Bakancslistás helyek a Balaton körül – A somogybabodi Szentkút

Magától a Balatontól ugyan 15 kilométerre fekszik Somogybabod, mégis szerves részét képezi a déli part életének. A községet manapság elsősorban a minden évben pünkösdkor sorra kerülő Nemzetközi Offroad Fesztivál kapcsán szokás emlegetni, de erdejében megbúvó Szentkútja is közkedvelt kirándulóhely.


A 67-es főútról ágazik le a falu főutcája. A parkerdőt tábla jelzi, ahol mindjárt parkolási lehetőség is adott. Innen már gyalogszerrel indulunk tovább. Utunk a jobb oldali székelykapun át visz egy füves ösvényen, melyet kedves, kis patak övez. A táv mindössze 5-600 méteres lehet, így családi kiruccanásokhoz is ideális. Célunkig hidakon és lépcsőkön haladunk előre liánnal, csalánnal borított vadregényes, de kifejezetten romantikus környezetben.

Fotó: picuki.com

A Szentkút a maga fénykorában híres búcsújáróhely volt. Vizét, bár manapság nem iható, akkoriban csodatévő és gyógyító varázserővel ruházta fel a népi hiedelem. Nagyboldogasszony napján, augusztus 15-én zarándokoltak ide a hívek 1917-ig, amikor ez a szokás megszakadt feltételezhetően az első világháború hatására.

A feledés fátyla borult a területre. Benőtte a gaz és a moha. Csendben várt egészen a 2000-es milleniumig, amikor is teljes felújítás vette kezdetét. Ekkor építették ki a kiránduló ösvényt, de egy kis oltárral és egy Mária-szoborral is csinosítottak a korábban elhagyatott erdei tisztás arculatán.


Kiemelt kép: nekemabalaton.blog.hu

Hirdetés

Kapcsolódó

Bakancslistás helyek a Balaton körül – Kő orra, Lesenceistvánd

A hangzatos nevű kilátópont a Tapolcai-medence egy nyugati pontján áll a szemet gyönyörködtető balatoni pan
Elolvasom

Hirdetés

Bakancslistás helyek a Balaton körül – Fehér kápolna, Buzsák

Buzsák, Balatonfenyves déli szomszédja, a Nagy-berek szélén helyezkedik el. A falu legrégebbi történelmi em
Elolvasom

Bakancslistás helyek a Balaton körül – Festetics-kastély, Keszthely

A Festetics-kastély tulajdonképpen Keszthely arculata maga, de legalábbis annak tömörített esszenciája. Az
Elolvasom