Bakancslistás helyek a Balaton körül – Királykő, Kapolcs

Bakancslistás helyek a Balaton körül – Királykő, Kapolcs

Kapolcs nevének hallatán mindenki azonnal a Művészetek Völgyére asszociál, ami nem is csoda, hiszen ez a fesztivál varázsolta a Káli-medence emblematikus településévé a kis falut. Akadnak azonban Kapolcsnak egyéb nevezetességei is, amelyek közül most az egyik leghíresebb természeti látványosságot vesszük górcső alá néhány általánosabb információ társaságában.

A dús erdőkkel tarkított Eger-patak völgyét a régészeti feltételezések szerint már ősemberek is lakhatták. Egész konkrétan a Pokol-lik barlang szolgálhatott az otthonukként, amelynek nevét ma az egyik helyi kocsma is viseli. A község valószínűleg a római korban sem állt üresen, mert errefelé vezetett az úgynevezett Via Magna, egy Budát az Adriával összekötő hadi- és kereskedelmi útvonal.

A falutól dél-nyugati irányba találjuk azokat a bazaltorgonákat, amelyek a helybéli legendák szerint egykor Attila várát határolták egy 80×50 méteres területen. Annyi, biztos, hogy egy földvár régi sáncainak nyomai, melyek a sziklaformációk között húzódnak, még ma is könnyen felismerhetőek.

A bazalt ebben a térségben nagyon jellegzetes kőzetnek számít. Masszív mennyiségű jelenléte a Bakonyban és a Balaton-felvidéken aktív vulkanikus tevékenységről árulkodik, amely földtörténeti korokkal ezelőtt mehetett végbe. Az utolsó kitörés a szakemberek szerint körülbelül 2,5 millió éve lehetett a térségben.Hirdetés

Kapcsolódó

Bakancslistás helyek a Balaton körül – Szent László emlékhely, Somogyvár

A tágabban értelmezett déli part meglehetősen gazdag kulturális és történelmi örökségét gyarapítja a somogy
Elolvasom

Hirdetés

Bakancslistás helyek a Balaton körül – Malmok Völgye, Kapolcs

A múlt pénteken a kapolcsi Királykő volt terítéken a magyar tenger környékének látványosságait bemutató sor
Elolvasom

Bakancslistás helyek a Balaton körül – Malomvölgy, Balatonalmádi

Szentkirályszabadja és Balatonalmádi között húzódik a környék népszerű kirándulóhelye, a Malomvölgy, amelye
Elolvasom