Bakancslistás helyek a Balaton körül – Almádi monostor rom, Monostorapáti

Bakancslistás helyek a Balaton körül – Almádi monostor rom, Monostorapáti

Csalóka neve ellenére az Almádi apátság romjai nem Balatonalmádi, hanem Monostorapáti külterületén találhatók, ahol egykor a ma már nem létező Almád település feküdt. A falu egyetlen fennmaradt emlékei ezek a szakrális falmaradványok a dús Balaton-felvidéki erdők ölelésében.

A monostort 1117-ben alapították, amelyről egy nemrég állított emlékmű is tájékoztatja az arra járókat a helyszínen. Átadásakor az épületegyüttes templomát Szűz Mária és a Mindenszentek tiszteletére ajánlották fel. Különlegessége többek között abban is rejlik, hogy ez volt a magyar egyháztörténet első magánszemély által alapított monostora.


A Székesfehérvárról Olaszország felé tartó hadiút, a Via Magna is erre haladt, ami vaskos szerepet játszott az intézmény gyors fellendülésében. Az apátság azonban mintegy négy évszázadnyi virágzás után, a monasztikus rendek hanyatlásával, végül elpusztult.


Többszörös fosztogatást és bontást követően, a 16. században megpróbálták várkastéllyá alakítani, ám ebben a formátumban sem menekülhetett szomorú végzete elől. Fennállása utolsó szakaszában katonai célokra használták fel a török támadások ellen. Építőelemeit szép lassan elhordták, előbb a nagyvázsonyi vár megerősítéséhez, később pedig a monostorapáti templom falainak felhúzásához.

Fotók: termeszetjaro.huKapcsolódó

Bakancslistás helyek a Balaton körül – Szent Imre herceg templom, Sáska

Tapolca vonzáskörzetében, a Déli-Bakony és a Balaton-felvidék különleges keresztmetszetében fekszik az alig
Elolvasom

Bakancslistás helyek a Balaton körül – Csönge-hegyi kilátó, Salföld

Talán nem túlzás kijelenteni, hogy Salföld és környéke az egész Balaton-felvidék egyik legpopulárisabb turi
Elolvasom

Bakancslistás helyek a Balaton körül – A Fekete-hegy tavai, Köveskál

A Köveskál, Balatonhenye és Szentbékkálla által közrezárt Fekete-hegy a Káli-medencét északi irányból szegé
Elolvasom