Bakancslistás helyek a Balaton körül – Herendi templomrom, Szentjakabfa

Bakancslistás helyek a Balaton körül – Herendi templomrom, Szentjakabfa

A név kissé csalóka, ugyanis nem a porcelánjáról elhíresült településről van szó. A Balaton-felvidéki Nivegy-völgyben, a Lencse-hegy oldalában ugyanis valaha szintén létezett egy Herend nevű falu, melynek emlékét tulajdonképpen már csak templomának ez az utolsó falmaradványa őrzi az erdő mélyén.

A térség falvait a honfoglalás után Kál horka népe birtokolta, akikről a tulajdonjog az Árpád-házra szállt át. Herend vadászkutya tenyésztésről lett ismeretes akkoriban. A 14. század elején Wittelsbach Ottó három környékbeli falut – Tagyont, Szentjakabfát és Herendet a veszprémi püspök számára ajánlotta fel.

Fotó: Google Maps

Ezután Herendet elsősorban egyházi nemesek lakták, többek között a veszprémi püspöki vár őrzői, jobbágyaikkal kiegészülve. Valamikor a 16. század közepén a portyázó török hordák kétszer is felgyújtották a falvat. Az utolsó dokumentált említés egy 1627-es adóösszeírás, ami után véglegesen elpusztult.

Fotó: Google Maps

A veszprémi püspökség a falu feldúlt területét csicsóiaknak adta bérbe, 1756-ban pedig engedélyt is adott nekik szőlőtelepítésre a helyszínen. A templom maga a fennmaradt írásos emlékekben nem szerepel, de minden bizonnyal egy egyenes szentélyzáródású, keletelt épület lehetett.


Fotó: arpad-kori-falu.mcbubu.hu

Kapcsolódó

Bakancslistás helyek a Balaton körül – Római kori erőd, Fenékpuszta

A Keszthely külterületén található Valcum Castrum erőd romjai jelentős régészeti relevanciával bírnak orszá
Elolvasom

Bakancslistás helyek a Balaton körül – Harangláb, Kisörspuszta

Kisörspuszta közigazgatásilag Salföld, illetve Ábrahámhegy részét képezi. Nagyon finomszemű kvarchomokja, a
Elolvasom

Bakancslistás helyek a Balaton körül – Walko-kilátó, Fonyód

A déli part domborzati szempontból jóval szelídebb adottságokkal bír északi szomszédjánál, ám ennek óriási
Elolvasom