Bakancslistás helyek a Balaton körül – A tálodi kolostorrom, Pula

Ebben a rovatban már érintőlegesen foglalkoztunk a pálos szerzetesekkel, a rend spórái azonban a szélrózsa minden irányában szórodtak szét az egész Balaton-felvidéken. Ezúttal egy különösen patinás, elszigetelt szentélyt látogattunk meg a Tálodi-völgyben.

 

Az egykori templom a Nagyvázsonyt és Pulát összekötő 77-es főúttól délre fekszik, de mindkét faluból megközelíthető vagy az Eger-víz patak mentén vagy túraösvényen. Maga a rom valójában egyetlen epikus, már-már szürreális kőfal a vadregényes erdőben, melyen egy boltíves ajtó- és egy kör alakú ablaknyílás tátong. A pálos kolostorok közül az egyik legrégebbi volt fénykorában. Keletkezését azonban balladai homály fedi, a körülmények nem tisztázottak. Annyit lehet tudni, hogy Keszi Lőrinc alapította a Rátót nemzetségből Szent Erzsébet tiszteletére valamikor a 13. században. A közeli Kinizsi forrás fontos szerepet játszhatott a hely megválasztásában. Kicsivel később, 1324-ben került a pálos rend kezére.

 

Fotó: palosepiteszet.hu

 

Középkori történetét szintén vakfoltok tarkítják, de az biztos, hogy a 15. század végén ferencesek vették át a kolostor irányítását és 1552-ig éltek itt, amikor is falait felrobbantották, hogy a töröké ne lehessen. A maradványok azóta letűnt korok néma krónikásai. Jelenlétük eggyé forrt a természettel.
Az Országos Természetvédelmi Tanács 1954-ben nyilvánította védetté a területet.

 

 

Szerző: Szántó Áron  Nyitókép: palosepiteszet.hu

Legfrissebbek

Kövess minket!

Programajánló