Nincsen Tihany Kecskeköröm Ünnep nélkül…

Nincsen Tihany Kecskeköröm Ünnep nélkül…

Egy májusi hétvége Tihanyban, amikor úgy érezhettük magunkat, mintha egy igazi nyüzsgő nyári napba csöppentünk volna, sok-sok élménnyel gazdagodva.

Tihanyban a Kecskeköröm Ünnep és Tavaszi Népzenei Találkozó egy rendhagyó ünneppé nőtte ki magát az évek során. A két napos rendezvény számos programmal várta a látogatókat, ahol mindenki megtalálhatta a számára megfelelő kikapcsolódási lehetőséget.

Hogy mi is az a Kecskeköröm?

Valójában egy nagyon jellegzetes, néhány centiméter hosszú, egyik végén elkeskenyülő, másik irányban kiszélesedő, hófehér, mész anyagú kavics, amely már évszázadokkal ezelőtt is megragadta az emberek figyelmét, amely köré a népi képzelet több legendát szőtt.

A legendával és a rendezvénnyel kapcsolatban Rózsa Évát kérdeztük meg, a Németh László Művelődési Ház igazgatóját, akinek nagy szerepe van Tihany kulturális és turisztikai életében.

 

 

Balaton.hu: Miről szól a kecskeköröm legendája?

Rózsa Éva: „A kecskeköröm és a tihanyi visszhang legendája szorosan összekapcsolódik. Sok író, költő feldolgozta, a legismertebb Garay János regéje. A történet szereplői az aranyszőrű kecskéket őrző királyleány és a Tókirály érte epedő fia. A monda szerint a királyfi belehalt elutasított szerelmi bánatába, ezért a Tókirály megátkozta a lányt kecskenyájával együtt. A Balaton vize hatalmas hullámokat csapott, a kecskéket elnyelte a víz, a lányt egy szikla zárta magába, és az volt a büntetése, hogy mindenkinek válaszolnia kell, aki szól hozzá.”

 

B.:     Mi a tapasztalat, melyek a legkedveltebb programok? Milyen korosztályból érkeznek a legtöbben?

 R.É: „Leginkább családok, baráti társaságok látogatják, ezért is tervezünk minden évben nagyon sok gyerekprogramot. A főzőverseny is nagyon népszerű, de ez a rendezvény leginkább azoké, akik szeretik a természet szépségeit, a piknikhangulatot.”

 

B.:      Hogyan ítéli meg az idei Kecskeköröm Ünnepet?

R.É.: „Idén szerencsénk volt az időjárással, szerencsére nagyon sokan voltak a rendezvény mindkét napján. A legjobb pillanatok mindig a főzőverseny eredményhirdetéséhez kapcsolódnak, a csapatok mindig kitesznek magukért, hogy igazi jó hangulat legyen.”

 

B.:     Miért tartják fontosnak, hogy legyenek még ilyen és ehhez hasonló rendezvények Tihanyban?

R.É.: „Tihany a turizmusból él és a természeti és történelmi látnivalók mellett fontos, hogy rendezvényekkel is minél több látogatót a félszigetre csábítsunk. Ezért is van majdnem minden hónapban egy-egy nagyobb rendezvényünk. Az a tapasztalat, hogy azok az igazán sikeres rendezvényeink, amik igazi “tihanyi” rendezvények, melyek valahogy kötődnek Tihany múltjához.”

 

B.: Milyen rendezvényt tudna ajánlati a közelgő nyári időszakra azoknak, akik Tihannyal szeretnének ismerkedni, itt szeretnék tölteni egy-egy nyári hétvégéjüket/hetüket?

R.É.: „június elején, Pünkösdkor lesz a Pálinka Piknikünk a Mádl Ferenc téren, rengeteg fellépővel, érdekes programokkal. Június 21-23. között pedig már 15. alkalommal kerül megrendezésre a legnagyobb rendezvényünk, a Levendula Fesztivál. De egészen november közepéig majdnem minden héten várjuk a vendégeket!”

 

 

Ennek jegyében kerül megrendezésre évről-évre, immár 13. alkalommal Tihanyban a Kecskeköröm Ünnep.

A főzőversenyen kívül számos más programmal várták a Belső-tó partján az ide látogatókat. Nagy hangsúlyt fektettek a gyerekprogramokra: különböző kézműves programok, papírsárkány eregetés, körhinta, és számos különleges fajáték várta az aprótalpúak érkezését.

Kedveztek a sport szerelmeseinek is, hiszen lehetett indulni közösségi terepfutáson és nordic walking túrán is. A jó időjárásnak és a meseszép túra útvonalnak köszönhetően sokan vettek részt ezeken a programokon is.

A legizgalmasabb programok közé tartozott a májusfa mászás. Az, aki megtudta mászni a májusfát, le kellett, hogy tépjen egy darabot a fa ágaiból, hogy ezzel jelezze hősies tettét. Az újabb és újabb jelentkezőket a szurkoló látogatók hangos biztatása lelkesíttette.

A rendezvény területén különböző kézműves árusok is kitelepültek, mint például a Hetedhét Szappanok és a Barieydesign. Újból kapható volt a legendából már jól ismert kecskeköröm is. A vendégek megízlelhették a házias pogácsákat, pereceket, mindent, mi szem-szájnak ingere… A borokat kedvelők pedig a tihanyi Aradi Pince borait kóstolhatták.

Mindeközben a Mádl Ferenc téren a Tihanyi Bencés fúvószenekar és a balatonfüredi Ferencsik János Ifjúsági Fúvószenekar lépett fel.

A festői környezetben a Belső-tó partján jó hangulatával, programjaival és érdeklődő látogatóival igazi májusi mulatság volt a Kecskeköröm Ünnep.

Kapcsolódó

Rick Astley ismét érkezik a Paloznaki Jazzpiknikre

Többek között a Thievery Corporation, a Dirty Loops, az Incognito és Nik West is tiszteletét teszi a követk
Elolvasom

Tovább hevül az ünnepi láz a héten

A karácsonyváró hangulat tovább fokozódik, ami tisztán észrevehető a hét programkínálatán is. Idén motorral
Elolvasom

A Pannon Egyetem lesz a 2023-as EFOTT fesztivál házigazdája

A Pannon Egyetem lesz a 2023-as EFOTT házigazdája. Mivel az egyetem székhelye, Veszprém Európa Kulturális
Elolvasom