Bakancslistás helyek a Balaton körül – Árokfõi templomrom, Balatoncsicsó

Bakancslistás helyek a Balaton körül – Árokfõi templomrom, Balatoncsicsó

Balatoncsicsó külterületén, a Nivegy-völgyben, dús erdei növényzet ölelésében állnak az egykori középkori Árokfő falu megszentelt templomának romjai. Az épület, illetve maga a település is osztozik megannyi Balaton-felvidéki társuk szomorú sorsában, melynek végére a török idők raktak hirtelen pontot.

Bár a szebb napokat is megélt templomról sajnos nem maradtak fenn írásos feljegyzések, Árokfő falva egy 1353-ban keltezett dokumentumon szerepel először, mint a veszprémi káptalan birtokának egy része. Akkoriban az egyház nemesei éltek itt örökös jobbágyaikkal. Az irat egy kissé kacifántos örökösödési nyilatkozat, mely egy Elena nevű, elszegényedett özvegyasszonyról emlékszik meg, aki egy utód nélküli jobbágy telkéhez jutott hozzá így korábbi szolgálatainak jutalmaként, persze néhány kritérium társaságában. A települést itt Arukfeu-ként említik.

Fotó: Wikipedia

Egy későbbi, 1413-as okmány tulajdonképpen egy vádirat, amely egy szándékosan meghiúsított nyulászatról, illetve csoportos támadásról szól. Annyit tudunk, hogy a község 1588-ban még saját malommal is rendelkezett, ám kisvártatva, még a török hódoltság ideje alatt teljesen elnéptelenedett, épületei pedig pusztulásnak indultak a környék két másik Árpád-kori falvához, Szentbereckfához és Szent Balázs falvához hasonlóan.

Fotó: Wikipedia

A templom a feltételezések alapján valamikor a 13. század során épülhetett. Egykor 12-15 méter hosszú, valamint 6-7 méter széles lehetett, szentélye az évszázadok alatt teljesen beomlott, mára falaiból mindössze 2 méteres csonkok maradtak. Csak találgatni tudunk, de minden valószínűség szerint szintén a török korban, a faluval együtt pusztult el. Állapota kimondottan elhanyagolt, részletes feltárása gyaníthatóan még mindig várat magára.Kapcsolódó

Megkezdődött a Magyar Tavak Fesztiválja

Gálakoncerttel kezdődött meg a Magyar Tavak Fesztiválja péntek este Kápolnásnyéken a Csajághy Laura Szabadt
Elolvasom

Környezettudatosságban Veszprém európai viszonylatban is az élvonalban van

Sikerült megvalósítani azt az uniós célkitűzést Veszprémben, amely a város minden lakosára 25 négyzetméter
Elolvasom

Plázs: hűsítő Balaton és ütős programok

A nagy meleg elől érdemes a Balatonhoz „menekülni”, a siófoki Plázsnál ráadásul a hűsítő habok mellett ez
Elolvasom