A Füred Gastro libaételek sorával vár a hétvégén

A Füred Gastro libaételek sorával vár a hétvégén

A balatonfüredi Gastro fesztivál látogatói Balaton-környéki éttermek és borászatok kínálatából válogathatnak november második hétvégéjén, amikor a Szent-Márton napi libahagyomány megidézése mellett színes kulturális programokkal várják az érdeklődőket – tájékoztatta pénteken az MTI-t a program szervezője.

 

Böröcz István, a Balatonfüredi Turisztikai Egyesület elnöke elmondta, hogy a fesztiválon tizenöt borászat és étterem kínálja különlegességeit november 9-én és 10-én.

A libából és libabelsőségből készült ételek mellé a balatoni régió fiatal borászait tömörítő Rizling Generáció Egyesület ajánlott borokat, a Szent Márton-nap hagyományához kapcsolódva elsősorban újborokat. A fesztivál séfjei látványkonyhán mutatják be a liba felhasználásának sokszínűségét, hogy népszerűsítsék a 2012 óta hungarikumnak számító alapanyagot, miközben a Vitorlás tér nagyszínpadán egymást váltják a hazai és nemzetközi zenei produkciók.

Fellép majd mások mellett Hangácsi Márton, Charlie Winston brit muzsikus, a Gabin nevű olasz nu-jazz formáció, valamint Spanyolországból a Che Sudaka. Vasárnap a veszprémi Kabóca Bábszínház produkcióját láthatják az érdeklődők, zárásként pedig a Random Trip ad koncertet.

A fesztivált Balatonfüred önkormányzata, a Balatonfüredi Turisztikai Egyesület, a Balatonfüredi Kulturális Központ és a Pannon Gasztro Akadémia szervezte – fűzte hozzá a szervező.

 

Szent-Márton ünnepnapjához, november 11-hez számos népszokás, néphit kapcsolódik, melyek egyrészt az év végéhez, a mezőgazdasági munkák befejeződéséhez, másrészt az advent közeledtéhez kötődnek, valamint ahhoz a legendához, amely szerint Szent Márton egy libaólban próbált elrejtőzni, amikor püspökké akarták megválasztani, de a ludak elárulták gágogásukkal.

 

Az eseményről további információkat megtudhattok IDE KATTINTVA!

 

 

Forrás: mti.hu   Fotó: facebook.com/FuredGastro19

Kapcsolódó

Fontos eszközök a húsipari vállalkozások számára

A húsfeldolgozás során nagyon sokféle eszközre van szükség. Ahhoz, hogy egy nyers alapanyagból ízletes term
Elolvasom

Óriási magyar sikerrel zárult a fagyi világbajnokság

Előkelő helyről távozhatott a magyar cukrászokból álló csapat a rangos nemzetközi megmérettetésről. - -
Elolvasom

Új gasztro-fesztivállal robban be a balatoni szezon tavasszal

Az izgalmas, innovatív kezdeményezés mintegy 26 vendéglátóipari, illetve kulturális egység összefogásával v
Elolvasom