A hazai hulladékgazdálkodási rendszer megérett a paradigmaváltásra a Pannon Egyetem szerint

A Pannon Egyetem Körforgásos Gazdaság Fenntarthatósági Kompetencia Központja augusztus 14-én indított kutatást a visszaváltási rendszer hazai kérdéseivel kapcsolatosan. A kérdőív kitöltésére egy hónap állt rendelkezésre. Az eredmények sajtónyilvános kiértékelésére 2020. szeptember 21-én, hétfőn a Pannon Egyetemen került sor.

A kérdőíves kutatás célja az volt, hogy mind a tudomány képviselői, mind a hulladékgazdálkodási javaslatok kidolgozói megismerjék a magyar lakosság visszaváltási rendszerrel kapcsolatos álláspontját.

A Pannon Egyetem kutatása egyértelműen rávilágít arra a tényre, hogy a magyar emberek szívügyüknek tekintik a környezetvédelmet, és elkötelezettek abban, hogy tevékenyen segítsék annak megóvását. A kérdőívet több, mint 20 ezer ember töltötte ki, és 91 százalékuk szerint a
környezet megtisztítása, illetve megóvása a kiemelten fontos feladat.

A válaszadók szerint a témával kapcsolatban az egyszer használatos műanyagok mennyisége, és a természeti területek szennyezettsége a legfontosabb kérdések. A kitöltők több, mint 2/3-a (68,9%) gondolja úgy, hogy a hulladékokból eredő környezetszennyezés legfontosabb oka az illegális szemetelés, aminek jelentős részét a palackok/dobozok jogellenes eldobása teszi ki. A palackok visszaváltásának módját tekintve legtöbben (76,5%) az automatás visszaváltási módot preferálnák. A megkérdezettek döntő többsége (83,2%) az automatákat elsősorban a nagyáruházakban helyezné el.

A kutatás eredményeiből az is kiderült, hogy a válaszadók túlnyomó többsége (85%) összegyűjtené és visszaváltaná a PET palackokat, ha az állam fizetne érte. Hasonlóan magas arányban (87%) a kitöltők azzal is egyetértenek, hogy akkor is be kéne vezetni a visszaváltási rendszert, ha annak költsége beépül a termék árába, és ezzel megemelkedne az.
Az új visszaváltási rendszer – a kérdőíves felmérés alapján – tehát nagy támogatottságot élvez Magyarországon, a hazai hulladékgazdálkodási rendszer megérett a paradigmaváltásra.


Kapcsolódó

Kézilabda Magyar Kupa – Debrecen-Siófok rangadó a női negyeddöntőben

A Debrecen és a Siófok női csapatának mérkőzése ígérkezik a legszorosabb párharcnak a kézilabda Magyar Kupa
Elolvasom

Megszámlálták a Magyarországon telelő erdei fülesbaglyokat

Összesítették az erdei fülesbaglyok teleléséről készített lakossági felmérés adatait. A visszajelzések szá
Elolvasom

Elkezdődött a veszprémi SzeretFilm Stúdió új játékfilmjének forgatása

A film lélektani dráma, a vírushelyzetre reagál, ugyanakkor balatoni filmként is kategorizálható, amely meg
Elolvasom