Bakancslistás helyek a Balaton körül – Almádi monostor rom, Monostorapáti

Bakancslistás helyek a Balaton körül – Almádi monostor rom, Monostorapáti

Csalóka neve ellenére az Almádi apátság romjai nem Balatonalmádi, hanem Monostorapáti külterületén találhatók, ahol egykor a ma már nem létező Almád település feküdt. A falu egyetlen fennmaradt emlékei ezek a szakrális falmaradványok a dús Balaton-felvidéki erdők ölelésében.

A monostort 1117-ben alapították, amelyről egy nemrég állított emlékmű is tájékoztatja az arra járókat a helyszínen. Átadásakor az épületegyüttes templomát Szűz Mária és a Mindenszentek tiszteletére ajánlották fel. Különlegessége többek között abban is rejlik, hogy ez volt a magyar egyháztörténet első magánszemély által alapított monostora.


A Székesfehérvárról Olaszország felé tartó hadiút, a Via Magna is erre haladt, ami vaskos szerepet játszott az intézmény gyors fellendülésében. Az apátság azonban mintegy négy évszázadnyi virágzás után, a monasztikus rendek hanyatlásával, végül elpusztult.


Többszörös fosztogatást és bontást követően, a 16. században megpróbálták várkastéllyá alakítani, ám ebben a formátumban sem menekülhetett szomorú végzete elől. Fennállása utolsó szakaszában katonai célokra használták fel a török támadások ellen. Építőelemeit szép lassan elhordták, előbb a nagyvázsonyi vár megerősítéséhez, később pedig a monostorapáti templom falainak felhúzásához.

Fotók: termeszetjaro.huKapcsolódó

Bakancslistás helyek a Balaton körül – Szent István Király Kápolna, Badacsonytomaj

A Badacsony tomaji felén 1965-ig működött a bazaltkitermelés. Az egykori bánya gazdasági épületeinek és mun
Elolvasom

Bakancslistás helyek a Balaton körül – Darvas-tói bauxitlencse, Nyirád

A Bakony dél-nyugati részén fekszik a bájos Nyirád községe Tapolca, Ajka és Sümeg ölelésében, mindegyik vár
Elolvasom

Bakancslistás helyek a Balaton körül – Református templom, Siójut

A déli parton, Siófok járásban fekszik Siójut a Dunántúli-dombság lábánál, a Sió csatorna egykori árterében
Elolvasom