Az elektromos kerékpár vezérlőjének szerepe

Az elektromos kerékpár vezérlőjének szerepe

Az Ön számára is fontos a környezetünk védelme? Akkor első lépésként jöhet az e-járművek használata! Ma már olyan teljesítménnyel rendelkezik egy-egy elektromos bicikli, hogy bátran lehet a napi autós rutin megbízható alternatívája. 

Bár nem olcsó ez a kétkerekű, de ha egyszer rászánja magát a beruházására, hosszabb távon sokat spórolhat vele. Nincs üzemanyag-költség, és még a parkolásért sem kell fizetni. Nem beszélve arról, hogy nem kell órákat ülni a dugóban.

Sokféle elektromos kerékpár létezik, még több tartozék hozzájuk. Ha igazán képbe szeretne kerülni a működést illetően, segítenek a különféle weboldalak, ahol ár-érték arányban a legjobb termékeket tudja kiválasztani. Ilyen az alkatreszekrobogohoz.hu webáruház is, ahol tucatnyi kellék kínálkozik. Az e-biciklik tartozékai mellett mellett e-robogó és elektromos roller alkatrészek is megtalálhatók itt.

Ha komoly kínálatból szeretne választani…

Akkumulátoroktól a gázkarokon, gyújtáskapcsolókon és zárakon át a motorvezérlőkig minden szerepel a szóban forgó webshop kínálatában. Közel 200 tartozékból, 10 féle kategória mentén tudja itt kiválasztani a szükséges eszközt. Ezek ráadásul további alkategóriákba vannak csoportosítva, hogy könnyebb legyen a keresés. Ha vezérlőre van szüksége, akkor a 24, 36, 48 és 60 V-os alegységek között tud körülnézni.

Mi az e-bike vezérlőjének feladata?

Mint minden elektronikai cikk esetében, az e-bicikliknél is központi feladatot lát el a vezérlőegység. Részei a mikrovezérlők és a perifériás összetevők, vagyis a különféle érzékelők és ellenállások. 

Az akkumulátorból energiát kap a starthoz, majd azt a motornak adja tovább. Be van csatlakoztatva minden alkatrészhez, így tudja koordinálni a működésüket. Indítás, leállítás, sebességnövelés – ezek a főbb funkciói. Emellett még védelmi szerepet is betölt, vagyis megakadályozza, hogy alacsony legyen a feszültség, gátat szab a túltöltésnek és a túlmelegedésnek, illetve fékezésnél leállítja a motort.

A motorvezérlők típusai

Többféle szempont szerint lehet csoportosítani a vezérlőegységeket. Leggyakoribb típusok a következők:

  • Kefe nélküli egyenáramú motorvezérlők, amelyek 3 fázist tartalmaznak. Népszerűek, mert a működésük és a szervizelésük is egyszerű. 
  • A csiszolt egyenáramú verziók mágnesekkel vannak felszerelve, és főként kisebb járművekbe építik be ezeket.
  • Az átlagfogyasztók számára a BLDC-k válnak be leginkább, melyek az ún. Hall-effektus szerint “dolgoznak”.

Bármelyiket is válassza, fontos, hogy összhangban legyen az akkumulátorral, a motorral és minden elektromos alkatrésszel, amit irányít. Átfogó funkcióját csak akkor tudja betölteni a vezérlőegység, ha illeszkedik az e-bike egészéhez. Vagyis ha cserére kerül sor, mindenképp kérje ki szakember véleményét, mert egy-egy apró részleten is rengeteg múlhat!

Kapcsolódó

Július végén rendezik a hetedik Balaton-átevezést

Július 27-én rendezik meg a hetedik Hervis Balaton-átevezést, amelynek résztvevői kajakkal, kenuval, SUP-p
Elolvasom

E-bike-akkumulátor a gondtalan suhanáshoz

Az elektromos kerékpárok egyre felkapottabbak, ami nem is a véletlen műve, hiszen remek lehetőséget nyújtan
Elolvasom

Versenyszintű horgászat? Ezeket az eszközöket ne hagyd otthon!

A horgászat egyesek számára kellemes kikapcsolódás, relaxáció, mások számára viszont téttel jár. A versenys
Elolvasom