A vászolyi Balaton sajt lett a nemzet legjobb sajtja

A vászolyi Balaton sajt lett a nemzet legjobb sajtja

Tíz tonna sajt a világ 25 országából, többezer sajtrajongó, az ország legnagyobb, 168 kilós trappistája, sajtkészítő gyerekek és a Nemzet Sajtjának megválasztása – így jellemezhető a II. SZEGA Nemzetek Sajtfesztiválja.

 

Az egésznapos sajtünnepen egy pillanatra nem lankadt az érdeklődés a finomabbnál finomabb sajtkülönlegességek iránt. Nagy hangsúlyt fektettek az edukációra – úgy a gyerekek, a felnőttek és a szakma tekintetében egyaránt. A legkisebbek számára mini sajtüzemet állítottak fel, ahol sajtot készíthettek, tehenet fejhettek, megismerhették a tejelő állatok életmódját. A felnőttek egy applikáción keresztül a fesztiválon felvonultatott közel félezer sajt mindegyikéről kaphattak információt. A sajtkészítők pedig a Sajtkollégium előadásain vehettek részt, ahol hazai és nemzetközi szaktekintélyek előadási segítették fejlődésüket.

 

Emellett megrendezték a Nemzet Sajtja versenyt, amelynek zsűrizését két nemzetközi szaktekintély végezte. A győztes részt vehet a sajtok Bocuse d’Or-jának tartott Mondial du Fromage elnevezésű világversenyen. A zsűri egyik tagja Dennis Halle volt, a francia sajtgyártás és termékfejlesztés egyik ikonikus, máig aktívan dolgozó alakja. Kiemelt érdeme van több sajtfajta kifejlesztésében, megalkotásában. Jelenleg az egyik legnagyobb sajtgyártó cég minőségbiztosítási vezetője. Az angol származású zsűritag, Ross Capes családja 1934 óta foglalkozik kézműves sajtok készítésével, és most is az eredeti receptúrák alapján dolgoznak, hagyományos technológiával. A brit sajtipar fontos segítője és képviselője, több brit termék köszönheti neki nemzetközi megjelenését. Szinte minden pozícióban kipróbálta magát az iparágban, több nemzetközi sajtverseny aktív bírálója, a sajtértékelők szövetségének tagja.

 

A Nemzet Sajtja címet a Reményik Kálmán – Vászolyi Sajtmanufaktúra által készített Balaton sajt nyerte, mely zárt tésztájú, 3 hónapos érlelésű sajt. Ezzel lehetőséget kap, hogy részt vegyen a sajtok Bocuse d’Or-ján, Mondual du Fromage elnevezésű világversenyen.

 

II. SZEGA Nemzetek Sajtfesztiválja – Nemzet Sajtja verseny 2019 eredménye:

I. Balaton sajt (zárt tésztájú, 3 hónapos érlelésű sajt) – Vászolyi Sajtmanufaktúra; Reményik Kálmán
II. Major sajt (pincében érlelt, félkemény sajt, teljes kecsketejből) – Bikácsi Sajtműhely; Rónyai Rita
III. Páter sajt (9 hónapig érlelt, zsíros, kemény, röglyukas, kézműves sajt) – Magyaralmási Agrár Zrt.

 

Forrás: origo.hu/tafelspicc   Fotó: sajtfesztival.com

Kapcsolódó

Fontos eszközök a húsipari vállalkozások számára

A húsfeldolgozás során nagyon sokféle eszközre van szükség. Ahhoz, hogy egy nyers alapanyagból ízletes term
Elolvasom

Óriási magyar sikerrel zárult a fagyi világbajnokság

Előkelő helyről távozhatott a magyar cukrászokból álló csapat a rangos nemzetközi megmérettetésről. - -
Elolvasom

Új gasztro-fesztivállal robban be a balatoni szezon tavasszal

Az izgalmas, innovatív kezdeményezés mintegy 26 vendéglátóipari, illetve kulturális egység összefogásával v
Elolvasom