A Balaton több évtizedes titkaira derülhet fény

A Balaton több évtizedes titkaira derülhet fény

Vajon tényleg milliárdos aranytartalékot rejt a Balaton? Miért nem tárják fel a tóba süllyedt városok titkait? Ezekre a kérdésekre is választ ad az idei nyár strandkönyve, a Balaton legnagyobb rejtélyei, amelyben könnyed sztorikon keresztül ismerkedhetünk meg a tavat övező érdekességekkel.

Megjelent a Tó-retró blog szerzőjének, Glázer Tamásnak legújabb könyve, amely a Balaton titkait kutatja. Kedvenc tavunk ugyanis sok-sok érdekes titkot, értékes fémet, különleges történetet és legendát őriz, nincs olyan gyerek vagy felnőtt, akit ne érdekelnének ezek rejtélyek. A szerző a könyvben arra vállalkozott, hogy egy csokorba gyűjti az elmúlt négy évben felkutatott balatoni rejtélyeket és történeteket. A hosszas kutatómunkának ez a könyv lett az eredménye, amelyből megtudhatjuk, hogy miért nem hozzák felszínre a Balatonban rejtőző aranyat, milyen városok bújnak meg a tó felszíne alatt és hova tűnt az egykoron oly legendás tihanyi visszhang. Megismerhetjük az elmúlt 70 évben született grandiózus terveket, amelyek tó alá fúrt alagutakról, műszigetekről és alpesi sípályákról regélnek.

Bekukkantunk néhány poros régi aktákba, amelyek a tó körül történt megmagyarázhatatlan haláleseteket és legnagyobb természeti csapásokat veszik sorra. A könyvben szó esik a magyar tengerben rejtőzködő aranyról és egyéb értékes fémekről, iszapba süllyedt városokról, harckocsikról és olyan környékbeli legendákról, amiket szinte mindenki ismer, de senki sem tudja a sztorik valóságalapját. A könyv célja a könnyed szórakoztatás, ugyanakkor minden egyes sorát komoly kutatómunkával ellenőrizte a szerző. Könnyed olvasnivaló fiatalnak és idősnek egyaránt, aki szereti a Balatont és szeretne többet megtudni a magyar tengerhez fűződő történetekről.


A Tó-retró blog négy évvel ezelőtt indult útjára, legfontosabb témája a Balaton és a II. Világháború és a rendszerváltás közötti időszak, amikor a magyar tenger igazi virágkorát élte. Az elmúlt években a blogra felkerült több száz cikk, amelyet milliók olvastak hétről hétre, közösségi platformjain pedig ezrek beszélgetnek a Balatonról és nosztalgiáznak az 1970-es, 80-as évek emlékein. A blog Glázer Tamás és Glázer Szilvia házaspár nevéhez kötődik, akik korábban újságíróként, manapság pedig kommunikációs szakemberként dolgoznak a civil életben.

További információ: www.toretro.hu
A könyvből részletek: https://toretro.hu/site/a-balaton-legnagyobb-rejtelyeiFotó: Fortepan

Kapcsolódó

Panoráma a kaptárból: íme a boglári Atomium vagyis a Xantus János Gömbkilátó rövid története

Xantus János Gömbkilátó mára Balatonboglár egyik elsődleges látványosságává vált, sőt talán nem túlzás kij
Elolvasom

5+1 balatoni bringaútvonal hosszabb és rövidebb távokkal

Az időjárás már nyomaiban sem prezentálja a nyár utolsó sugarait, ám ez azok számára talán nem is akkora tr
Elolvasom

Ablaktisztítás közben zuhant ki egy siófoki nő az ablakon

A tragikus esemény során az áldozat életét vesztette. A mentőhelikopterrel érkező szakemberek sem tudták me
Elolvasom