Átadták a mélygarázst és a zöld kampuszt a Pannon Egyetemen

Ünnepélyesen is átadták a Pannon Egyetem fennállásának eddigi legnagyobb infrastruktúra fejlesztési projektjét: a kétszáz férőhelyes mélygarázst, parkosított zöldterületeket, szabadtéri, multifunkcionális sportpályákat, közösségi tér épületet. A mintegy 7,3 milliárd Ft értékű beruházás a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program 6,4 milliárd forintos támogatásával valósult meg. A fejlesztés eredményeként az egyetem kinyitotta a kampuszt a város felé.

 „A várossal közös fejlesztéseknek köszönhetően egy kiváló európai egyetemhez és annak otthont adó Európa Kulturális Fővárosához méltó, pihenésre, feltöltődésre és sportolásra is alkalmas kampuszt sikerült kialakítanunk. Olyan kampuszt, amely nem csak egyetemi épületeknek ad otthont, hanem a szó ókori eredetét is tükrözően a város közösségi összejöveteleire alkalmas területként is funkcionál.” – hangsúlyozta köszöntőjében Dr. Abonyi János. A rektorhelyettes hozzátette: bízik benne, hogy azok számára, akik tanúi voltak a projekt megvalósításának, a most létrejött városszövetbe integrált kampusz a közös gondolkodásban és munkában rejlő lehetőségeket is szimbolizálja. „Az új kampuszunk a jövőben mindannyiunk örömét szolgálva igazolja, hogy milyen lehetőségek rejlenek abban, ha összefogunk Veszprém és a Pannon Egyetem sikeréért” – fogalmazott.

Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter köszöntőjében elmondta: ez a többmilliárdos beruházás egy eddigi szigetet old fel. Mára egybenyílik az egyetem kampusza a várossal, az Erzsébet ligettel és szimbolikusan, ténylegesen is egy közösséget alkot a Pannon Egyetem és Veszprém városa. Navracsics Tibor kiemelte: azzal, hogy Veszprém Európa Kulturális Fővárosa lett, történelmi esélyt kapott, amely nemcsak arra adott lehetőséget, hogy Veszprém belépjen az európai élmezőnybe, hanem annak a kötelezettségét is hozta, hogy ebben az élmezőnyben frissen elfoglalt helyét megőrizze az elkövetkezendő években. A miniszter hozzátette: az egyetem a tudományos kiválóságban is sokat tud segíteni, de abban a kiválóságban is, hogy Veszprém város ne csupán együtt élő emberek halmaza legyen, hanem a kiválók közössége is.

Porga Gyula polgármester – miközben a kampuszt szimbolikusan is megnyitotta a Erzsébet liget irányába – elmondta: a város közepén egy olyan minőségi tér jött létre, amelyről mindig is álmodtak. Kulturális intézmények veszik körbe, a másik oldalon, az egykori gyerekkórház épületében pedig a város civil szervezeti, művészeti csoportjai kaptak helyet. „Ezzel a gesztussal nagyon nagyot léptünk előre annak érdekében, hogy az évtized végére Európa legélhetőbb városai közé tartozzunk. Nem győzök elég hálás lenni az egyetem vezetésének, hogy volt bátorság és nyitottság, hogy közösen is képesek vagyunk nagy dolgokat létrehozni” – mondta.

„Azt gondolom, a 2023-as év nem csupán Veszprém városának és a régiónak marad sokáig emlékezetes az Európa Kulturális Fővárosa programsorozat miatt: ez az év a Pannon Egyetem életében is meghatározó” – kezdte köszöntőjét Csillag Zsolt. A kancellár elmondta: megkezdődött az intézmény fennállásának ezidáig legnagyobb volumenű infrastruktúrafejlesztése, amely most ért az első nagyobb mérföldkőhöz. Az EKF 2023 program támogatásával létrejött beruházás értékét tovább növeli, hogy nem kizárólag az egyetemi polgárok komfortját hivatott szolgálni: a mélygarázs, a sportpályák és a kampusz parkjának megnyitásával olyan kapacitásokat hoztak létre, mely minden városi polgár számára szabadon hozzáférhető.

