A Balaton parti ingatlanárakat sem kímélte a járvány

A Balaton parti ingatlanárakat sem kímélte a járvány

A tavalyi évben megjelent koronavírus a mindennapi életünket, gazdaságunkat teljes mértékben átalakította és nem kímélte az ingatlanpiaci ágazatot sem. Az ingatlanok kínálati áraiban hol minimális csökkenés, hol eszeveszett drágulás eredményezte a vírus lefolyását. Az ingatlannet.hu legújabb elemzéséből megtudhatjuk, hogy a pandémia hosszas időszaka milyen hatással volt a Balaton parti települések kínálati áraira.

A családi házak drasztikusan drágultak 

Ha a Balaton népszerű üdülőközpontjain a családi házak 2021. júniusi átlagárát nézzük, akkor szemmel látható eltérést tapasztalunk a 2020. júniusi adatokhoz képest. A családi házak áremelkedő tendenciája az elmúlt egy éves időszakban gyorsan az egekbe szökött.

A vizsgálatba vont városok közül a legnagyobb mértékben Tihany és Balatonföldvár családi házai drágultak, négyzetméterenként átlagosan több mint kétszeresére emelkedtek a házak az egy évvel ezelőtti átlagárhoz képest. Ennek függvényében egy családi házat Balatonföldváron átlagosan 835 ezer Ft/m2-ért, Tihanyban meg pedig 1 millió 338 ezer Ft/m2-ért kínáltak eladásra a tulajdonosok.

Mélyen a zsebükbe kellett nyúlniuk azoknak is, akik Fonyódon vagy Balatonkenesén szerettek volna házat vásárolni. Ezekben a népszerű üdülőközpontokban mintegy 169-266 ezer Ft/m²-t léptek feljebb a családi házak a képzeletbeli árlétrán, melynek következtében a fonyódi házakat 481 ezer Ft/m²-es, a balatonkenesei 740 ezer Ft/m²-es átlagáron kínálták eladásra az idei év hatodik hónapjában.

Zamárdiba és Siófokon 50-120 ezer Ft/m²-rel drágultak a házak, ami egy nagyobb ingatlan esetében több millió forintot jelent. Azok, akik idén júniusban Zamárdiba kerestek házat, 609 ezer forintos átlagos négyzetméter árral találkozhattak, míg a Siófokon keresők 601 ezer Ft/m²-es átlagárral.


A lakások árai is elég borsosak

A lakáspiacon is ugyanaz a tendencia ment végbe, mint a házak piacán, azaz jócskán megindult az árak felfelé. A korábban eszeveszett mértékben dráguló lakáspiac, egy rövid stagnálás után újra virágkorát éli.

A Balatonföldváron elhelyezkedő téglalakások átlagos négyzetméter ára 2020 júniusáról 2021 júniusára átlagosan 130 ezer forinttal kerültek többe négyzetméterenként. Így ebben a városban 874 ezer Ft/m²-es átlag kínálati áron lehetett téglaépítésű lakást vásárolni.

Fonyódon valamivel bátrabban, négyzetméterenként átlagosan 178 ezer forinttal meneteltek előre a lakáspiaci árak. Így a fonyódi téglalakások 2021. júniusi átlag kínálati ára 978 ezer Ft/m²-re emelkedett.

A vizsgált balatoni települések közül Siófokon és Zamárdiban az eladásra kínált téglaépítésű lakások átlagos négyzetméter árai meghaladták az egymillió forintot is. Így 2021 hatodik hónapjában a Siófoki lakásokat átlagosan 1 millió 157 ezer Ft/m²-es átlagáron kínálták eladásra, míg a debrecenieket 1 millió 168 ezer Ft/m²-es átlagáron.


Még további drágulások várhatók az ingatlanpiacon

Az előző esztendőben megjelent járvány lefékezhette volna az ingatlanpiacot, de a kormány család támogatási programjai illetve a zöld övezetek és szabadság érzetének a felértékelődése folyamatosan lendületben tartotta azt. Majd a pandémia harmadik hullámának végével a korlátozások feloldásra kerültek, melynek hatására a megjelenő új befektetők még inkább megnövelték a keresletet. A legtöbb ingatlanpiaci szakértő az elkövetkezendő időszakról úgy nyilatkozik, hogy a használt lakóingatlanok kínálati árainak emelkedő fázisa folyamatos lesz, mint ahogyan az albérletpiaci árak is. Az új építésű lakások eladási áraiban is megközelítőleg két számjegyű drágulás várható az előttünk álló negyedévben, amely leginkább a fővárosra és a vidéki városokra lesz jellemző.
Hirdetés

Kapcsolódó

Közeleg a balatoni dugók vége?

A 8-as négysávosítása és a 82-essel történő összekapcsolása mellett a jövőbeli tervek között szerepel egy g
Elolvasom

Hirdetés

Sok biciklis vagonnal készül az őszi szünetre a MÁV

Megnöveli a kerékpárszállító vagonok számát a MÁV-Start az őszi szünetre készülve. Idén már a 120 ezret is
Elolvasom

Fejlesztések a 116 éves Follyban

A folyamatos fejlesztéseknek köszönhetően az immár 116 éves múltra visszatekintő Folly ismert és elismert t
Elolvasom