A Világok Konyháját hozza el a Gasztrohegy új évada

A Világok Konyháját hozza el a Gasztrohegy új évada

Járd be a hegyet, és utazz az ízek mentén a világ körül: az októberi Gasztrohegy most igazi ízutazást ígér. Idén úgy alakult az év, hogy mindannyian itthon maradtunk, a nyári balatoni szezon így igazán különlegesre és mozgalmasra sikerült.
A Gasztrohegy csapata is szeret utazni, más országokban inspirálódni. Idén úgy döntöttek, az új évad első hétvégéjét a világok ízeinek szentelik. Így aki október 17-18-án Badacsonyba látogat, akár gyalog bejárhatja képzeletben a világot, Francia Polinéziától kezdve Mexikón át egészen Thaiföldig, a Hableánytól a Kisfaludy-házon át a Tölgyes Kúriáig, és tovább…

„Túl azon, hogy a Gasztrohegy már három éve egy valódi, egész éves balatoni szezonra optimalizált program szerepét tölti be a badacsonyi turizmusban, tökéletesen illeszkedik a megváltozott helyzethez. Ezért is ajánljuk bátran ebben az évben is, hogy minél többen látogassanak el hozzánk a tematikus hétvégéken!” – mondja Laposa Bence, a Gasztrohegy egyik alapítója.

„Ez egy olyan fesztivál, ami nem fesztivál. Úgy, és akkor indulsz neki, amikor csak szeretnél – ehhez keretet ad a Gasztrohegy-jegy, vagy az 5 kóstolót tartalmazó, szabadon felhasználható Gasztrohegy bérlet. Mindenki a saját ritmusában járhatja végig a helyeket és a hegyet, és mivel a legtöbb vendéglátóhely közel van egymáshoz, bőven adódik alkalom egy bámészkodós, őszi sétára. Ilyenkor van idő és tér kóstolni, találkozni, beszélgetni, találkozni a helyiekkel, a vendéglátókkal. A világok konyhája hétvége azonnal beakadt a társaságnak, hiszen idén nekünk sem volt alkalmunk utazni. Így az ízek mentén most mi is kalandozhatunk kicsit” – mondja Budavári Dóra, a Gasztrohegy kommunikációs felelőse.

„A Gasztrohegy új évadának nyitó hétvégéje lehetőséget ad, hogy megvalósítsuk mindazt az íz-utazást, amit tavasz óta megálmodtunk, mivel csak képzeletben lehetett eljutni távoli országokba. Így egyúttal beteljesítjük Ranolder püspök legendássá vált jóslatát Badacsonyról, hogy azok, akik már a világot bejárták, sokan „jönnek ide majd, hogy amikor már minden szépet láttak, minden szépséget itt együtt lássanak”… és bele is kóstolhatnak a világon minden jóba. A Gasztrohegy elindulása óta már máshol is megjelentek hasonló törekvések, de abban egyedülálló maradt a badacsonyi, hogy előkóstoljuk az ételeket. Igazi közösségi gasztroműhely áll a rendezvényeink mögött, ami természetesen a minőség és a folyamatos fejlődés legjobb garanciája” – mondja Kardos Gábor, a Gasztrohegy ötletgazdája.

Mi az a Gasztrohegy?

Idén indul a programsorozat 3. évada! Októbertől áprilisig Badacsonyban megmászhatod a gasztronómia csúcsait: 10 vendéglátóhely, 7 tematikus gasztrohétvége és a Badacsony egy olyan arca, amit csak ilyenkor, a nyugodtabb évszakokban lehet igazán felfedezni. A vulkanikus borokhoz izgalmas ételeket álmodnak a hegy vendéglátói és mindenkit arra invitálnak, hogy ismerje meg fogásról fogásra, lépésről lépésre Badacsonyt. Napsütéses teraszok, tábortüzek, hőgombák, bent a kemence és a kandalló duruzsolása, őszi színek, tüzes borok és jól átgondolt, tematikus fogások segítenek, hogy minden Gasztrohegy hétvége felejthetetlen legyen.

Gasztrohegy a világ körül! Október 17-18. // Facebook event: https://fb.me/e/1Jyp7nI17

Lássuk, mit kóstolhattok az egyes vendéglátóhelyeken:

Bonvino Borbár • AUSZTRÁLIA

Ausztrál ízelítő: Kenguru, krokodil, grillen sült füstös csirke • Desszert: Pavlova torta

Borbarátok Vendéglő • TÖRÖKORSZÁG

Borjú Adana bulgur ezme saláta • Török sült tejberizs, kókusz, pisztácia

Hableány • VIETNÁM

Kókusztejes halleves, koriander, lime • Ragadós malac mentával, tojással, üvegtésztával

Istvándy Borműhely • PERU

Ceviche, avokádó, kukorica • Pácolt marhaszív, édes burgonya, spenót, burgonya, kukorica

Kisfaludy-ház • AUSZTRIA

Szaftos sertéssült • Kaiserschmarrn/Császármorzsa

Laposa Birtok • FRANCIA POLINÉZIA

Kókusztejes polinéz nyers halsaláta • Sült fánk, kókusz karamell

Pláne Badacsony borterasz • THAIFÖLD

Tom Kha Goong

Tilia Borvendéglő • MAROKKÓ

Csicseriborsó leves • Báránytajine, kuszkusszal, kefta marhahúsból

Tölgyes Kúria • MEXIKÓ

Pikáns kukorica krémleves • Carne Asada marhasült, tortilla, avokádó saláta

Vánkos • FRANCIAORSZÁG

Francia hagymaleves, libamáj creme brulee, házi brioche / Vega: sütőtök creme brulee

2020/21 GASZTROHEGY ALKALMAK

Október 17-18. Világok konyhája

November 28-29. Halak a hegyen

December 27-28-29. Gasztrohegy ADVENT / Irodalmi ízek

Január 23-24. Marhaságok

Február 20-21. Vadak a hegyen

Március 20-21. Füstölgés

Április 17-18. Vega Badacsony

RÉSZTVEVŐK:

Hableány

Laposa terasz

Pláne Badacsony

Bonvino Borbár

Kisfaludy ház

Tilia Borvendéglő

Istvándy Birtok és Borműhely

Borbarátok

Tölgyes kúria

Vánkos

Kapcsolódó

Mesterséges Intelligencia Stratégia és drón kompetenciaközpont a füredi Infotér konferencián

Az elkövetkező időszakot a digitalizáció és zöld átmenet fogja jellemezni - emelte ki az innovációs és tech
Elolvasom

Durva árverseny a csopaki kikötőért

Éles árverseny alakult ki a csopaki kikötőért: a szerdán záruló árverésen 52 millió forintról indult a lici
Elolvasom

A Balaton körül gördeszkával egy jó ügyért

Négy napba telt Horváth Renátónak a Balaton körbedeszkázása. A producer a koronavírus zeneiparra gyakorolt
Elolvasom