Bakancslistás helyek a Balaton körül – Vörsi kilátó

Bakancslistás helyek a Balaton körül – Vörsi kilátó

A Kis-Balaton félreeső területeire enged szélesebb betekintést a Vörs településtől valamivel nyugatra épült kilátó. Ornitológiai megfigyelésre például keresve sem találhatnánk alkalmasabb pontot a környék hihetetlenül gazdag madárállománya miatt.

A Somogy megye nyugati határán fekvő község, Vörs története egészen az Árpád-korig nyúlik vissza. Nevét írásos dokumentum először a 13. és a 14. század fordulóján említi, több helyen Wers formában. A falu többször tűnt már fel a híradásokban azzal, hogy ide költözött haza először gólya a tél vége felé.

A Kis-Balaton természetvédelmi területéből magasodik elő az egyszerű, de impozáns, fa szerkezetű kilátó, ahonnét remek lehetőségünk nyílik a környező élővilág tanulmányozására. Nem messze innen pedig a Marót-völgyi csatorna csordogál, amely fölött egy bájos kis fahíd ível át.

A magasles a vörsi Ady Endre utca felől nyíló földúton közelíthető meg autóval. Az utat dús növényzet és buja nádvilág szegélyezi. Ingyenes parkolót is kialakítottak a közelben, ahonnét végül egy rövidebb sétával érünk el a kilátóhoz.


Kapcsolódó

Bakancslistás helyek a Balaton körül – Szent Mihály-kolostor, Nagyvázsony

A Balaton-felvidéki Pálos építészet meglehetősen impozáns emlékeit már több ízben taglaltuk ezen a rovaton
Elolvasom

Bakancslistás helyek a Balaton körül – Világháborúk Múzeuma, Zamárdi

Már több, mint egy évszázada, hogy kirobbant az első világháború, melyet kisvártatva követett a második is.
Elolvasom

Bakancslistás helyek a Balaton körül – Fülöpi templomrom, Révfülöp

Révfülöp egyik híres műemlékét már korábban bemutattuk sorozatunkban, ám az Ecsérpusztai mellett akad még e
Elolvasom