A golf és a vitorlázás lehet a vírushelyzet nyertese, ezt állítják a szakemberek

A golf és a vitorlázás lehet a vírushelyzet  nyertese, ezt állítják a szakemberek

110.000 forintért kelt el a neves vitorlázó baseball sapkája azon a jótékonysági árverésén, amelynek segítségével arra hívták fel a figyelmet, hogy a sport milyen fontos szerepet tölt be egészségünk megőrzésében.  A közösségi médiában megszervezett aukció érdekessége, hogy több orvos is versenybe szállt a tavalyi  Kékszalag győztes, Király Zsolt sapkájáért. Az aukción több neves vitorlázó is részt vett, de végül egy másik sport, a golf képviselője nyerte a licitháborút. A bevételből a veszprémi kórház  gyermekosztályának és egy Heves megyében található iskola számára a Covid 19 elleni védekezéshez szükséges eszközöket és játékokat vásároltak. 

Az aukcióval mindenkit arra akartak biztatni, hogy  fogadja meg, hogy az eddigieknél többet tartózkodik a szabadban és ha lehet, akkor próbáljon ki új sportokat is. Az akció szervezői arra is rávilágították, hogy a jelenlegi vírushelyzetben fontos az összefogás, a társadalmi szolidaritás is. “Örülök annak, hogy az aukción való részvételemmel segíteni tudtam ebben a nehéz időben is. Bízom abban, hogy  a jövőben egyre több magánszemély és cég is részt vesz majd az ilyen jellegű jótékonysági eseményeken” –  mondta Csándli Balázs, a Zala Springs Golf Resort szállodaigazgatója,  az aukció nyertese, aki száztízezer  forintot adott a sapkáért.

A hajózás és a golf lehet a vírushelyzet nyertese?

A nyertes szerint a jótékonyság mellett, az ilyen aukciók jót tesznek a sportturizmus népszerűsítésének is. Szerinte vitorlázás mellett, a golf iránt fog megnőni az érdeklődés a tavaszi hónapokban, amikor már normalizálódni látszik a Covid 19 helyzet.  Ez az a két sport, amely a szabadban űzhető és nagyon könnyen elkerülhető a tömeg.    

Ezt erősítik meg  Király Zsolt vitorlázó szavai is. Ő az, aki felajánlotta sapkáját az aukcióra.  Szerinte a kijárási korlátozások rávilágítottak arra, milyen fontos szerepe van egészségünk megőrzésében a sportnak. Ebben a pár hónapban még olyanok is elkezdtek azon gondolkodni, hogy mozogniuk kellene, akik eddig teljesen inaktív életet éltek.  

.

Az orvosok is rástartoltak  a vitorlázó sapkájára 

Az aukció érdekessége, hogy a fejfedő elárverezésének híre több egészségügyi dolgozót is lázba hozott.  Elsőként Dr. Nagy Ákos György, az ikonikus Garuda kormányosa licitált a sapkára. Majd több csapattársa is beszállt a licitversenybe. Dr. Bujdósó Mihály,  Dr. Dámoczi János és Dr. Debreczeni Béla is tett telefonos ajánlatot. Az orvosokból álló teamet nem véletlenül hozta lázba a sportolást népszerűsítő akció. Idén nyáron ők voltak azok az egészségügyi dolgozók, akik sajtókampányt indítottak annak érdekében, hogy a hajózást népszerűsítsék. Több cikkben is azt állították, hogy a „vitorlázást receptre kellene felírni mindenkinek, mert annak számos jótékony hatása van testre és lélekre is.” 

Helyi politikusok is versenybe szálltak 

Az orvosok vetélkedésének több más hajós vetett végett. Licitált a sapkára Hoffmann Henrik tizennyolcszoros magyar bajnok és Czégai Péter olimpikon, aki 2021-ben már a tengeren is szeretne versenyezni legújabb hajójával.   Versenybe szállt a sapkáért a Balaton egyik legszebb cirkálójának, a Capella kormányosa Vöneky Ákos és Ligeti Zoltán, a tengeri hajókat bérbeadó Yacht Charter Guru tulajdonosa is.  A hajósok mellett ajánlatot tett a piros fejfedőre több helyi politikus, így például Fekete Tamás, Balatonföldvár alpolgármestere és Kepli József Hévíz alpolgármestere. Később több sportszergyártó vállalat, néhány bank, valamint egy autós cég is meg szerette volna szerezni a sapkát, a legnagyobb ajánlatot azonban a zalacsányi szálloda vezetője tette.   

Az ajánlatokat Füred Kapitány a balatoni mesehős közösségi oldalán tették közzé. Mint ismert, ez az a mesefigura, amelyet turisztikai szakemberek azért találtak, ki, hogy a gyerekek nyelvén is népszerűsítsék a Balaton rejtett kincseit. A mesehős segédjei számos jótékonysági akciót szervezetek már eddig is. Korábban a Balatoni Kör segítségével vittek játékokat a veszprémi kórház gyermekosztályára. Mint a szervezők elmondták, gyermeknap környékén újabb jótékonysági akciót szeretnének szervezni, most keresik azokat a híres sportolókat, támogatókat, akik egy hasonló karitatív eseményben szívesen részt vennének.  – tett hozzá Éskovács Péter, az aukció egyik szervezője 

Ki az a Király Zsolt? Kinek a sapkája ért  száztízezer  forintot?   

A híres vitorlázó számtalan díjat bezsebelt már. Ugyanakkor Ő az egyetlen magyar hajós, aki csapatával 2019-ben megcsinálta a “vitorlás Grand Slamet”, Kategóriájában megnyerte a Genfi-tavon megrendezett Bol d’Ort, a németországi Boden-tavi Rund Umot, aztán a Kékszalagot, majd Olaszországban a Garda-tavon a Centomigliát is. 2020-ban az egytestű hajók kategóriájában ismét elsőként futott be a balatoni Kékszalagon. A versenyen azt a piros baseball-sapkát viselte, amelyet most elárvereztek. 

Mennyit fizetnek mások kalapjáért egy árverésen?    

Nem mindegy, hogy ki viselte az árveréseken kalapács alá kerülő fejfedőket. A magyar sportoló sapkája ugyan a rajongóknak sokat ér, de  van olyan kalap, amelyért korábban többet fizettek. 2019-ben például 25 300 euróért (9,2 millió forint) kelt el Ferenc József császár kalapja a bécsi Dorotheum aukciósház  árverésen. 2014-ben pedig egy lyoni árverésen Napóleon waterlooi csatában viselt fejfedőjéért fizettek    350.000 eurót (akkori árfolyamon 113 millió forintot). 

Hirdetés

Kapcsolódó

Jelentős szállodafejlesztéssel készül Veszprém az Európa Kulturális Fővárosa programjaira

Csaknem egyharmadával bővülő, jó minőségű, új szállodaszoba várja Veszprémben az Európa Kulturális Fővárosá
Elolvasom

Hirdetés

Ki hitte volna? Jöhet az új lakópark a balatongyöröki golfpálya helyén

A panorámás golfpályát osztrák tulajdonosai, mint beépíthető telket árulják a világhálón, míg a helyiek a k
Elolvasom

Bakancslistás helyek a Balaton körül – Fácános vár, Fonyód

Fonyód mindenképpen a déli part egyik turisztikai gócpontjának tekinthető. A város mai, modern inkarnációja
Elolvasom