A kapolcsi vásár a Balaton-felvidék szerves része

A kapolcsi vásár a Balaton-felvidék szerves része

A rendszerváltás előtt is nagy hagyománya volt a településen a vásároknak, így nagyszerű ötlet volt, hogy pár évvel ezelőtt újra életre hívták, és mostanra kulturális és gasztronómiai rendezvénnyé nőhette ki magát.

 

Erről beszélt az őszi állat- és gépbemutató vásár megnyitóján Fenyvesi Zoltán. Az országgyűlési képviselő örömét fejezte ki, hogy a vásárt immár nyolcadszor rendezik meg, valamint hogy egyben értékőrző tevékenység is.

Márvány Péter polgármester meleg szívvel ajánlotta a programokat, szakmai előadásokat mindenki figyelmébe. A programok kikiáltója Kőhalmi Ferenc bűvész volt.

Puskás Zoltán, a Balaton-felvidéki Nemzeti Park igazgatója arról beszélt, hogy a nemzeti park sokszínűségéhez hozzájárul Kapolcs is. – Megpróbálunk mindenhol ott lenni, gazdálkodunk, vannak szürke marháink, bivalyaink, mezőgazdasági gépeink, bemutatóhelyeink – mondta az igazgató.

Márta István, a Kapolcsi Kulturális és Természetvédelmi Egylet alapítója elmondta, idén először az egylet és az önkormányzat közösen rendezi a vásárt. Az egylet pályázati támogatással tudja biztosítani a programokat. Az események között szerepelt a Kajárpéci Vízirevü fellépése, ropta a Tördemic néptáncegyüttes, érték- és tájsétát rendeztek a faluban, zenélt a PTE Brass zenekar. A Balaton-felvidéki Nemzeti Park támogatásával faültetést rendeztek a dörögdi út mellett, Csernik Szende népmesét mondott, a gyerekeket játszótér várta.

 

A vásárban a környék gazdálkodói, kézművesei várták a vendégeket fa- és bőráruval, mézeskaláccsal, lekvárokkal, szörpökkel, karcagi birkapörkölttel, kürtőskaláccsal, sajtokkal, ékszerekkel. A jó hangulatot fokozta, hogy kinyitott az alkalmi kovácsműhely, újraértelmezett népi szerszámok bemutatóját rendezték, csuhézás, nemezelés, kosárfonás, este pedig zenés mulatság várt mindenkit.

 

Forrás: veol.hu   Fotó: Győrffy Árpád

Kapcsolódó

Bakancslistás helyek a Balaton körül – Vulkán tanösvény, Mencshely

Mencshely déli végén, a Halom-hegy lábától indul a Vulkán tanösvény, amely amellett, hogy betekintést enged
Elolvasom

Már nagyon készülnek az újranyitásra a hazai turizmus képviselői

A szállodai értékesítés és marketing elvei címmel adott közre egy közös kiadványt a Szallas.hu, az Evergu
Elolvasom

Újabb járványügyi korlátozások vannak érvényben hétfőtől

Az egyre csak romló statisztikák miatt és mivel az oltások is lassabb ütemben haladnak a tervezettnél, úja
Elolvasom