Bakancslistás helyek a Balaton körül – Ciszterci Papírmalom rom, Sóly

Bakancslistás helyek a Balaton körül – Ciszterci Papírmalom rom, Sóly

Sóly a 8-as főút mellett, Balatonfűzfőtől északra mindössze 10 kilométerre fekszik. A Bakony és a Balaton ölelésében elhelyezkedő, bájos falu egyik nevezetessége annak a papírmalomnak a romja, melyet a zirci cisztercita apátság építtetett papírgyártás céljából a 18. század végén.

Az apátság részéről az 1780-as években született meg az elhatározás egy papírmalom létrehozására a településen, melyet végül 1790. április 7.-én helyeztek ténylegesen üzembe a Séd-patak partján. Akkoriban nem szokványos módon, jómódú vállalkozók helyett, papírkészítő mestereknek és kisiparosoknak adták bérbe, akik folyamatosan küszködtek a bérleti díj megfizetésével annak ellenére, hogy a piac viszonylag biztosított volt. Az itt gyártott papír elsősorban bürokratikus iratok, levélpapírok, ívek és körözvények formájában végezte.


Az állandó felvásárlást Veszprém város, illetve vármegye, a zirci apátság Kancelláriája és a veszprémi Szammer-nyomda biztosították, akik adminisztrációs célokra használták fel az innen vett árut. 10 papírkészítő dolgozott itt átlagosan, évi csaknem 250 munkanapon keresztül egyetlen merítőkáddal, ám az igény fáradhatatlan munkájukra a 19. század közepére apadozni kezdett a termelés korszerűtlenedésével egyenes arányban.


A papírgyártást lassan gépesíteni kezdték, így a sólyi malom is elavulttá vált, sorsa pedig végleg megpecsételődött 1851-es leállásával. Egy ideig fontolgatták egy vízerőmű létesítését az elhagyatott épületben, ám ezek a tervek sosem váltak valóra. A második világháború idején bombatalálat érte, újjá nem építették. Ma csak az egykori falak merednek elő a patakpart sűrű növényzetéből. A falutól pár száz méterre, észak-keleti irányba található.


Fotók: soly.hu
Kapcsolódó

Már a part sem elég: bevezették a Balatont az MNB konferenciaközpontjába

Engedélyt kapott egy úgynevezett "jóléti vízfelület” kialakítására az egykori balatonakarattyai MÁV-üdülő
Elolvasom

Folytatódik a Garten, de a déli parton is gyűlnek a bulifelhők

Javában zajlik a Garten art dzsembori Lovason, Csopakon, illetve Felsőörsön és mellé egy rock- és egy iroda
Elolvasom

Nem lesz könnyű tankolni a Balatonnál pár hétig

A hiányzó üzemanyag mennyiség egy részét a magyar stratégiai készlet felszabadításával igyekeznek pótolni.
Elolvasom