Bakancslistás helyek a Balaton körül – Vörsi kilátó

Bakancslistás helyek a Balaton körül – Vörsi kilátó

A Kis-Balaton félreeső területeire enged szélesebb betekintést a Vörs településtől valamivel nyugatra épült kilátó. Ornitológiai megfigyelésre például keresve sem találhatnánk alkalmasabb pontot a környék hihetetlenül gazdag madárállománya miatt.

A Somogy megye nyugati határán fekvő község, Vörs története egészen az Árpád-korig nyúlik vissza. Nevét írásos dokumentum először a 13. és a 14. század fordulóján említi, több helyen Wers formában. A falu többször tűnt már fel a híradásokban azzal, hogy ide költözött haza először gólya a tél vége felé.

A Kis-Balaton természetvédelmi területéből magasodik elő az egyszerű, de impozáns, fa szerkezetű kilátó, ahonnét remek lehetőségünk nyílik a környező élővilág tanulmányozására. Nem messze innen pedig a Marót-völgyi csatorna csordogál, amely fölött egy bájos kis fahíd ível át.

A magasles a vörsi Ady Endre utca felől nyíló földúton közelíthető meg autóval. Az utat dús növényzet és buja nádvilág szegélyezi. Ingyenes parkolót is kialakítottak a közelben, ahonnét végül egy rövidebb sétával érünk el a kilátóhoz.


Kapcsolódó

Bakancslistás helyek a Balaton körül – Kis-Moszkva, Nagyvázsony

A szentkirályszabadjai szellemvárosról már írtunk korábban ennek a rovatnak a hasábjain, ezen a héten pedig
Elolvasom

Bakancslistás helyek a Balaton körül – Laczkó Dezső-forrás, Veszprém

A veszprémiek fejében evidenciaként ötlik fel a Laczkó-forrás opciója, ha családi vagy baráti bográcsozásró
Elolvasom

Bakancslistás helyek a Balaton körül – Hamvas Béla kilátó, Balatonberény

Tavaly adták át a déli part nyugati részén, a balatonberényi Bokros-hegyen azt az 5 méteres faszerkezetű ki
Elolvasom