A kapolcsi vásár a Balaton-felvidék szerves része

A rendszerváltás előtt is nagy hagyománya volt a településen a vásároknak, így nagyszerű ötlet volt, hogy pár évvel ezelőtt újra életre hívták, és mostanra kulturális és gasztronómiai rendezvénnyé nőhette ki magát.

 

Erről beszélt az őszi állat- és gépbemutató vásár megnyitóján Fenyvesi Zoltán. Az országgyűlési képviselő örömét fejezte ki, hogy a vásárt immár nyolcadszor rendezik meg, valamint hogy egyben értékőrző tevékenység is.

Márvány Péter polgármester meleg szívvel ajánlotta a programokat, szakmai előadásokat mindenki figyelmébe. A programok kikiáltója Kőhalmi Ferenc bűvész volt.

Puskás Zoltán, a Balaton-felvidéki Nemzeti Park igazgatója arról beszélt, hogy a nemzeti park sokszínűségéhez hozzájárul Kapolcs is. – Megpróbálunk mindenhol ott lenni, gazdálkodunk, vannak szürke marháink, bivalyaink, mezőgazdasági gépeink, bemutatóhelyeink – mondta az igazgató.

Márta István, a Kapolcsi Kulturális és Természetvédelmi Egylet alapítója elmondta, idén először az egylet és az önkormányzat közösen rendezi a vásárt. Az egylet pályázati támogatással tudja biztosítani a programokat. Az események között szerepelt a Kajárpéci Vízirevü fellépése, ropta a Tördemic néptáncegyüttes, érték- és tájsétát rendeztek a faluban, zenélt a PTE Brass zenekar. A Balaton-felvidéki Nemzeti Park támogatásával faültetést rendeztek a dörögdi út mellett, Csernik Szende népmesét mondott, a gyerekeket játszótér várta.

 

A vásárban a környék gazdálkodói, kézművesei várták a vendégeket fa- és bőráruval, mézeskaláccsal, lekvárokkal, szörpökkel, karcagi birkapörkölttel, kürtőskaláccsal, sajtokkal, ékszerekkel. A jó hangulatot fokozta, hogy kinyitott az alkalmi kovácsműhely, újraértelmezett népi szerszámok bemutatóját rendezték, csuhézás, nemezelés, kosárfonás, este pedig zenés mulatság várt mindenkit.

 

Forrás: veol.hu   Fotó: Győrffy Árpád

Legfrissebbek

Szezonnyitó szedd magad hétvége és falatozás a Szent Balázs-hegyi Levendulásban

Dúsan virágzó levendula bokrok- bódító illatok- szikrázó napsütés- pazar kilátás- grillen készült fogások- ...

Elolvasom

Vitorlabontó Ünnepség Balatonfüreden

A szokásos évadnyitó ceremóniával nyitották meg az idei hajózási szezont Balatonfüreden. Bár a koronavírus ...

Elolvasom

Gombóc Artúr szobrot avattak Tihanyban

Csukás István népszerű rajfilmjének, a Pom Pom meséinek egyik karakterét örökítették meg Tihanyban egy kis ...

Elolvasom