Bakancslistás helyek a Balaton körül – Csiszta Fürdő, Csisztapuszta

Bakancslistás helyek a Balaton körül – Csiszta Fürdő, Csisztapuszta

A déli parton, Balatonfenyves és Buzsák települések között fekszik Csisztapuszta, amely elsősorban termálfürdőjéről vált ismertté. Azt azonban kevesen tudják, hogy az itteni gyógyvíz csak egy szerencsés véletlen miatt bukkant a felszínre a múlt század derekán.

1956-ban olajat kerestek a pusztán. Mikor a fúrás már 600 méter mélyen járt, a munkások nagy meglepetésére termálvíz tört fel a földből. Sokáig nem fordítottak nagy figyelmet a forrásra, de egy idő után a környékbeliek a víz gyógyhatását felismerve az elvezető árokban kezdtek fürdőzni. Akkoriban még jóval macerásabb volt eljutni Csisztapusztára, mivel csak földutak vezettek ide.


Ám a híre szájról szájra járt és népszerűsége egyre csak növekedett, így pár éven belül meg is épülhetett három betonmedence és a látogatók száma 1958-ban pedig már a 40 ezret is meghaladta. Balatonfenyves és Csisztapuszta között kisvasút is épült, amely mintegy húsz éves szünet után az idén lépett újra működésbe. Műútról Buzsák felől közelíthető meg legkönnyebben.


2013-ban Európai Uniós támogatással nagy fejlesztéseken esett át a fürdőhely. Jelenleg öt medence üzemel, melyeknek szénsavas vize bizonyítottan gyógyító hatással bír a mozgásszervi, a nőgyógyászati és a reumatikus megbetegedésekre.


Fotók: termalonline.hu

Hirdetés

Kapcsolódó

Bakancslistás helyek a Balaton körül – Fehér kápolna, Buzsák

Buzsák, Balatonfenyves déli szomszédja, a Nagy-berek szélén helyezkedik el. A falu legrégebbi történelmi em
Elolvasom

Hirdetés

Bakancslistás helyek a Balaton körül – Festetics-kastély, Keszthely

A Festetics-kastély tulajdonképpen Keszthely arculata maga, de legalábbis annak tömörített esszenciája. Az
Elolvasom

Bakancslistás helyek a Balaton körül – Miske-szikla, Felsőörs

Miske-tetőként is szokták hívni azt a Felsőörs déli határában húzódó sziklaformációt, amely nem csak geológ
Elolvasom