A Pannon Kampusz átadója ünnepélyes szalagátvágással zárult, a felszólalók és Markovits Alíz, a Veszprém-Balaton 2023 Zrt. vezérigazgatója részvételével.

A Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program alapértékei közül az egyik legfontosabb a közösségépítés, amely szerint hozzájárul a széttöredezett és egymással nem, vagy kevésbé kommunikáló társadalmi rétegek kapcsolódásához. A Pannon Kampusz felújítása is ezt a célt segíti elő, a fizikailag és elvi síkon is létező kerítés részleges elbontása a város és a Pannon Egyetem között. 

A VEB2023 EKF csapata szerette volna, ha az egyetemisták igazán sajátjuknak érzik majd a kialakított új területet, így 2020 szeptemberében kurzust hirdetett a Pannon Egyetemmel közösen, ahol a diákok szabadon választható óra keretékben kidolgozott ötleteik helyet kaptak a projektben. Ilyen volt például a környezettudatosság, a megújuló energiaforrások használata, hogy a zöldítés során minél több növény és virág jelenjen meg az egyetem környezetében, a praktikus és modern, okoseszközök beépítése, valamint a sportpályára tervezett aktivitások végső listája is.

A VEB2023 EKF program infrastrukturális fejlesztései közül a Pannon Egyetem Kampusz átalakítása a második legnagyobb a maga 6,4 milliárd forintos támogatási összegével. A kampusz körüli kerítés részleges elbontásával egy új városi köztér kialakítása volt a cél, amely a felszínen multifunkcionális sportpályával, a felszín alatt pedig egy 200 férőhelyes mélygarázzsal bővült. 

A projekt részeként 16 ezer négyzetméternyi épített burkolat újult meg, 15 ezer négyzetméteren történt zöldfelület-megújítás és csaknem kétezer négyzetméternyi új sportpályát építettek ki.

Az egyetem területén a meglévő szintkülönbségek és talajszerkezet lehetővé tették a városban oly ritkán kialakítható térszín alatti parkoló tervezését, amely pótolja a Csermák Antal Zeneiskola előtti volt közparkolót is, valamint az egyetem korábbi sportterületén található parkolók felszámolása kapcsán is megoldást jelent. A mélygarázs várhatóan október 16-án nyit meg a nagyközönség számára. 

A kampusz területén megszületett új köztéren szabadtéri lelátó, pihenő, kültéri sport- és fitneszpark, streetball és röplabdapálya is helyet kapott, lehetőséget teremtve a fiatalok aktív kikapcsolódására. A kampusz belső területén a zöldfelületi rekonstrukció a nyugodt, csendes időtöltésre vágyóknak kedvez.

A veszprémi kampusz megújulásának második eleme az energetikai fejlesztés, melynek keretében homlokzati hőszigetelés, nyílászáró csere, hőszivattyús fűtési rendszer valósul meg. A mintegy 7,6 milliárd forintos beruházás várhatóan jövő év első felében készül el.

Kapcsolódó

Új elektromos buszok érkezhetnek Füredre

Az elektromos járművek már akár a nyáron is üzembe állhatnak. - - Tovább folytatódik a Zöld Busz Pro
Elolvasom

Az építési területekre beköltőző partifecskék védelmére figyelmeztet az MME

Évről évre probléma az építési területekre beköltőző partifecskék védelme, ezért körültekintő munkavégzés
Elolvasom

MOL Nagyon Balaton: idén is világsztárok a fesztiválkínálatban

Gregory Porter Veszprémben, a Morcheeba Paloznakon, Jan Blomqvist Tihanyban, a Purple Disco Machine és El
Elolvasom