Bakancslistás helyek a Balaton körül – Ciszterci Papírmalom rom, Sóly

Bakancslistás helyek a Balaton körül – Ciszterci Papírmalom rom, Sóly

Sóly a 8-as főút mellett, Balatonfűzfőtől északra mindössze 10 kilométerre fekszik. A Bakony és a Balaton ölelésében elhelyezkedő, bájos falu egyik nevezetessége annak a papírmalomnak a romja, melyet a zirci cisztercita apátság építtetett papírgyártás céljából a 18. század végén.

Az apátság részéről az 1780-as években született meg az elhatározás egy papírmalom létrehozására a településen, melyet végül 1790. április 7.-én helyeztek ténylegesen üzembe a Séd-patak partján. Akkoriban nem szokványos módon, jómódú vállalkozók helyett, papírkészítő mestereknek és kisiparosoknak adták bérbe, akik folyamatosan küszködtek a bérleti díj megfizetésével annak ellenére, hogy a piac viszonylag biztosított volt. Az itt gyártott papír elsősorban bürokratikus iratok, levélpapírok, ívek és körözvények formájában végezte.


Az állandó felvásárlást Veszprém város, illetve vármegye, a zirci apátság Kancelláriája és a veszprémi Szammer-nyomda biztosították, akik adminisztrációs célokra használták fel az innen vett árut. 10 papírkészítő dolgozott itt átlagosan, évi csaknem 250 munkanapon keresztül egyetlen merítőkáddal, ám az igény fáradhatatlan munkájukra a 19. század közepére apadozni kezdett a termelés korszerűtlenedésével egyenes arányban.


A papírgyártást lassan gépesíteni kezdték, így a sólyi malom is elavulttá vált, sorsa pedig végleg megpecsételődött 1851-es leállásával. Egy ideig fontolgatták egy vízerőmű létesítését az elhagyatott épületben, ám ezek a tervek sosem váltak valóra. A második világháború idején bombatalálat érte, újjá nem építették. Ma csak az egykori falak merednek elő a patakpart sűrű növényzetéből. A falutól pár száz méterre, észak-keleti irányba található.


Fotók: soly.hu
Kapcsolódó

Terjed az invazív kvagga kagyló a Balatonban

A Magyar Kutatási Hálózat Balatoni Limnológiai Kutatóintézetének (HUN-REN BLKI) munkatársai növekedési és
Elolvasom

Bakancslistás helyek a Balaton körül – Kráter Kőpark és bemutatóhely, Pula

A Balaton-felvidék rendkívül gazdag geológiai kincsestára, a Pannon-tenger üledékrétegei , illetve a térség
Elolvasom

Ezért zuhanhatott a Balatonba a rendőrségi helikopter

A két pilóta a csodával határos módon sértetlenül úszta meg a példátlan balesetet. - - Az elsődleges é
Elolvasom