A nádast és a védművet is rendbe tették a keszthelyi partvonalon

A városvezetés a turisztikailag lényegesebb helyszínek megtisztítását rendelte el.

Több forgalmas keszthelyi partszakaszon vágtak nádat Keszthelyen. Az önkormányzat a strandok és a móló környékét is megtisztíttatta. Az aratás mellett a partvédmű karbantartását is elvégezték. A városvezetés célja, hogy rendszeresen gondozza a partmenti növényzetet – olvasható a tvkeszthely.hu-n.

A learatott nádat gyűjti össze a munkagép. Komoly jégpáncél híján, ilyen vízi járművel dolgozik a vállalkozó. A móló mellett, a Szigetfürdőhöz vezető híd mentén, a Helikon szálló után egy vápánál, a Halászcsárdánál és mindhárom strandon is arattak. Az önkormányzat célja, hogy rendszeresen vizsgálja és karbantartsa a nádasokat. Csak folyamatos munkával lehet szép és gondozott a parti növényzet.  

„Hosszú évek óta nem történt semmilyen beavatkozás itt a nád visszaszorítására, vagy a nádvágással kapcsolatban. Keszthely Város Önkormányzata elhatározta, hogy a frekventáltabb területeken, illetve a strandokon lévő nádfoltokkal kapcsolatos kezelési munkákat el kell kezdeni. 2022-ben kezdtük el az ezzel kapcsolatos tervezéseket. Ennek eredményeként láthatták az itt lakók, illetve az ide látogatók azt, hogy 2023 év elején megtörtént a frekventáltabb területeken a nádirtás” – nyilatkozta Sáringer-Kenyeres Marcell önkormányzati képviselő. 

Most nem irtás, hanem vágás volt. Az előírások és a balatoni nádtérkép besorolásai szigorúan szabályozzák, hogy mely nádasokat, hogy lehet kezelni. A magas természeti értékkel bíró területeken csak vágni lehet. A hatóságok időben is behatárolják, hogy mikor lehet ezt a munkát elvégezni. Csak december 1. és február 15. között adnak erre engedélyt.

„Minden esetben előírja az illetékes hatóság, hogy a munka kezdetéről, a munka befejezéséről kit, milyen formában kell értesíteni, kinek van szüksége fotódokumentációra, ki fog személyesen szemlét tartani. Itt gondolok a természetvédelmi hatóságra, vagy a partőrre a vízügyi hatóságtól. Vannak, akik személyesen szemlét tarthatnak, vannak, akiknek fotódokumentációt kell leadni, ezeknek mi mind megfelelünk.”

A vágás mellett a partvédmű karbantartását is elvégzi a vállalkozó. Az évek során elmozdult kőszórást visszaállítják az eredeti helyére. A mozgatással együtt a gyomoktól is mentesítik a védművet.  A munka műszakilag és esztétikailag is fontos.


Kapcsolódó

Megnyitották a felújított balatonszemesi Postamúzeumot

A Magyar Postra Zrt. szeretné a birtokában lévő múzeumi kincset és gyűjteményt hozzáférhetővé tenni minde
Elolvasom

Új sebességmérők teszik biztonságosabbá a zánkai Erzsébet-tábor megközelítését

Új sebességmérő traffiboxokat helyeztek el a 71-es út zánkai Erzsébet-táborhoz közeli szakaszán. A berende
Elolvasom

Elkezdődött a főszezon a balatoni hajózásban

A sikeres előszezont követően július első hétvégéjével elkezdődött a hajózási főszezon a Balatonon, emiatt
Elolvasom