„Túl azon, hogy a Gasztrohegy már három éve egy valódi, egész éves balatoni szezonra optimalizált program szerepét tölti be a badacsonyi turizmusban, tökéletesen illeszkedik a megváltozott helyzethez. Ezért is ajánljuk bátran ebben az évben is, hogy minél többen látogassanak el hozzánk a tematikus hétvégéken!” – mondja Laposa Bence, a Gasztrohegy egyik alapítója.
„Ez egy olyan fesztivál, ami nem fesztivál. Úgy, és akkor indulsz neki, amikor csak szeretnél – ehhez keretet ad a Gasztrohegy-jegy, vagy az 5 kóstolót tartalmazó, szabadon felhasználható Gasztrohegy bérlet. Mindenki a saját ritmusában járhatja végig a helyeket és a hegyet, és mivel a legtöbb vendéglátóhely közel van egymáshoz, bőven adódik alkalom egy bámészkodós, őszi sétára. Ilyenkor van idő és tér kóstolni, találkozni, beszélgetni, találkozni a helyiekkel, a vendéglátókkal. A világok konyhája hétvége azonnal beakadt a társaságnak, hiszen idén nekünk sem volt alkalmunk utazni. Így az ízek mentén most mi is kalandozhatunk kicsit” – mondja Budavári Dóra, a Gasztrohegy kommunikációs felelőse.
„A Gasztrohegy új évadának nyitó hétvégéje lehetőséget ad, hogy megvalósítsuk mindazt az íz-utazást, amit tavasz óta megálmodtunk, mivel csak képzeletben lehetett eljutni távoli országokba. Így egyúttal beteljesítjük Ranolder püspök legendássá vált jóslatát Badacsonyról, hogy azok, akik már a világot bejárták, sokan „jönnek ide majd, hogy amikor már minden szépet láttak, minden szépséget itt együtt lássanak”… és bele is kóstolhatnak a világon minden jóba. A Gasztrohegy elindulása óta már máshol is megjelentek hasonló törekvések, de abban egyedülálló maradt a badacsonyi, hogy előkóstoljuk az ételeket. Igazi közösségi gasztroműhely áll a rendezvényeink mögött, ami természetesen a minőség és a folyamatos fejlődés legjobb garanciája” – mondja Kardos Gábor, a Gasztrohegy ötletgazdája.
Mi az a Gasztrohegy?
Idén indul a programsorozat 3. évada! Októbertől áprilisig Badacsonyban megmászhatod a gasztronómia csúcsait: 10 vendéglátóhely, 7 tematikus gasztrohétvége és a Badacsony egy olyan arca, amit csak ilyenkor, a nyugodtabb évszakokban lehet igazán felfedezni. A vulkanikus borokhoz izgalmas ételeket álmodnak a hegy vendéglátói és mindenkit arra invitálnak, hogy ismerje meg fogásról fogásra, lépésről lépésre Badacsonyt. Napsütéses teraszok, tábortüzek, hőgombák, bent a kemence és a kandalló duruzsolása, őszi színek, tüzes borok és jól átgondolt, tematikus fogások segítenek, hogy minden Gasztrohegy hétvége felejthetetlen legyen.
Gasztrohegy a világ körül! Október 17-18. // Facebook event: https://fb.me/e/1Jyp7nI17
Lássuk, mit kóstolhattok az egyes vendéglátóhelyeken:
Bonvino Borbár • AUSZTRÁLIA
Ausztrál ízelítő: Kenguru, krokodil, grillen sült füstös csirke • Desszert: Pavlova torta
Borbarátok Vendéglő • TÖRÖKORSZÁG
Borjú Adana bulgur ezme saláta • Török sült tejberizs, kókusz, pisztácia
Hableány • VIETNÁM
Kókusztejes halleves, koriander, lime • Ragadós malac mentával, tojással, üvegtésztával
Istvándy Borműhely • PERU
Ceviche, avokádó, kukorica • Pácolt marhaszív, édes burgonya, spenót, burgonya, kukorica
Kisfaludy-ház • AUSZTRIA
Szaftos sertéssült • Kaiserschmarrn/Császármorzsa
Laposa Birtok • FRANCIA POLINÉZIA
Kókusztejes polinéz nyers halsaláta • Sült fánk, kókusz karamell
Pláne Badacsony borterasz • THAIFÖLD
Tom Kha Goong
Tilia Borvendéglő • MAROKKÓ
Csicseriborsó leves • Báránytajine, kuszkusszal, kefta marhahúsból
Tölgyes Kúria • MEXIKÓ
Pikáns kukorica krémleves • Carne Asada marhasült, tortilla, avokádó saláta
Vánkos • FRANCIAORSZÁG
Francia hagymaleves, libamáj creme brulee, házi brioche / Vega: sütőtök creme brulee
2020/21 GASZTROHEGY ALKALMAK
Október 17-18. Világok konyhája
November 28-29. Halak a hegyen
December 27-28-29. Gasztrohegy ADVENT / Irodalmi ízek
Január 23-24. Marhaságok
Február 20-21. Vadak a hegyen
Március 20-21. Füstölgés
Április 17-18. Vega Badacsony
RÉSZTVEVŐK:
Hableány
Laposa terasz
Pláne Badacsony
Bonvino Borbár
Kisfaludy ház
Tilia Borvendéglő
Istvándy Birtok és Borműhely
Borbarátok
Tölgyes kúria
Vánkos