Bakancslistás helyek a Balaton körül – Papsokai templomrom, Balatonfüred

Bakancslistás helyek a Balaton körül – Papsokai templomrom, Balatonfüred

Balatonfüred városát manapság az északi part fővárosaként ismerjük, de a település olyan részei, mint Arács, Kéki, Siske vagy Papasoka már a római korban is lakottak voltak. Az utóbbi területen például a 4. századig római villa állt, melynek alapjára épült a Szent Mihály templom.

A maradványokra ma Papsokai templomromként hivatkozunk. A helységnév maga nagyjából pap falvát jelent, ami a Tihanyi Bencés Apátsághoz fűződő birtokviszonyra utal. Az épület falait az egykori villa alapjára, valamikor a 11-12. században húzhatták fel. Egyes források szerint Siske és Papsoka ugyanazon falu két külön neve. Az első írásos dokumentáció 1211-ben említi az itteni kolóniát 11 portával és 100-150 fős lélekszámmal.

Fennállása alatt többször átépítették és ki is bővítették a templomot, így román és gótikus stílusjegyek egyaránt tetten érhetőek a romokon. Részletes feltárására, restaurációjára és állagmegóvására az 1960-as években került sor, melynek során pusztulását a 16. századra datálták a szakemberek a legutolsó sír alapján, amit a belsőben helyeztek el 1530 körül. Minden bizonnyal a törökkel vívott csatározás során vált az enyészetévé. Erre utalnak az égésnyomok, melyeket a hajó falain találtak.

A temetkezés a 18. században indult újra a területen. Többek között itt lelt örök nyugalomra Keöd József is, az első balatoni gőzhajó kapitánya. A 71-es útról Balatonszőlős irányába letérve, először a Siske utcán, majd a Vázsonyi úton közelíthetjük meg az emlékhelyet, a város vége előtt egy jobb kanyarral.Fotó: varlexikon.hu

Kapcsolódó

Bakancslistás helyek a Balaton körül – Kis-Moszkva, Nagyvázsony

A szentkirályszabadjai szellemvárosról már írtunk korábban ennek a rovatnak a hasábjain, ezen a héten pedig
Elolvasom

Bakancslistás helyek a Balaton körül – Laczkó Dezső-forrás, Veszprém

A veszprémiek fejében evidenciaként ötlik fel a Laczkó-forrás opciója, ha családi vagy baráti bográcsozásró
Elolvasom

Bakancslistás helyek a Balaton körül – Hamvas Béla kilátó, Balatonberény

Tavaly adták át a déli part nyugati részén, a balatonberényi Bokros-hegyen azt az 5 méteres faszerkezetű ki
Elolvasom