Bakancslistás helyek a Balaton körül – Királykő, Kapolcs

Bakancslistás helyek a Balaton körül – Királykő, Kapolcs

Kapolcs nevének hallatán mindenki azonnal a Művészetek Völgyére asszociál, ami nem is csoda, hiszen ez a fesztivál varázsolta a Káli-medence emblematikus településévé a kis falut. Akadnak azonban Kapolcsnak egyéb nevezetességei is, amelyek közül most az egyik leghíresebb természeti látványosságot vesszük górcső alá néhány általánosabb információ társaságában.

A dús erdőkkel tarkított Eger-patak völgyét a régészeti feltételezések szerint már ősemberek is lakhatták. Egész konkrétan a Pokol-lik barlang szolgálhatott az otthonukként, amelynek nevét ma az egyik helyi kocsma is viseli. A község valószínűleg a római korban sem állt üresen, mert errefelé vezetett az úgynevezett Via Magna, egy Budát az Adriával összekötő hadi- és kereskedelmi útvonal.

A falutól dél-nyugati irányba találjuk azokat a bazaltorgonákat, amelyek a helybéli legendák szerint egykor Attila várát határolták egy 80×50 méteres területen. Annyi, biztos, hogy egy földvár régi sáncainak nyomai, melyek a sziklaformációk között húzódnak, még ma is könnyen felismerhetőek.

A bazalt ebben a térségben nagyon jellegzetes kőzetnek számít. Masszív mennyiségű jelenléte a Bakonyban és a Balaton-felvidéken aktív vulkanikus tevékenységről árulkodik, amely földtörténeti korokkal ezelőtt mehetett végbe. Az utolsó kitörés a szakemberek szerint körülbelül 2,5 millió éve lehetett a térségben.Kapcsolódó

Bakancslistás helyek a Balaton körül – Őskori festékbánya, Lovas

A Balaton-felvidék valósággal hemzseg a középkori történelmi emlékektől, de gyakran kerülnek elő olyan töre
Elolvasom

Bakancslistás helyek a Balaton körül – Pongrácz-kastély, Paloznak

Paloznak neve a turisták számára elsősorban a Jazzpiknik és a borászat kapcsán szokott felmerülni, azonban
Elolvasom

Bakancslistás helyek a Balaton körül – 777 éves hársfa, Szőkedencs

A 7-es főút tőszomszédságában áll az a legendás hárs, melynek életkorát több, mint 700 évesre becsülik, de
Elolvasom