A legjobb őszi túra most Zánkára vezet – Street art kiállítás a balatoni házfalakon, amikor csak akarod

A Színes falu, színes ház KULTHÁLÓ projekt keretében idén nyáron színes művészeti alkotások borították be a zánkai házfalakat, szám szerint hatot. Az ötletgazda Kisbirtok Kultbázis csapata reméli, hogy ez csak az első fejezet afelé, hogy Zánka egy művészetileg is izgalmas, múltat és jelent összekötő úticéllá váljon. Idén ősszel tehát minden adott ahhoz, hogy a színes levelekbe borult domboldal díszletével a háttérben bejárjátok az elkészült hat alkotást: a túra kicsiknek és nagyoknak is könnyen teljesíthető.

Street art egy zánkai kőkerítésen, kortárs festmény egy házfalon, színek és dallamok párban, DJ Q-cee szettje egy ház udvarán, az underground pop legizgalmasabb hazai előadói és a helyi gyerekkórus koncertje egy felújított pajtában, a helyi értékek és a progresszív művészet összefonódása…A KULTHÁLÓ VEB 2023 keretében idén nyáron a zánkai Kisbirtok Kultbázis volt a központja a Színes falu, színes ház elnevezésű összművészeti projektnek, ami bőven túlnyúlt a házfalakon. A nemzetközileg is elismert street art alkotók festményei azonban a művészeti projekt idei szakaszának vége után is velünk maradnak. Így most bárki megnézheti, hogyan fest a Káli istennő egy zánkai tűzfalon, hogyan alakul kortárs festménnyé a Lídia Borház tulajdonosának bajusza, hogy kerül egy róka az egykori malomhoz tartozó épület falára, milyen, amikor az arra járó gyerekek is beszállnak a festésbe a strand melletti kép alkotásakor, hogyan kacskaringóznak a kékfestő motívumok egy magánház homlokzatán, és hogyan borítják be színes fügék a Fügekert kőkerítését.

Útvonal:
• Jakócs Dorottya alkotása – Kisbirtok Kultbázis – Rákóczi út 15.
• Németh Zoltán MNU alkotása – Barkácsbolttal szemben – Rákóczi út
• FatHeat alkotása – Balaton car előtti épület – Rákóczi út 96.
• Gyulai Attila alkotása – zánkai strand
• Void alkotása – Lídia borház – Rákóczi út 112.
• Mentha alkotása – Fügekert – Fő utca 30.

„Zánka a Káli-medence kapuja, az Északi part origója: rengeteg lehetőség rejlik benne. Büszke vagyok rá, hogy idén KULTHÁLÓ helyszín lettünk és belevághatunk egy olyan projektbe, amiben a művészetek, a kultúra, a helyi értékek összefonódnak! Mivel nekem nagyon fontos a vizualitás, a művészek kiválasztását különösen komolyan vettem, Németh Zoli MNU volt ebben a segítségemre. Olyan tehetségeket választottunk, akik különböző stílusokban alkotnak, és valamilyen módon kötődnek a Balatonhoz. A Kisbirtokra Jakócs Dorka műve került, ami egy régi álmom beteljesülése: a Káli istennő képe igazi női energiákkal átitatott, szinte magnetikus alkotás, ami mindenkit magával ragad, aki egyszer látta. Azt el kell mondani, hogy a Káli-medencének, és az indiai istennőnek nincs valós kapcsolata, Káli misztikus története azonban nagyban kapcsolható a Kisbirtokhoz. Káli, Siva felesége, az átalakulás, vagyis a halál és az újjászületés istennője. A hinduizmus szerint csak pusztulás, megsemmisülés árán jöhet létre valami új a világban. Ez az a gondolatiság, ami inspirált és megtetszett, ugyanis ez történt a Kisbirtok Kultbázissal is: az egykor virágzó gazdaság darabjaira hullott, szétszedték, a pusztulás szélén állt minden, amikor rátaláltam. Azzal, hogy felújítottuk, programokkal, esküvőkkel, zenével, színekkel töltjük fel, új életre keltjük! Ez a történet adta a kép alapját, mint inspiráció, de nem irányított alkotásról van szó, az újraértelmezett verzió már a sok beszélgetésnek és művész saját megélésének az eredménye” – mondja Szabó Andrea, a Kisbirtok Kultbázis megálmodója, a Színes falu, színes ház projektvezetője.

„A zánkai projekt nagyban kapcsolódik a Kultháló szemléletéhez: alapvető törekvésünk, hogy a művészeteket a települések hétköznapjainak részévé tegyük. A street art alapvetően tudja megváltoztatni – kicsit elvont kifejezéssel élve – a láthatóság, élvezhetőség kontextusait, új életet és értelmet ad a felületeknek. Olyan művészek álltak a projekt mellé, mint Void, Gyulai Attila, Jakócs Dorottya, FatHeat, MNU, Mentha. Egy olyan képi világot, tematikát hoznak a településre, amit itt eddig nem tapasztalhattak” – mondja Nagy Krisztián, a KULTHÁLÓ projektvezetője.

„Szerintem nagyon izgalmas nekiindulni és bejárni ezt a hat alkotást: közben gondoljatok arra, hogy minden kép a művész, és a háztulajdonos találkozásából jött létre, tele van számos történettel, többlet jelentéssel. A kortárs művek a falu mindennapi életének részei lettek, és bár talán elsőre furcsa volt a jelenlétük, azt gondolom, hozzájárulnak ahhoz, hogy Zánka egy még színesebb turisztikai desztináció legyen!” – mondja Budavári Dóra, kommunikációs vezető.


Kapcsolódó

Szombaton egyaránt megdőlt a napi melegrekord és a napi csapadékrekord

Szombaton megdőlt az országos napi melegrekord és a napi csapadékrekord is - közölte a HungaroMet Zrt. a ho
Elolvasom

Nem hívták meg hamburgerre, ezért összeverte a veszprémi gyorsétterem vendégeit

Nem ez volt a férfi első ilyen jellegű bűncselekménye. - - Veszprém belvárosában, az egyik gyorséttere
Elolvasom

Ámokfutót kapcsoltak le Kaposváron

A kalamajka egy fizetetlen tankolással vette kezdetét. - - Egy férfi kisebb ámokfutást rendezett Kapos
Elolvasom