A múltról mesél egy 170 éves parasztház Csopakon

A múltról mesél egy 170 éves parasztház Csopakon

Egy régi, ódon Balaton-felvidéki épület tökéletesen példázhatja, hogy miként vannak jelen a régmúlt értékei a kortárs lakóingatlanok között is – derül ki a Lakáskultúra cikkéből. Ez esetben egy 170 éves ház varázslatos mai inkarnációjáról nyilatkozott annak tulajdonosa, Balogh Zsóka a portálnak.

– Amikor megörököltem a házat, többen is a lebontását javasolták, nekem viszont meg sem fordult ilyesmi a fejemben. Szeretnék hozzájárulni ahhoz, hogy megőrizzünk valamit a múltból, a kultúránkból, példát mutatni másoknak, bizonyítani, milyen nagy érték az, ami régi, ami a sajátunk. Ez a ház már az 1840-es telekkönyvi lapon is szerepel, a nagyapám, majd az édesapám is itt élt – meséli.

Már az épület külseje is a múltat idézi, hiszen nem fehér, mint általában a parasztházak, hanem bordós-lilás árnyalatú. A környékbeli csopaki házak egykor mind hasonló színben pompáztak, köszönhetően a vidéken bányászható köveknek, amiből akkoriban építkeztek. E különlegesség miatt sajátos jellege volt a falunak, ám ma már sajnos nemigen látni ilyen épületeket. Zsókáéknak szerencséjük volt, hisz a ház nagyon jó állapotban került a tulajdonukba. A szigetelésen túl csupán egy kis átalakítást végeztek: a konyhából fürdő lett, a belső szobát pedig összenyitották a kamrával, hogy az új konyha minél tágasabb legyen.

– A legtöbb bútort az Ecseri piacon vettük. Ami régről maradt itt, azok az egykor terménytárolóként üzemelő használati tárgyak, a kukorica- és búzatárolók. Ezekről leszedtük a fehér festéket, bepácoltuk, majd bútorrá alakítottuk. A korsók szintén itt voltak már – mutat rá egyre –, a 20–30-as évekbeli fazekasok munkáit népi minták helyett búzaszálak, gyöngyök és különféle ábrák díszítik. Nagyon sok helyen kerestem már hasonló darabokat, hogy bővítsem a gyűjteményt, de sajnos nem találtam egyet sem.

A szobákat végigjárva rögtön szembetűnik, hogy Zsóka kedvencei a szőnyegek. Férjével egykor szenvedélyesen gyűjtötték a kilimeket, ennek folyományaként nyitották meg aztán ezzel foglalkozó üzletüket is a fővárosban.

– Ezek a darabok bármilyen teret otthonossá, barátságossá, meleg hangulatúvá tesznek. Nálunk nemcsak a földön, hanem az ágyon, az étkezőasztalon, sőt, a falon is van belőlük, a férjem ötlete alapján pedig az utcafronti szobából kialakított boltban nyaranta áruljuk is őket.

A csopaki ház külseje és belső terei mellett a ház vonzerejét nagyban növeli a fejben évekig tervezett, átgondoltan beültetett udvar. Zsóka egy tipikus pannon kertet álmodott meg magának, benne rengeteg rózsával, mályvával, hortenziával és imádni valóan sok kiülős résszel.


Az eredeti cikk és a képek itt találhatók.
Kapcsolódó

Váratlanul menesztették a Balaton-felvidéki Nemzeti Park éléről az igazgatót

Az igazgató és a park dolgozói számára egyaránt derült égből villámcsapásként érkezett a hír. - - Vára
Elolvasom

Ilyen lesz idén a Rozé, Rizling és Jazz Napok

Bor, jazz, blues és funk a veszprémi Óváros téren: 10 napon át ingyenes programokkal vár a 13. Rozé, Rizlin
Elolvasom

Ezért robbant be újra a divatba a kempingezés

A méregdrága luxushotelek bár a tökéletes kikapcsolódás ígéretét hordozzák ajánlataikban, szolgáltatásaik s
Elolvasom