolvasom