A SUP deszka – A nyári kalandok legjobb eszköze

A SUP deszka – A nyári kalandok legjobb eszköze

Ahogy közeleg a nyár egyre inkább vágyakozunk a szabadban töltött időre, a vízparton való pihenésre és a kalandokra, ezért válik egyre népszerűbbé a SUP deszka, azaz a stand up paddle board (felfújható deszka), amely nem csupán szórakozást és felfrissülést nyújt, hanem számos egyéb előnnyel is jár. Alábbi bejegyzésünkben megvizsgáljuk, miért érdemes ilyen deszkát beszerezni nyáron, és hogyan lehet ez a legjobb befektetés az aktív kikapcsolódás és a vízi élmények szerelmeseinek.

A SUP deszka könnyen megtanulható

A SUP gyorsan elsajátítható, és szinte bárki számára elérhetővé teszi a vízi kalandokat. Nem szükséges előzetes szörfös vagy evezős tapasztalat ahhoz, hogy élvezhessük a SUP deszkázást. Csak egy kis gyakorlásra van szükség az egyensúly megtartásához, és már készen is állunk a vízen történő „utazásra”.

Az SUP deszka használata során az egész testünk bekapcsolódik a mozgásba. Az evezővel való lendületes evezés és a test egyensúlyozása közben erősítjük az izmainkat, különösen a has-, hát- és lábizmokat. A SUP deszkázás remek kardió edzés is, hiszen állandóan mozgásban vagyunk a vízen, így növelhetjük a szív- és érrendszeri állóképességünket. Attól sem kell tartanunk, hogy az eszköz megrongálódik, mert a hazai online boltokban is elérhető termékek UV-állók és szúrásbiztos technológiával készültek.

Az SUP eszközzel új dimenzióba helyezhetjük a vízi kikapcsolódást. Fedezzünk fel bátran rejtett öblöket, csendes tavakat (pl.: Velencei-tó vagy Balaton nyugis területei) és folyókat, amelyek más vízi eszközökkel nehezebben megközelíthetők. Az SUP deszka lehetővé teszi, hogy közel kerüljünk a természethez, és olyan helyekre jussunk el, amelyekre eddig nem volt lehetőségünk. Így megtapasztalhatjuk a nyugalom és a csend érzését a vízen, miközben szemléljük a tájat és az élővilágot.

Hogyan válasszunk SUP deszkát?

A sportolók és a szakértők az alábbi kritériumok mellett teszik le a voksukat:

Teljesítmény és sokoldalúság. A jó sokoldalú SUP deszka az, amely több körülmény között is kiválóan teljesít. Képzettségi szint – a tapasztalt SUP-deszkás sokkal jobb lesz a kisebb teherbírású deszkákon, és talán élvezni fogja, hogy az ilyen deszkák sokkal mozgékonyabbak és játékosabbak. Itt kapcsolódik be a SUP evező, mint fontos tartozék, hiszen az sem mindegy, hogy milyen lapáttal haladunk a vízen és mennyi energiát kell befektetni ahhoz, hogy eljussunk a kívánt célig. A strapabíró és alumíniumból készült evezőkkel biztosan nem lehet gond.

Stabilitás. A kezdőtől a középhaladó/haladó „evezős” biztos szeretne lenni abban, hogy a deszka elbírja a súlyhatárát. A legtöbb termék 150-200 kg-os súlyra van kifejlesztve.

Követés. Ez arra utal, hogy a deszka képes egyenesen evezni. Egy jó sokoldalú SUP nem biztos, hogy olyan jól követi az irányt, mint egy klasszikus csónak, de jó felszereltséggel az univerzális SUP remek munkát végez. A jó manőverezhetőség igen lényeges szempont a folyamatos haladás érdekében.

Tartósság. Az utolsó dolog, amit szeretne, hogy maga mögött „vonszolja” leeresztő deszkáját, a tó fenekére süllyesztett evezővel. Ahogy korábban említettük, a legtöbb SUP szúrásbiztos technikával készült az időtállóság érdekében.

A tartósság azon múlik, hogy milyen anyagokat használtak a SUP gyártása során, és minden gyártó büszke arra, hogy a rendelkezésre álló legjobb minőségű anyagokat használja.

Fókuszban a kiegészítők

A SUP önmagában kevés ahhoz, hogy zavartalan legyen a szórakozás. Az itthon is elérhető széles termékkínálatban csak olyan eszközt vásároljunk, amelyik nagynyomású „csavaros” szelepekkel rendelkezik, ennek köszönhetően gyorsan és könnyen felfújható, illetve leereszthető. A levehető uszony időtálló, ezért jól ellenáll az evezés során keletkező nyomásnak. A csúszásgátló tapadókorong pedig lehetővé teszi a tapadást a SUP deszkán. Mindezek mellett a legtöbb SUP-csomagban kézipumpa, hordtáska és javítókészlet is megtalálható, hogy minden eshetőségre felkészüljünk.

Kapcsolódó

Július végén rendezik a hetedik Balaton-átevezést

Július 27-én rendezik meg a hetedik Hervis Balaton-átevezést, amelynek résztvevői kajakkal, kenuval, SUP-p
Elolvasom

E-bike-akkumulátor a gondtalan suhanáshoz

Az elektromos kerékpárok egyre felkapottabbak, ami nem is a véletlen műve, hiszen remek lehetőséget nyújtan
Elolvasom

Versenyszintű horgászat? Ezeket az eszközöket ne hagyd otthon!

A horgászat egyesek számára kellemes kikapcsolódás, relaxáció, mások számára viszont téttel jár. A versenys
Elolvasom