Az Aligai Fürdőegyesület továbbra is ellenzi a vízisport élménypálya létrehozását

Az egyesület tavaly már kifejezte az ellenérzéseit a tervezett komplexummal szemben.

Tavaly másfél hónapos tiltakozással sikerült elérniük a helyieknek, hogy ne épüljön meg egy több szempontból is aggályosnak tartott vízisport élménypálya a Balatonvilágoshoz tartozó aligai partszakasz, önkormányzati strand és vízparti ingatlanok előtt. Számoltak vele, hogy a beruházni szándékozók idén is terveznek valamit, és nem tévedtek – derül ki az Aligai Fürdőegyesület (AFE) közleményéből, melyet a hirbalaton.hu tett közzé. A helyi egyesület leszögezte, továbbra is ellenzi a vízisport élménypálya megvalósítását.

Az AFE közleménye:

Bizonyára emlékeznek tavaly nyárról a zárt vízisport élménypálya ügyére. Három fiatal beruházó gondolt egyet, és csaknem 2 hektáron cölöpökkel lezárta a Balaton vízterületét Balatonvilágos fizetős önkormányzati strandja és 30 vízparti ingatlan előtt. A beruházás számos szempont mellett sem természetvédelmi, sem tájképvédelmi, sem balesetvédelmi, sem zajvédelmi okokból nem lett volna engedélyezhető, annak megvalósulása semmilyen közérdeket nem szolgált. Mégis minden engedélyt megkapott. 1,5 hónapos kemény tiltakozással azonban sikerült elérni, hogy a létesítési engedélyt előbb visszavonja, majd az újbóli létesítési engedély iránti kérelmet elutasítsa a Kormányhivatal, és a pályát végül elbontották.

Számítottunk rá, hogy a beruházók az idei évben is felbukkannak, ezért közérdekű adatigénylést nyújtottunk be a Közép-dunántúli Vízügyi Igazgatóságnak. A válaszukból kiderül:

„A B.Á.B. Numberone Go Kft. 2024. január 08-án kezdeményezte mederbérleti szerződés megkötését Igazgatóságunkkal a Balatonvilágos 295/12 hrsz.-ú strand előtt elhelyezkedő 02/45 hrsz.-ú kivett, Balaton-tó megnevezésű vízterületre zárt vízisportpálya létesítése céljából.”

A Club Aliga-i fejlesztés, tekintettel arra, hogy jelentős mértékű támogatást kapott, valamint 47 hektár területű, Aliga területének közel felét, annak központi vízparti részét elfoglalja, továbbá Budapest felől a Balaton kapuját jelenti, joggal várja el a helyi, balatoni, és az országos közérdek, hogy a beruházások kiemelt társadalmi érdeket szolgáljanak a hatályos jogszabályok és a faluval kötött érvényes szerződések betartásával. Az állami tulajdonú 295/12 hrsz-ú parti sétány önkormányzat várományos terület, amely része a 2,2 hektáros strandterületnek, amely a hazai lakosság pihenőhelye. 

A tavalyi nyár folyamán ugyan ennek a beruházónak a zárt vízisport élménypálya működtetésére irányuló terveit Balatonvilágos közössége széles körű egyetértéssel, összefogással, az országos közvélemény támogatásával megakadályozta, arra hivatkozva, hogy sem természetvédelmi, sem tájképvédelmi, sem zajvédelmi, sem balesetvédelmi, sem pedig egyéb más indokkal nem alátámasztható a Balaton vizén egy ilyen létesítmény működtetése és a vízterület lezárása, „kisajátítása”. A Balaton egy Natura 2000 védelem alatt álló természetes tó, mely Balatonvilágos partján is páratlan, védett élővilággal rendelkezik. A célterület közelében lévő nádasban, a környező vízparton békák kórusa zenél, nádirigók énekelnek, jégmadarak és vízityúkok fészkelnek, kócsagok lépkednek, hattyúk és kacsák fürdenek.  Legyen szó akár fosszilis üzemanyaggal, akár elektromos árammal működtetett motoros vízisport eszközök használatáról, ezek működtetése, a vízisport élménypálya megvalósítása csak az élő vízi rendszer indokolatlan és túlzott megzavarásával, ezáltal pedig a természetvédelmi szempontok semmibe vételével valósulhatna csak meg. Ez elfogadhatatlan lenne! A Balaton vízfelületének hosszú időre történő bekerítése és lezárása a közhasználat elől, szintúgy elfogadhatatlan! A beruházás így pusztán egy profitorientált magánberuházás, amely semmilyen közcélt nem képvisel.

Mindezek miatt az Aligai Fürdőegyesület továbbra is ellenzi a vízisport élménypálya megvalósítását! 

A Vízügyi Igazgatóságtól újabb közérdekű adatigénylésben kértük az esetleges mederbérleti szerződés kiadását, melyet közzé fogunk tenni – szól a közlemény.


Kapcsolódó

Újra Veszprém lesz az operett fővárosa

A Veszprémi Petőfi Színház hetedik alkalommal rendezi meg az operettfesztivált. - - Június 20-23. köz
Elolvasom

Pénteken kezdődik a Salföldi Dalföld

Június 21-23. között, péntektől vasárnapig, a Káli-medence kapujában, Salföldön, ismét megrendezésre kerü
Elolvasom

Bűnmegelőzésről tárgyaltak Siófokon

Siófokon egyeztettek az idegenforgalmi szezon prevenciós programjáról - írja a police.hu. - - A somogy
Elolvasom