A gólyák előtt tiszteleg a Kis-Balaton fővárosa

A gólyák előtt tiszteleg a Kis-Balaton fővárosa

Két helyi vállalkozónak köszönhető, hogy a hét állomásos Kele-sétaútvonal valósággá válhatott a déli parti Vörsön. Turi Török Tibor szobrai azonnal a falu látványosságai közé kerültek, ugyanis a “Kis-Balaton fővárosa” címet büszkén viselő település már jó ideje a tavasszal hazaérkező gólyák első állomása – számolt be a tvkeszthely.hu.


Vörsön 14 évig fogadták a hazánkba elsőként érkező gólyát. A 2011-ben elpusztult Charlie után idén ismét a Somogy megyei településre jött a tavasz első hírnöke, akit Fekete István emlékére, Kelének neveztek el. A település szimbólumának tiszteletére gólya-szoborcsoportot avattak a Kis-Balaton fővárosában. A beruházás két helyi vállalkozónak, idősebb és ifjabb Farkas Dezsőnek köszönhetően valósult meg.

“Úgy döntöttünk édesapámmal, hogy adományozunk egy hétrészes, turisztikai jellegű szoborcsoportot Vörs falujának. Reméljük, hogy minél többen, országszerte eljönnek megnézni. El szeretnénk készíteni egy térképet, amit mindenki megkapna és azt a körülbelül 3,5 kilométeres túrát megteheti és megnézhetik mind a hét gyönyörű gólyaszobrot” – nyilatkozta ifj. Farkas Dezső.

A gólyaszobrokat Turi Török Tibor készítette. Az alkotásokat a falu turisztikai látványosságainál – például a tűzoltómúzeumnál, a talpas háznál, vagy a Nagy Imre szobor mellett – helyeztek el. A település vezetésének szándéka, hogy minél több vendéget fogadjanak a jövőben.

Deák Tamás polgármester: „Abban gondolkodunk, hogy szeretnénk, ha tudnánk szállásokat kialakítani, hogy minél több időt töltsenek itt az emberek és remélhetőleg innen, a Kis-Balaton fővárosából fogják majd körbejárni a Kis-Balaton értékeit, környékét.”

A rendezvényen továbbá hangsúlyozták a fehér gólya védelmének fontosságát. Hazánkban mintegy tízezres állomány található, a Kis-Balaton környéke kedvelt élőhelye ennek a madárnak is. A Kis-Balaton emblematikus védett területe hazánknak. 1922-ben itt állt szolgálatba az első kócsagőr, a vörsi Gulyás József.

A Keszthelyi TV híradása itt megtekinthető.


Kapcsolódó

“Igyekszünk egy kis kulturális pezsgést csempészni Kapolcsra” – Interjú Oszkó-Jakab Natáliával, a Művészetek Völgye Fesztivál igazgatójával

A pandémia az összes nagyobb fesztivált keresztülradírozta a naptárakban és ez alól a Művészetek Völgye se
Elolvasom

A boglári Gömbkilátó az év kilátója 2020-ban

177 nevező közül a balatonboglári Xantus János Gömbkilátó nyerte az Év Kilátója címet az Aktív Magyarország
Elolvasom

Brutális építkezési dömping Siófokon

Az év első felében az új lakások hatvan százaléka a fővárosban és Pest megyében vagy Győr-Moson-Sopron megy
Elolvasom