Indul a strandszezon, megnyitott a Balaton legnagyobb strandja is

Indul a strandszezon, megnyitott a Balaton legnagyobb strandja is

Siófok bennem mindig tinikorom átmulatott nyár éjszakáit idézi fel, de sokat változott azóta a város képe és az általa kínált programok is színesedtek; igaz a Petőfi sétányon még mindig ugyanúgy egymásra licitálva dübörög a zene a legnagyobb bárokból, de ez hozzátartozik az Aranypart hangulatához.

 

Időjárás ide, időjárás oda a strandok is megnyitották kapuikat májusban, a Siófoki Nagystrand a Plázzsal karöltve pedig úgy gondolta, egy kicsit különlegesebbé szeretné tenni az idei első hétvégéjüket.

A rendezvény főszervezőjével és Siófok város marketingesével, Szabó Anikóval beszélgettünk az eseményről és a strandszezonról.

 

Balaton.hu: Miért pont erre a hétvégére esett a választásotok, mint nyitóhétvége? Gondolom fontos számotokra, hogy Siófok az elsők között nyissa meg a strandszezont.

Szabó Anikó: A szezont mindig május közepén szoktuk nyitni, igény van arra h májusban már nyitva legyünk, de ennek azért van több feltétele is, nem csak rajtunk és az időjáráson múlik. Bójákat kell kihelyezni, lejárókat behelyezni a vízbe, ez nem 1-2 napos munka. Általában május közepén nyitjuk a strandokat és nem volt még ennek ilyen ünnepélyesebb eseménye eddig.

 

B: Pont ez lett volna a következő kérdésem: ezek szerint ez az első alkalom, hogy egy egész hétvégén át tartó ünnepléssel kötöttétek össze a szezonkezdést?

SZ. A.: Tavaly egybe esett a nyitás Pünkösddel és akkor a Pünkösdi Szezonyitót tartottuk itt a Plázson, ami nagyon népszerű volt. Nagyon jó volt az idő is és sokan voltak, ezért próbáltuk meg az idei évben a strandszezon nyitót bevezetni, megpróbáltuk egy kicsit ünnepélyesebbé tenni és népszerűsíteni a strandjainkat. Ugye a Nagystrandunk a Balaton legnagyobb hazai fizetős strandja, ami mögött egy nagy vállalkozás, a Plázs áll, ami nagyon sok látogatót vonz Siófokra. Tulajdonképpen velük együtt próbáljuk a Nagystrandunkat népszerűsíteni ezzel a rendezvénnyel és elindítani együtt a nyarat.

 

B: Miért ezekre a fellépőkre esett a választások? Volt ennek bármilyen különösebb oka, vagy inkább csak népszerűség alapján mérlegeltetek?

SZ. A.: Abszolút népszerűség alapján történt a kiválasztás, illetve próbáltunk olyanokat hívni, akik a tavalyi évben nem voltak se nálunk se a Plázson. Ugye tavaly Siófok 50 éves volt, a város avatásának 50. évfordulóját ünnepeltük és nagyon sok hírességet hívtunk fellépni, kb. 10-12 városi rendezvényünk volt.

 

B: Az esti koncerten kívül napközben milyen programokat terveztetek?

SZ. A.: Napközben próbáltunk arra koncentrálni, hogy az a strandolásról szóljon, igaz az időjárás nem annyira kedvezett nekünk. Terveztünk több sportos programot is, vízi programokat szerettünk volna, de az időjárás miatt ezteket sajnos nem tudtuk megvalósítani, mert a Balaton még csak 8-10 fokos. Talán majd jövőre.

 

B: Az időjáráson nagyon sok múlik sajnos.
A főszezonban mennyi látogatója van egy átlag hétvégén a strandnak?

SZ. A.: Összesen 13.500 vendéket, strandolót tudunk egyszerre befogadni; jó időben volt már hogy 10-12.000 ember volt itt egyszerre.

 

B: Érezhető a tendencia, hogy a magyarok visszataláltak a Balatonhoz?

SZ. A.: Abszolút a magyarok vannak többségben. Statisztikát ugyan nem tudok mondani, de szerintem olyan 80%-ban magyarok látogatják Siófokot. Sokkal kevesebb már a külföldi, közülük is a németek száma csökkent leginkább; a szlovákok és lengyelek pedig egyre gyakrabban fordulnak elő.

 

B: Mik mostanában a legkedveltebb stand ételek / italok? Sláger még a lángos és a fröccs? ?

SZ. A.: A strandon mindig keresik a hagyományos, retro ételeket és ebben nem is okozhatunk csalódást az embereknek, de mivel már más időket élünk, így a gyros és a hamburger is alap elvárás. Elég sokféle étterem és büfé van a strandokon, így mindenki megtalálhatja a saját ízlésének megfelelőt

B: A strandoknál maradva: történt az elmúlt 1-2 évben valamilyen nagyobb beruházás, fejlesztés, ami még vonzóbbá teszi az emberek számára Siófokot?

SZ. A.: A tavalyi évben valósult meg két nagy beruházás is, mindegyik a Turisztikai Ügynökség pályázata révén. Így lett egy gyermekmedencénk a strand keleti oldalán és van egy óriási gyerek homokozónk, egy nagyon klassz Kelén hajós játszótér szerű létesítménnyel, ez volt a két legnagyobb beruházás. Ebben az évben pedig a szabadstrandjaink fognak megújulni és lesznek újabb strandröplabdapályák, új promenádok.

 

B: A szezont tehát elindítottátok, de milyen események várhatók még a nyár hátralevő részére, amiért érdemes lesz ellátogatni Hozzátok? Akit ez érdekel hol keresse a programok?

SZ. A.: A Hello Siófok Facebook oldalán és weblapján megtalálható minden információ, amire az érdeklődőknek szüksége lehet, van egy online rendezvénynaptárunk is, ahova minden esemény fel van töltve, akár a Nagystrandé, akár a Plázsé. Illetve lesznek sporteseményeik is, mint például a strandröplabda hétvége, de minden megtalálható a Hello Siófok oldalain.

 

Látogassatok el Ti is Siófokra a nyáron, hiszen tengernyi élménnyel és programmal vár Titeket a déli part fővárosa.

Kapcsolódó

Itt a hétvégi programod: ünnepélyesen is megnyitották a Balaton Wine & Gourmet fesztivált

Ünnepélyes megnyitóval indult a Balaton Wine & Gourmet, melyen a balatoni régió gasztronómiájának jelen
Elolvasom

Balatonfüreden is bezárhat az uszoda a magas rezsi miatt?

A fenntartási költségek drasztikus emelkedése a balatonfüredi uszoda működését is beárnyékolja. - - Az
Elolvasom

Bakancslistás helyek a Balaton körül – Szent Donát kápolna, Hollád

Hollád települése Balatonberénytől déli irányba, az M7-es főút szomszédságában található. A mindössze 222 l
Elolvasom